Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bude stačit do betonových plotových tvárnic, které podpírají zahradu(zídka vysoká 70cm), místo armovacích tyčí jen 8-10mm drát?
Des má pravdu, pokud chcete použít drát, musíte na něm udělat uzly, aby z betonu nevyklouzl...
Takový sloupek bych dělal raděj tak jak jsou vinohradnické = 4 x tenčí roxor do každého rohu. Je to ovšem podstatně pracnější než jen s jedním středovým. Z pevnostního hlediska je lepší aby armování bylo co nejblíž vnějších hran, samoz. se zachováním patřičného krytí betonem.
Vyplatí se vám takové sloupky dělat? Nedají se použít např. kovové. U takto štíhlé, podomácku dělané betonové konstrukce je dost pravděpodobné, že vám ten sloupek praskne dřív, než ho zabudujete, nehledě na pracnost, dobu zrání atd.
Z pevnostního hlediska, pokud bude sloupek namáhán ze všech světových stran, je úplně jedno, jestli budou čtyři armatury v rozích nebo jedna přiměřená uprostřed. Pokud se bude jednat třeba o rohový sloupek, armaturu bych dal k vnějšímu rohu, aby byla namáhána na tah...
Jedno to určitě není, stejně jako u překladu, zjednodušeně - armování co nejdál od působící síly, což jste potvrdil tím rohovým sloupkem
Samoz. to pravidlo o výztuži na druhé straně platí při namáhání prvku na ohyb.
OKI, nezbývá mi než souhlasit!
Milý pane, máte docela velmi rozumné názory. Jste zaregistrován déle, nicméně počáteční aktivita - nic moc. Já osobně budu velmi rád, když se budete více zúčastňovat, tím vznikne více konstruktivních hádek, které budou ku prospěchu všem tazatelům i rádcům!
Jsem rád, že se naše malé "rozepře" nezvrhly v osobní napadání (tak jak se tu mnohdy stává) a nakonec jsme se sešli na podobnémm náhledu na věc. Snad jsme tímto tazateli-lům alespoň trochu pomohli
Osobní napadání je pro jedince s nízkým IQ a ještě nižším sebevědomím, kteří si potřebují léčit své EGO tímto způsobem. Konstruktivní hádka je ideálním způsobem, kterým se problémy ujasní a vyřeší.
Tím jsem chtěl říct: "VÍTEJ DO KLUBU ZÁVISLÁKŮ NA poradte.cz"
O té drsnosti roxorů je to pravda, ALE - např. předválečné betonové bunkry byly armované hladkou kulatinou a dodnes jsou téměř nezničitelné. Takže pro malou opěrnou zídku bych drát klidně použil, hlavně namíchejte kvalitní beton ať se vám po dvou zimách nezačne drolit
Ano, bunkry byly armovány hladkou kulatinou, ovšem z této kulatiny byla vytvořena celá klec, takže tato armatura opět nebyla namáhána na vytažení. Konce byly zahnuty do tvaru "U", takže opět vytažení nehrozilo!
Ne všechny pruty byly na konci zahnuty - jeden z bunkrů který mám v okolí se už pokoušeli bagrem rozbít a někde je armatura částečně odhalená. To už je ale jiné téma, tazatel může pro sichr ty dráty na konci taky zahnout.
Ne "všechny" pruty - s tím souhlasím. Ovšem je to velmi důmyslně vymyšlená konstrukce, která fungovala, a jak sám říkáte, funguje dodnes. Můj kamarád Radan Lášek je velmi fundovaný odborník přes podobnou tématiku, pokud máte zájem, rád vás seznámím. Nicméně fyzikální zákony neošálíte, dráty k armování nejsou hrubé zbytečně!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.