Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím,potřebuje soused k probourání okna na svém domě od nás,sousedů,souhlas?Zeď jeho domu je na hraniici našeho pozemku.Děkuji.
Je na to nějaká norma, jak daleko musí být okno od vašeho domu - jistě by poradil pan Milan. Na chalupě jsme budovali novou koupelnu a WC a souhlas od souseda jsme potřebovali i když okna a odvětrání vede na konec jeho dvora.
" milnem", pokud soused ve zdi nikdy žádné okno nemě, tak : -
st. zákon: - pravnik.cz/...
A přece je třeba přivolení Závěrem snad již třeba jen poznamenat, že zřízení okenního otvoru ve stávající stavbě podléhá přivolení stavebního úřadu, neboť se jím mění vzhled stavby (viz § 103 odst. 1 písm. h) stavebního zákona) a že nepovolená stavba zůstává nepovolenou tak dlouho, dokud ji jako takovou stavební úřad neprojedná. O povolení stavby přitom nerozhoduje soused (není třeba jeho souhlasu se stavbou), nýbrž stavební úřad. |
Jistě doplní další. - stařenka
Děkuji,taky jsem googlovala.Na Vašem prvním linku nemohu najít odpověď ,nedaří se.Na druhém linku je,že mé svolení nepotřebuje,jen dodatečné povolení stavebního úřadu,což by znamenalo poze časový odklad , bez možnosti se ůčinně bránit.Jen ta hranice pozemku mně vrtá hlavou.Jak to tedy je.Prosím,ví to někdo?
Nebude tedy lepší zajít na stavební úřad? tam by Vámto řekli rovnou i když měl jsem s nimi co dočinění, jelikož si rozporovali tamní zaměstnanci otázky stavebního zákona, tak jsem nakonec zvýšeným hlasem rozhodl ve svůj prospěch. Kdysi chtěl známý jen přistavět verandičku, která byla dva metry od pozemku souseda a ten to nepovolil a táhlo se to několik a až když umřel, tak jí postavil, protože nový soused byl normální. Avšak nové okno k někomu do soukromí není přece jen tak, aby jen na stav.úaedě řekli ANO. Každopádně musí mít projekt a posvěceno statikem. Navíc to okno má nějaký význam, tak kdo ví co se bude dít uvnitř. Záleží také na tom, jaké máte se sousedy vztahy.
Děkuji,co se týká úřadů mám zkušenost z dřívějška (nejen stavební),že vzhledem k neustálému měnění zákonů úředníci často neznají a řeknou nesprávnou nebo nedostačující odpověď.Několikrát se mně osvědčilo vědět dopředu jak by to mělo být.proto se taky doptávám.
Co se týká souseda je nový,vypadá docela normální,ale...Ráda bych věděla,zda mohu odmítnout dopředu ať nezakládám na budoucí sousedský spor.V případě,že nemohu odmítnout, jen pozdržet, je zbytečné dělat překážky.Nicméně soused je mladý,my starší.Okno je na naši zahradu,vedle krytého sezení.A mladší,vlastně nejenom mladší ,se v dnešní době bez hudební kulisy či TV neobejdou.Z toho mám větší strach než ze ztráty soukromí,tam bychom se přece jen nějak odstínili.Ovšem tento ,hudební,důvod samozřejmě na úřadě z hlediska zákona neuznají.
Tak snad někdo poradí.Hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.