Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Armovací drát místo tyče?

Od: mirekr® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, bude stačit do betonových plotových tvárnic, které podpírají zahradu(zídka vysoká 70cm), místo armovacích tyčí jen 8-10mm drát?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Des má pravdu, pokud chcete použít drát, musíte na něm udělat uzly, aby z betonu nevyklouzl...

drkan*
hodnocení

1x

Takový sloupek bych dělal raděj tak jak jsou vinohradnické = 4 x tenčí roxor do každého rohu. Je to ovšem podstatně pracnější než jen s jedním středovým. Z pevnostního hlediska je lepší aby armování bylo co nejblíž vnějších hran, samoz. se zachováním patřičného krytí betonem.

Vyplatí se vám takové sloupky dělat? Nedají se použít např. kovové. U takto štíhlé, podomácku dělané betonové konstrukce je dost pravděpodobné, že vám ten sloupek praskne dřív, než ho zabudujete, nehledě na pracnost, dobu zrání atd.

hop®

Z pevnostního hlediska, pokud bude sloupek namáhán ze všech světových stran, je úplně jedno, jestli budou čtyři armatury v rozích nebo jedna přiměřená uprostřed. Pokud se bude jednat třeba o rohový sloupek, armaturu bych dal k vnějšímu rohu, aby byla namáhána na tah...

drkan*

Jedno to určitě není, stejně jako u překladu, zjednodušeně - armování co nejdál od působící síly, což jste potvrdil tím rohovým sloupkem;)

doplněno 23.06.11 23:28:

Samoz. to pravidlo o výztuži na druhé straně platí při namáhání prvku na ohyb.

hop®

OKI, nezbývá mi než souhlasit!

Milý pane, máte docela velmi rozumné názory. Jste zaregistrován déle, nicméně počáteční aktivita - nic moc. Já osobně budu velmi rád, když se budete více zúčastňovat, tím vznikne více konstruktivních hádek, které budou ku prospěchu všem tazatelům i rádcům! ;)*slunce*

drkan*

Jsem rád, že se naše malé "rozepře" nezvrhly v osobní napadání (tak jak se tu mnohdy stává) a nakonec jsme se sešli na podobnémm náhledu na věc. Snad jsme tímto tazateli-lům alespoň trochu pomohli :)

hop®

Osobní napadání je pro jedince s nízkým IQ a ještě nižším sebevědomím, kteří si potřebují léčit své EGO tímto způsobem. Konstruktivní hádka je ideálním způsobem, kterým se problémy ujasní a vyřeší.

Tím jsem chtěl říct: "VÍTEJ DO KLUBU ZÁVISLÁKŮ NA poradte.cz" *placni*

des*
hodnocení

0x

Kdyby to stačilo,tak by je nedoporučovali,jde o povrch těch tyčí,při tlaku nebo tahu nezklouznou.

drkan*
hodnocení

0x

O té drsnosti roxorů je to pravda, ALE - např. předválečné betonové bunkry byly armované hladkou kulatinou a dodnes jsou téměř nezničitelné. Takže pro malou opěrnou zídku bych drát klidně použil, hlavně namíchejte kvalitní beton ať se vám po dvou zimách nezačne drolit ;)

hop®

Ano, bunkry byly armovány hladkou kulatinou, ovšem z této kulatiny byla vytvořena celá klec, takže tato armatura opět nebyla namáhána na vytažení. Konce byly zahnuty do tvaru "U", takže opět vytažení nehrozilo! *tanec*

drkan*
hodnocení

0x

Ne všechny pruty byly na konci zahnuty - jeden z bunkrů který mám v okolí se už pokoušeli bagrem rozbít a někde je armatura částečně odhalená. To už je ale jiné téma, tazatel může pro sichr ty dráty na konci taky zahnout.

hop®

Ne "všechny" pruty - s tím souhlasím. Ovšem je to velmi důmyslně vymyšlená konstrukce, která fungovala, a jak sám říkáte, funguje dodnes. Můj kamarád Radan Lášek je velmi fundovaný odborník přes podobnou tématiku, pokud máte zájem, rád vás seznámím. Nicméně fyzikální zákony neošálíte, dráty k armování nejsou hrubé zbytečně!

drkan*
hodnocení

0x

Jak jsem už psal, samoz. souhlasím že roxory nejsou žebírkované zybtečně, ale tazatel nebude dělat dělat bunkr, most či strop apod., ale 70cm vysokou zahradní zídku a u té bych tohle neřešil.

hop®

Ano, pokud konce zahne do "U", tak to bude fungovat.

stoffi*
hodnocení

0x

Já se s dovolením připojím s dotazem, abych zbytečně nezakládal nové téma...

Chci si vyrobit plotové sloupky z betonu, rozměr 100x100x2000. Stačí do jeho nitra jeden roxor tloušťky 10mm? Nebo je to moc/málo?

Díky

hop®

Předpokládám, že uvedené míry jsou v milimetrech. Potom by podle mne jeden roxor měl stačit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]