Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám v plánu postavit rodinný dům u hranice pozemku. Mezi mou stavbou a plotem musí být údajně 2m, což jsem pořešil. Ovšem je tu druhá věc, a to je vzdálenost mezi stavbami. Soused má 4metry od plotu stát zděnou chatku, což by pro mě znamenalo problém (údajně musí být 10m od sebe a já mám 6), ale při pohledu do katastru nemovistosí u něj na zahradě žádná stavba zakreslená není. Mohu nedodržet minimální vzdálenost mezi stavbami a v případě, že se tam někdo půjde podívat budu v právu já, nebo rekreační objekty v katastru nakresleny nejsou? Umístění stavby se mi totiž hodí takhle a nějaké sousedské domluvy nepřipadají v úvahu (pan soused je PAN podnikatel, takže se se mnou nehodlá bavit o ničem).
díky
!stoffi", stavební zákon "
ODSTUPY RODINNÝCH DOMŮ A DOMŮ PRO REKREACI
Základní odstupové vzdálenosti ve vztahu k rodinným domům, mezi nimiž je volný prostor, jsou uvedeny v § 25 odst. 2 vyhlášky: " Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m.Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se odstavec 4 nepoužije." V § 25 odst. 3 vyhlášky je pak pro stavby pro rodinnou rekreaci, které mezi sebou vytvářejí volný prostor, určeno, že vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než deset metrů.
a dále:
a ještě:
Děkuji za odpověď, ale toto jsem si přečetl také. A to několikrát; čekal jsem normální odpověď, když výkladu zákona zjevně nerozumim (jinak bych se neptal).
Píše se o vzdálenosti rodinných domů mezi sebou a rekreačních objektů mezi sebou, ale už se nepíše o vzdálenosti mezi rodinným domem a rekreačním objektem. Ale k věci - pokud si soused chatku postavil na černo, tak jeho stavba teoreticky neexistuje a já si to můžu postavit 2m od hranice pozemku. Když se to provalí a on řekne, že to "zrovna dostavěl" a bude chtít dohnat úřední šiml, bude mít se vzdáleností mezi stavbami problém on, protože já měl svůj objekt postavený první a 2m jsem dodržel. Myslim, že se ptám docela jasně...
Možná ani stavební povolení nemusel mít. Možná mu stačil územní souhlas. - stařenka
doplněno 26.06.11 23:15:Podobně jako u umísťování stavby máme i ve stádiu realizace stavby několik možností, jak postupovat. Nejjednodušší bude postup podle § 103 stavebního zákona. Tyto stavby nevyžadují ani stavební povolení ani stavební ohlášení. Jedná se o poměrně obsáhlý, ovšem taxativní (omezený na uvedené případy) výčet jednoduchých staveb. (především stavby s omezenou rozlohou)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.