Nejste přihlášen/a.
Obracím se s dotazem na ty,kteří mají zkušenosti se sklokeramickou varnou deskou.
Moje manželka si chce pořídit nový sporák se sklokeramickou varnou deskou ale není si jistá zda na této desce bude moci používat nádobí které používala na klasických plotýnkách.Jedná se o leštěný hliník a tak zvané železňáky.Dále má obavy zda bude moci na této desce zavařovat ve velkém hrnci o celkové váze cca 15 kg.Díky za odpověď .
na klasické sklokeramice jsme zavařovali okurky, v tom problém není. Vařila jsem na ní 7 let, teď jsem si do nového domku pořídila opět plynovou, už to má bezpečnostní pojistky, takže úniku plynu se bát nemusím, jediného, co mě odradilo, byl cíl snížit spotřebu elektřiny vzhledem k ostatním provozním nákladům a fakt, že po sedmi letech byla sklokeramika docela zašlá. Přemýšlela jsem i nad indukcí, ale poté, co jsem tři víkendy strávila na internetu hledáním informací, jsem od koupě odstoupila. Jinak ke sklokeramice žádnou další výtku nemám.
Na klasické sklokeramice můžete použít stejné, jako na litině, tedy všechno. Železňáky a klasický pozink zavařovací hrnec nejsou zcela rovné a časem sklokeramika zmatní - poškrábe se. Hliníkové nádobí někdy dělá stopy, které jdou umýt, musí být pěkně rovné dno. Osobně mám kombinaci indukce a sklokeramiky a indukce je lepší - okamžitý nástup tepla, okamžitá reakce na vypnutí. Na vaření točím nízký a vysoký tlakový hrnec + jednu hlubší pánev, které jdou na indukci. Setrvačnost mne odrazuje od sklokeramiky, takže jí prakticky nepoužívám. Nevýhodou u indukcí je elektronika uvnitř, chce to dlouhou záruku, aspoň 5 let. Staré litiňáky jdou na indukci, ale je tu ten problém s matněním desky, musí mít pěkné dno, já mám s nesmaltovaným dnem, takže by stejně nešly do myčky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.