Nejste přihlášen/a.
Některé sklenice se sterilovanými okurkami se nám vždycky po čase zakalí.
Jsou nějaké fígle při sterilování? Co děláme špatně? Špatně umyté sklenice
nebo nevyvařená víčka?
Nikdy víčka nevyvařujeme.Jen vymyjeme sklenice a víčka také.Ale nám se to stane,když je zavaříme do některých sklenic pod šroubovací víčka.A pak zjistíme,že i když víčka drží,tak se tam dostane vzduch nějak.A také nesmějí být nějak okurky poškozené.Zkuste sklenice i víčka opláchnout octem.
doplněno 29.06.11 08:21:A ještě víčka po uzavření babkou před sterilizací ,přejedu tupou hranou nožem po obvodu.
Podle mého názoru se do sklenice dostala nějaká nečistota - špatně omytá okurka a i nečistota na víčku nebo ve sklenici. Já sklenice i víčka pořádně omyji s Jarem a potom ještě samozřejmě oplachuji v čisté vodě. Navíc víčka ještě vyvařím v kastrolku - prý kvůli těsnící gumě. A ještě pár dobrých rad - podívejte se nejen na okurky, ale i na rady dole pod článkem - tipy pro zavařování:
doplněno 29.06.11 09:06:Přesně jak píše babkazov. Zavařuji stále stejně - stejná pravidla - ale občas je špatná várka na světě. Jednou kdysi dávno mi zkvasilo asi 20 sklenic s meruňkami. A marně jsem přemýšlela, kde jsem udělala chybu. Na nic jsem nepřišla a tak jsem to svedla na meruňky. :D
zakalení bude nejspíš způsobeno mléčným kvašením, a k tomu ve sklenici dojde, když je málo sterilizovaná, nebo víčko špatně drží.
Dříve uvedené rady jsou v pořádku, určitě by víčka měla být čistá, určitě je dobré okurky omýt a nedávat zavařovat nějaké pokažené, ale pokud nedojde k dostatečné sterilizaci, tak i pokud víčko drží, tak tam pár kvasíků zůstane a ty to hezky zakalí. Pokud zakalení objevíte včas, okurkám nic není, standardně kvašené okurky jsou prošlé právě takovým procesem, takže se dají vesele konzumovat.
Moje maminka nakládala desítky velkých, pětilitrových sklenic okurek. Nakládala, nesterilizovala! Nikdy se ji nic nezkalilo, nezkvasilo. Dovezla a otevřela jsem je v Ostravě a měla uskladněné v teplé spižírně. Vydržely vždycky čisté, dokud se nesnědly. To, že se zakalí, je vlastně způsobeno zkvašením. Pokoušela jsem se to s většími okurkami také, ale zkvasily se mi vždycky.Sama nakládám okurky sterilizováním po mnoho let. Nijak to neprožívám a jsou dobré vždycky. Je pravda, že mám sklenice, ikdyž jsou čisté, znovu umyté a víčka ve vařící vodě. Ale já si myslím, že je nenecháváte tak dlouho, jak je v návodu na nakladači (Deko, Pikanta nebo jak se jmenuje) v zavařovacím hrnci? Je to poměrně vysoká teplota a dlouhá doba. Na některých sáčcích čas není, ale je třeba teplota nějakých 80´C skoro 20min. Stačí tak dlouho, dokud okurky nezmění barvu. Ta čerstvá zelená se nezmění na zašedlou, olivovou. A lák, který používáte vaříte tak dlouho jak je v návodu? A pozor, ty nakladače jsou dva. Na sterilování a na nakládání. Používáte ten správný?
Občas se stane, že přes všechna dodržená pravidla kompoty zplesniví, okurky se zakalí. Je něco mezi nebem a zemí a když je rok na plíseň, tak nepomůže ani svěcená. A další rok je už pokoj. U vás to bude teplotou a délkou pobytu v hrnci nebo v troubě. Si myslím. :D Nějaký mužský tady zavařuje v mikrovlnce, určitě se ozve. A prý je bezva zavařování v myčce. Ale asi se to musí vytáhnout dřív, než začne studená voda oplachovat. Líbí se mi to proto, že když mám jen jednu nebo dvě skleničky, že to šoupnu k nádobí a nemusím roztápět celý velký hrnec.
My si děláme svůj nálev na okurky,protože je pěstujeme a tak zavařujeme postupně a ani nemáme zavařovací hrnec.Jen manželka vezme velký kastrol naplí vodou naskládá sklenice přikryje pokličkou.Až jdou odedna sklenic bublinky tak to vyndá.A takto zavařujeme od nepaměti.Jen se nám neosvědčili sklenice se šroubovacím víčkem.Jinak vše zavařujeme jen v kastrolu.Chtěl jsem jí hrnec koupit,protože zavařujeme hodně a všeho možného,ale nechce.Doma to zavařovali také tak.A drží to perfektně.Neříkám,že se nám nic nezkazilo, také chytlo plísen,hlavně jahody.
Nezavařuju já ale maminka a také se jí každý rok 2-3 sklenice zakalí a okurky v nich jsou nažloutlé a nedají se jíst, maminka má 70 let a proč se to tak děje pátrá celý život, jedna várka, jeden nálev, po sterilizaci víčko drží a přesto jsou okurky špatné. Mamka dává vše pod šroubovací víčka a zcela jistě je nevyvařuje.
My děláme tento nálev:Na 1 sklenici vrstva okurek 5ks cukru(4lžíčky krystalu),4ks cukerýnu,3-4celé pepře,3-4 ks nového koření,0,5lžičky hořčičné semeno,ždibec bobkového listu, cibuli mrkev na kolečka ,snítku kopru,1lžíčka soli, kolečko křenu,pak dá zase vrstvu okurek,pak zalít 3/4dcl octa a dolejeme převařenou horkou vodou a zavíčkujeme.Křen proto,že udržují okurky tvrdé a křupavé.Cukerýn,že pak okurky nekvasejí.Ale již nedáváme pod šroubovací víčka,ale normální.!A za tu sezonu jich tak zavaříme kolem 150 sklenic,malé či velké sklenice dohromady.
spatne uzavrene vicko! a skusis to tak ze sklenici otocis vzhuru dnem a pokud tece je to spatne. kdyz ne tak to bude ok
Tak jsem tu, pro babkuzovku.
V mikrovlnce se ovoce zavařuje bez problémů.Musí se po jedné sklenici.Šroubovací víčka se neutáhnou úplně,po vzedmutí vody ve sklenci při varu se sklenice vyjme,rychle utáhne uzávěr a otočí víčkem dolů.U okurek se mi stává,že jsou poměrně tvrdé,skoro jako nevařené,ale jsou sterilní.Bez problémů v panelákovém špajzu vydrží dva roky.Jen je potřeba si časy vyzkoušet ke konkrétní MW
Výborné výsledky mám při zavařování měkkého ovoce,jahody,rybíz,borůvky.Ovoce zůstává jako čerstvé,pustí málo šťávy.Pro víčka OMNIA mám speciální plechové pružiny,které přitlačí víčko.Později dám fotky,až budu doma ze špitálu.
JABRAKA
To je dobře, že jste zase na pc Na jak dlouho a na jaký výkon jsou v té mikrovlnce? Vy máte vyzkoušené co? Jen ať mám z čeho vycházet.
Ještě nikdy se mi okurky nezakalily. Okurky se dají zavařovat různými způsoby. Nejčastěji zavařuji tak, že naplněné sklenice zaliji studeným nálevem, uzavřu a dám do hrnce se studenou vodou, kde jsou zcela potopené. Používám pouze víčka na závit, klasicky umytá. Hrnec dám na plotýnku, plyn zapnu naplno a jak začne voda vařit, tak vypnu a sklenky hned vytáhnu. Další způsob je, že naplněné sklenice zalévám vařícím nálevem, uzavřu a dám pod peřinu, kde je nechám do úplného vychladnutí. Okurky dojdou asi za 3 měsíce. Zakalení nálevu podle mně způsobuje nekvalitní ( někdy slabší ) ocet. Asi před 5 lety nadávali všichni zahrádkáři, protože nálev nebyl dostatečně kyselý. Přihlédněte i ke kvalitě cibule.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.