Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jak se říká,každá rada drahá,a u mne to platí dvojnásob.Mám podsklepenou chatu a už několik let bojuji s vlhkostí ve sklepě a vedlejší garáží.Problém je v tom,že nejdelší sklepní stěna je z venku neizolovatelná,protože vedle ní je předsíň,jejíž základy jsou o metr výš,než základy zbytku chaty.Proto jsem loni na podzim použil hydroizolační nátěr Maxseal,abych zabránil prostupu vlhkosti skrze zeď.Ta skutečně vodu dovnitř nepustí,ale problém je v tom,že když přijedu,je sklep zcela suchý.Když nechám otevřené dveře do sousedící garáže a dovnitř se dostane teplejší vzduch,je stěna orosená odzhora až dolů jako načepováné pivo.Uvažoval jsem o obložení polystyrénem,ale nejsem si zcela jistý,že to pomůže.Rosťa
Rosťo,tento problém je zcela jiný,než se vyskytuje u tepelných izolací vnějších stavebních konstrukcí.Opět je nutno počítat s uplatněním rosného bodu.Asi bych postupoval tak,že bych provedl obklad voděodolným materiálem,s provětráváním podél původní stěny.aby se kondenzace vlhkosti snížila.To,že sklep je vlhký,bych jako nedostatek neviděl,jen tu vlhkost snížit pod rosný bod.Uvažuji sklep jako úložiště brambor,zeleniny a ovoce.Pak je nutno zajistit i dobré větrání celého prostoru ven.
Druhá alternativa by byla obezdění studené stěny Ytongem,aby se rosný bod posunul do stěny.To přizdění musí být těsné,kontakt zajistit třeba zapěněním.Ale opět,dobré odvětrání sklepa je nejdůležitější.
JABRAKA
To odvětrání je mi jasné,proto jsem prorazil nové okénko na protější stěně sklepa,takže jsou už dva a vzduch dostatečně sklepem proudí,pokaždé,když tam jsem,nechávám celý den otevřená garážová vrata.Ale to rosení je prostě přímo závislé na teplotě venku.Někdy je sklep suchý i po dvou týdnech,co tam nejsem a sotva začnu větrat,voda teče odshora až dolů.Ten voděodolný obklad jsem řešil právě oním hydroizolačním nátěrěm,ale právě na něm se voda sráží nejvíce.Příčku mezi sklepem a garáží jím mám natřenou asi do poloviny a mokrá je jen část natřená hydroizolací a tam,kde je jen omítka je sucho.Proto mne napadl ten polystyrén.Ale vzhledem k tomu,jak jsou zdi nerovné by to byl asi problém a protože jsem zcela amatér,tak na nějaké srovnávání se necítím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.