Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtaná studna - potřebuju nádrž?

Od: alvys odpovědí: 17 změna:

Mám vrtanou studnu s pažením o průměru 160 mm. Hluboká je cca 25 m a na dně jsou tak cca 2 m bláta. Nautilu mám v hloubce cca 22 m a ustálená hladina je cca v 6 m. Je potřeba mít pro potřeby rodinného domu akumulační nádrž nebo dané bude bez problémů fungovat? Mám jen vyrovnávací cca 5 l tlakovou nádobu.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Předpokládám, že vrtanou studnu jste si nedělal sám příklepovou vrtačkou...

Firma která Vám studnu prováděla měla provést tzv. čerpací zkoušku...a další zkoušky, které jsou standardním postupem při vrtání

studny. Pak Vám měla dát hydrogeologickou zprávu, kde je uvedeno jakou má studna denní ev. hodinovou vydatnost v m3...a jaké

množství vody v l/s je možné z ní "beztrestně" odebírat. Podle toho lze následně odvodit, zda pro Váš účel potřebujete akumulační

nádrž, či nikoliv.

alvys
hodnocení

Samozřejmě mám všechno, ale přijde mi, že dané dělali jen na oko a ta zpráva je psaná jako univerzální. Když bych to porovnal tedy s hodnotami z čerpací zkoušky, kolik je tak potřeba pro rodinný dům se čtyřmi osobami - kolik l/s nebo m3 se počítá že čtyřčlená rodina spotřebuje? Teď si nejsem plně jistý, ale mám myslím 0,00012 l/s "beztrestného" jinak maximální odběr je vyšší. Tvrdili mi, že mám slušný přítok. Studna bude sloužit jako zásobárna vody pro všechny účely domu.

V současnosti se počítá se spotřebou 98 l na osobu a den. Je to ale pouze směrné číslo, někdo má ve skutečnosti 65 l na os/den a někdo 160 l os/den.

0,00012 l/s to máte někde určitě chybu, to bych jako "slušný přítok" rozhodně neoznačil...

Pokud 1/2" hadicí čerpáte hodinu...a voda klesne o 1,8m, pak bych na 90% odhadoval že žádnou retenční nádrž pro běžné potřeby

mít nemusíte.

alvys
hodnocení

Schválně se doma podívám, co mi napsali do té zprávy a pak povím. Takže dle toho co jsem vyčerpal, předpokládáte, že daný pramen bude dostatečný pro běžnou potřebu RD?

jak jsem písal už v doplnění původního textu, já bych řekl, že v pohodě.

Ano...protože za tu hodinu čerpání jste vyčerpal množství rovnající se přibližně spotřebě 4 lidí za den.

Takže reálně pokles 1,8m nenastane, protože souvisle brát vodu 1h nebudete téměř nikdy, ale tato spotřeba bude rozložena do cca

14hodin.

alvys
hodnocení

Teď jsem trošku mimo... Psal jste, že se počítá se spotřebou cca 98 l/osoba/den, což je necelých 400 l/den pro čtyři lidi. Při poklesu hladiny 1,8 m/hod a průměru pažení 160 mm mi vychází, že jsem spotřeboval cca 0,036 m3 vody, což je cca 36 l (tedy jestli počítám správně objem válce V=3,14 x 0,08 (na druhou) x 1,8 )

no to úplně neplatí, to co počítáte říká, že do těch 1,8 metru se vejde asi 36 litrů. Ve skutečnosti jste za tu hodinu ale odebral daleko víc, voda dotéká

Kolega byl rychlejší...

Voda do studny pochopitelně dotéká průběžně...

Takže jak velké množství jste odčerpal za hodinu čerpání lze určit jen změřením objemu vody na výtoku z hadice, nikoliv tedy podle

objemu vody v 1,8m vysokém válci průměru 160mm.

Pouštějte vodu do nádoby se známým objemem...např. sud o obsahu 120 l a změřte si za jak dlouho trvá jeho naplnění..., pak si

snadno spočítáte kolik že studna dává vody za hodinu...

alvys
hodnocení

Díky. Zkusím a pak se podělím o výsledek.

alvys
hodnocení

Tak jsem koukal do zprávy o čerpací zkoušce. Mám tam psáno, že vydatnost studny je cca 0,2-0,3 l/s. Ale maximální odběr stanovují na 0,012 l/s a doporučený odběr na 0,0045 l/s.

Pokud máte jako doporučené hodnoty maximálního odběru stanovené takto nízko, pak k tomu patrně je nějaký důvod...

Pravda je však také ta, že čerpadlo s podobnými parametry budete hledat velmi těžko...když tedy pominu speciální čerpadla

tzv.dávkovací. Běžná čerpadla do vrtaných studní mají průtoky kolem 0,3-0,5 l/s a více.

alvys
hodnocení

Tak snad ale při tom, co jsem vyčerpal a jak ubyla voda (viz níže), tak snad to bude vše bez problémů a bude dostatek vody pro normální potřebu.

No oni ty doporučení hydrogeologa jsou spíše s ohledem na dlouhodobé využívání studně...

Problém nemusí nastat za rok...ani za dva, ale třeba až za 10 let (může ale také nemusí).

On by Vám měl vysvětlit, proč doporučuje čerpat jen tak malé vteřinové množství vody..

I když o jak by to chtěl zajistit, bych si rád poslechl...čerpadlo do studny s tak malým vteřinovým výkonem opravdu neznám..

Mimo to, když si ty čísla přepočítám na 24h nepřetržitého čerpání, pak je to 388,8 l...a při 12h čerpání jen 194,4 l...

Mám tady na stole před sebou posudek hydrogeologa na jednu akci, a tak je uvedena také "divná" hodnota...0,017 l/s a

1,5m3/den...nicméně doporučuje čerpadlo s průtokem max.2m3/hod. To už k sehnání je...

hodnocení

0x

záleží hlavně na tom, jaká je situace s vodou v okolí, pokud studna prochází nějakou kapsou naplněnou vodou, tak je akumulační nádrž určitě zbytečná. Pokud ale při delším čerpání voda přestane téct,tak by se hodilo asi mít větší nádobu. Určitě není na škodu mít větší nádobu i proto, aby čerpadlo pořád nemuselo vypínat a zapínat, teda pokud je to voda určená i k jiným účelům než k zalévání kytek na okně.

Jestli dobře počítám, a to teď nejsem schopný říct, protože už skoro ani nevidím, tak mi to dává, že sloupec ve studně je zásoba asi 120 litrů, takže na běžnou potřebu by to stačit mělo, ale napustit plnou vanu už by možná mohlo skřípat, pokud nemá voda dost rychlý přítok

doplněno 22.06.11 14:07:

no jestli máte fakt 0,00012 l/s tak to je bída, to by dalo za hodinu sotva půl litru. Spíš to bude mkrychlího.

Jo a kubík je fakt 1000 litrů, takže pokud by to bylo fakt v metrech, tak za hodku by mělo jít vysosnout skoro 500 litrů, což na běžnou spotřebu v pohodě stačí, ale hasit barák by s tím asi nešlo :)

doplněno 22.06.11 14:52:

Jo koukám, že jsem trotl a blbě čtu, počítal jsem že těch 16 cm je poloměr, ne průměr, takže pak to vychází, že celý sloupec je asi 32 litrů ne 120 co jsem psal prve., ale platí to v prvním doplnění.

doplněno 22.06.11 14:58:

safra, chybí mi tam nula, 320 litrů to mělo být.

alvys
hodnocení

A kolik že je m3 litrů? Tisíc?

Teď jsem zkoušel čerpat vodu a při hodinovém odběru 1/2 coulovou hadicí klesl sloupec o 1,8 m.

alvys
hodnocení

Takže záleží, jak rychle se bude pak voda plnit, jak rychlé bude její stoupání na původní hodnotu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]