Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěli bychom zateplit náš RD - cca přes 50 let stará stavba. Zdi budou asi kombinací cihla/vzduchová mezera/cihla nebo škvárová cihla. Bohužel nevíme přesně - na jedné straně je tloušťka zdi necelých 60 cm, jinde 40 cm. Zatím z finančních důvodů bez zateplení soklu. Bohužel přesahy štítu střechy jsou velmi malé, což nás prý limituje do tloušťky izolace. Maximálně se prý vejde 7 cm mínus omítka, tj. nějakých 5-6 cm izolace.
Z těchto důvodů přemítáme o volbě materiálu a nebezpečí posunu rosného bodu. Z diskusí jsem se dozvěděl, že se doporučuje tloušťka místo např. 8 cm, 15 cm kvůli bezpečnému posunutí rosného bodu mimo zdi. Vzhledem k našemu omezení to takto nepůjde. Dům se nezdá vlhký a s tímto nikdy problém nebyl. Mohu si posun rosného bodu nějak jednoduše spočítat?
Vzhledem k omezení tloušťky tedy zatím uvažujeme spíše o šedém polystyrenu kvůli lepším izolačním vlastnostem. Doporučili byste v tomto případě jiný materiál nebo jiné řešení? Pomohla by vata minimalizovat nebezpečí rosného bodu?
Díky za jakoukoliv radu a odpověď.
to ppp1:
musis na to jit jinak, vem doporucenou hodnotu tj. tepelny odpor
pak vyber izolaci s nejvetsim tepelnym odporem a nejmensi tl.
takto budes schopen ubrat cca 3-5cm pri zachovani tepelneho odporu
u izolaci se udava i lambda 0,039; 0,038; 0,036 atd. toho se drz pri hledani izolace s nejvetsim tepelnym odporem
cim nizsi lambda tim vyzsi hodnota tepelneho odporu a tim muzes dat mene izolace
napr. pokud pouzijes misto EPS 70F, EPS 100F muzes ubrat 10mm u jineho 20mm atd.
Jestli to správně chápu, tak jsem právě takto postupoval (snad jsem žádné materiály nepřehlédl). Došel jsem k závěru šedý polystyren - protože má nejnižší lambdu - těch 0,032 a tudíž bude stačit menší tlloušťka v porovnání s obyč. polystyrenem. Existují sice ještě lepší materiály (jiného charakteru), ale moje kapsa není bezedná... Touto logikou se tedy snad správně dostávám k nej řešení - šedý polystyren. Jen doufám, že s ním zase oproti prodyšnější vatě nebudu s takto malou tloušťkou mít problém s rosným bodem...
ppp1, osobně vidím první odstranění vady: "Bohužel přesahy štítu střechy jsou velmi malé". Toto je častý argument (omlouvám se) neznalců a laiků. Vždy se najde řešení, ale bez porhlídky místa, fotek, detailů apodobně budeme jen spekulovat. Zateplení objektu přirovnávám ke člověku a jeho ošacení. Váte že potřebujete teplou až horskou bundu (se se doporučuje tloušťka místo např. 8 cm, 15 cm...) a místo tohu si oblečete silonovou letní bundičku. (tj. nějakých 5-6 cm izolace).
Musím se tedy zeptat, proč chcete zateplovat? I když použijete to nejlepší (a taky nejdražší) PUR-PIR tak 5 cm je málo a to nevím přesné složení zdí. Dýchání stěn je mýtus. Musíte taky spočítat bilanci vodních par. I když pouřijete paropropustnou vatu, klidně se může stát, že se ve stěně nahromadí více vody (kondenzátu), nežli vyschne během teplých dní!
Vždy se najde řešení - samozřejmě, ale když mi tu přijel lamentovat autor střechy, že nic předělávat nebude, že rači udělá celou střechu novou a že by to bylo hodně mastný, tak mě to moc nepovzbudilo. Se střechou se mi osobně moc hýbat nechce a cenově by to nakonec také nejspíš moc nepomohlo... Proto zjišťuji info o možnosti zateplení do 7 cm...
Chápu vaše přirovnání s bundou. Myslím - i s letní bundičkou oproti nahému zadku něco uspořím nebo se pletu? Chápu, že návratnost bude podstatně menší a není to ideální... Nejde mi o to mít kdo ví jak zelený dům. Když bude návratnost ne 10 let, ale 15 let, tak mě to taky tolik nepoloží (pokud bude ovšem životnost větší ). 20 cm bych stejně nedal i kdybych na to měl finance a technické možnosti.
Hledám prostě rozumný kompromis...
Dík za info s "dýcháním" stěn a že vata také není univerzálně spásná. Je to poměrně složité Každopádně díky za odpověď.
ppp1, upřimně, denně se setkávám s podobným postupem a nápady stavitelů. Pokud je to na on line debatě, lze argumentovat, dokládat příklady a podle fotek i radit co a jak. Těžko ale můžu reagovat na (ne)argument, "že nic předělávat nebude, že rači udělá celou střechu novou a že by to bylo hodně mastný, tak mě to moc nepovzbudilo."
Já hledám způsoby jak to udělat, nikoliv důvody proč to nejde...
na nějaký zelený dům... to zde vůbec neřešmě.. ale zateplit i s tím nejlepším izolantem 5 cm je zbytečná práce.
" s letní bundičkou oproti nahému zadku něco uspořím nebo se pletu" zkuste to na horách a uvidíte že je to stejné...
"Když bude návratnost ne 10 let, ale 15 let," toto není argument ale výmluva. Jaké budou ceny energií za tři roky 5, 10 let?
rozhodnutí je jen na Vás...
Jasný, díky. Já to myslim chápu. Z důvodu financí bohužel zas tolik možností nemám. Pro mě je teď otázkou jestli zateplit alespoň takto, a přeci jenom něco uspořit nebo čekat několik dalších let, než budu mít na úpravu střechy a někoho kdo to udělá.. Ještě to promyslím a naštuduji ty odpory, co jste sem dával výše. Zatím díky
Použití tak slabé izolace asi nepovede k uspokojení vzhledem k úsporám topení.Efektivní zateplení se předpokládá až při 15 - 20 cm tloušťky, při aplikaci jako kontaktní izolace(EPS)Pokud se týká střešní konstrukce,je potřeba ji zateplit stejně,ale je možné použít izolace mezikrokevní a doplnit difuzní folií,uvnitř záklopu pak parobrzdou.Tam by nárůst rozměrů vadit neměl.
JABRAKA
Přiznám se, že tý stavební hatmatilce ale vůbec nerozumim. Střecha je pár let stará, nějaké zateplení vatou tam je včetně folie. Problém je v tom, že jsme v té době nepočítali se zateplením a přesah střechy ve štítě je jen 7 cm. Tudíž když tam dáme 20 cm zateplení, bude 13 cm mimo střechu (nezastřešeno)... Podle firmy, která nám dělala odhad je to problém. Střecha se pochopitelně nikomu předělávat nechce a finančně by se to taky nevyplatilo...
Všude se uvádí minimální zateplení pro náš tip zdiva kolem 9 cm. Optimálně samozřejmě více, ale přiznám se, že těch 9 cm by mi naprosto stačilo. Bohužel ani to zřejmě nepůjde. Dejme tomu, že se nepos. a 20 cm tam nedám. Návratnost bude menší, přežiju to... Ale nebude problém s rosným bodem jen při 5 cm zateplení? Pro takto malou tloušťku je počítám lepší šedý polystiren kvůli lepší izolaci. Ještě lepší by byla zřejmě fenolitická deska, ale ta je už moc drahá...
Přiznám se, že tomu rosnýmu bodu zas tolik nerozumim. Mám představu, že když je posunut někde do zdi/izolantu, tak v těchto místech může docházet ke kondenzaci páry. Tudíž plísním a narušování materiálu. Nerad bych, aby se zateplení tímto samo zničilo ještě dříve, než se vůbec začne nějak vyplácet...
O řešení vlhkosti domu mi ani tak nejde. Nyní je to v pořádku. Jen aby se izolací nestalo to, že pak někde něco upadne...
Myslel jsem, že při použití šedého polystyrenu, který má lepší izolační vlastnosti (těch 0,032 nebo kolik), že bude teoreticky stačit méně tloušťky než u byč. polyst. Ale výsledný rozdíl bude asi stejně jen v několika málo centimetrech a rosný bod budu mít stejně někde na rozhraní materiálů, což je špatně?
Každopádně díky za odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.