Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Budu dělat finální omítku na Ytong a na jádrovku a rád bych se zeptal co použít. Po přečtení několika diskuzích a referencích mi vychází jako nejlepší možnost zvolit sádrovou omítku. vybral jsem asi tyto čtyři možnosti: Baumit Ratio slim, Hasit 152, Rigips 100DLP, Rimano Uni.
1. Lze sádrovou omítku použít jak na ytong tak na vápenocemntovou jádrovku?
2. Kterou by jste mi doporučili?
3. Nebo to jde řešit úplně jinak a třeba levněji? Ty sádrové omítky mi přijdou dosti drahé.
Děkuji za rady
No problém právě je že tu jádrovku úplně rovnou nemám a tak asi někde budu muset dávat i víc. Zedník mi radil sádrovapenou od Hasitu 150 a na to pak ještě jemnější 160 ale to mi přijde moc pracné a ani nevim zda se to takhle má dělat.
Co bys radil?
No bude to tak okolo 1cm, s tím že někde to muže být i malinko víc. A jádrovka je klasicky míchaná omítka vapno,cement, štuk.
tak to budes muset dat "hrubsi"0,7mm a pak jemnou
napr. www.cemix.cz/prod/...
nebo jak jsi napsal
pokud ti bude vyhovovat hrubost 0,7mm neni treba dalsi
A jak uvádějí že doporučená tl je 10mm jaká je min a jaká je max?, a na to bych pak tedy dával jakou jemnou?
dole (stranky cemixu) jsou soubory ke stazeni kde jsou tech. listy
napr. u sadrove omitky CEMIX 016 je doporucena tl. 10mm, ale pripustna tl. min. 5mm max. 40mm, strop max. 15mm
vse je o zrnitosti cim mensi zrnitost tim mensi tl.
pokud ti nebude vyhovovat zrnitost muzes dat tu sadrovou sterku, kterou jsem uvedl jako prvni zde je pripustna i tl. 6mm
Dobrý den.Sádrové omítky děláme strojně a tam bych doporučil Sádrovou omítku Baumit hlazená v tl. jaká bude potřeba pro srovnání. Kombinace jádrovky a sádrovky či nějakého vápenosádra je nesmysl. Buď si dáte jádrovou omítku a štuk nebo jednovrstvou sádrovou.
Dobrý den.
Protože srovnávat jádrovou omítku sádrovou stěrkou vyjde dost draho. Jádrová omítka nebývá zpravidla nikdy dostatečně rovná pokud se uvažuje srovnat o štukem, aby šlo udělat jen velmi slabou vrstvu. A hlavně sádrová omítka byla původně určená především na přesné zdivo jako je ytong apod. Nevidím tedy důvod zavírat toto zdivo jádrovkou a tu cihlu tím degradovat.
Proc pak by to vyslo dost draho?!.
Pokud chci mit super hladke a hlavne rovne zdi na starem zdivu kde po oklepani stare omitky by sadrova omitka a pak sadrova sterka vysla mnohem draz.
Pokud udelam perfektni jadrovku a dam sadrovou sterku cca 3-4mm neni to drahe. Je pravda, ze u vetsi zrnitosti a kevaticek je u sadrove sterky trochu problem, ale pokud jak jsem psal se hruba dokonale pripravi nevidim problem proc ji nedat.
Take je pravda, ze pod sadrovou sterku je vhodnejsi hruba jemna zr. 0-0,7mm, ale to, ale zalezi na potrebne a doporucene tl. hrube.
Ted ji davam za pomoci omitniku(kulatina) a na zadny problem jsem nenarazil.
Ale pokud jsi v sadre tak znalej, mas nejaky typ jak zabranit cernani od AL stahovaku?
Dráž to vyjde na 100%. Musíš dát penetraci, nahodit jádro a pak se vrátit na stěrku. To jsou tři kroky co musí zákazník zaplatit. Pokud dáš penetraci a přímo sádrovou omítku jsou ty kroky pouze dva. Není důležité dělat na staré zdivo sádrovou omítku a pak stěrku. Jde to přímo omítkou a vygletovat do hladka. Opravdu ho vyjde nejlevněji dát na ten ytong penetraci a přímo sádrovku což je vlastně původní otázka tazatele.
Ještě k tomu černání. S tím jsem se doposud nesetkal. Je možné že je to kvalitou té trapézové latě. Používáme vše od Horizontu a je to bez problémů.
Co se tyce Ytongu a jine presneho zdiva s tim 100% souhlasim.
Ja mam take vse od Horizontu, ale pravda, ze lat uz neco zazila, ale to by snad nemelo vadit, zde preci neni zadna povrchova uprava.
doplněno 27.07.11 08:55:Jsem ted sice v praci, tak to nemuzu overit, ale myslim, ze jak na vodovaze, lati apod. zn. Horizont je nejaka povrchova uprava nastrik apod. ochrana muze byt a 100% za tu dobu co je pouzivam bude narusena a pak muze dochazet k cernani.
Na www dodavatele/vyrobce horizontu neni zadny popis
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.