Nejste přihlášen/a.
mám na Vás dotaz. Mám problém se svým bratrem. Po úmrtí matky jsem v bytě v Trhových Dušníkách uhradil veškeré nedoplatky. Byt jsem přenechal k užívání bratrovi, kterému se za dva roky povedlo udělat na bytě dluh 30.000Kč.
Po návratu zpět do bytu, jsme s Davidem platili za služby plus nájem a část dluhu. Bratr se odstěhoval a víc jak tři měsíce se na adrese trvalého bydliště nezdržoval.
Vzhlede k tomu, že na služby za byt nepřispíval a hrozili mu exekuce, rozhodl jsem se mu zrušit trvalé bydliště. Vyplnil jsem žádost, sehnal si tři podpisy svědků a čestné prohlášení, že bratr v bytě nemá žádné věci.
Do žádosti jsem uvedl že nehradí dluhy ani služby a že se víc jak 3měsíce trvale v bytě nezdržuje.
Na obecním úřadu po mě vyžadují doložení nájemní smlouvy, kterou mi však majitel bytu nevydá dokud nebude plně uhrazen dluh na nájmu za mého bratra. Pokud prý tento doklad, či potvrzení že mám nárok užívat byt nedoložím, nezruší mu trvalé bydliště.
CCa před měsícem se bratr chtěl vrátit do bytu, samozřejmě jsem zareagoval a poskytl mu půjčku na to aby si sehnal ubytování a nevracel se na adresu trvalého bydliště, ve výši 6000 Kč na kterou mám podepsanou smlouvu a směnku.
Situace se však rapidně změnila, Bratr nejen že má exekuci na plat, nezaplatil mi ani první splátku z půjčky, ale navíc se v sobotu vrátil na adresu trvalého bydliště s tím, že nemá kde být.
Vím, že mu nemohu bránit, každopádně neplatí nic ani nájem ani poplatky za byt. Jak mohu v tuto chvíli postupovat?
Mohu po něm nějakým způsobem peníze vymáhat, nebo mohu mu nějak zabránit aby tu se mnou sdílel trvalé bydliště, když se nepodílí na platbách za užívání bytu?
Je to pro mě dost důležité jelikož mě pouze vyhrožuje a lže a peníze nikde, odmítám s ním sdílet jeden byt a nevím jak se ho s prominutím nadobro"zbavit".
Rád bych podotknul, že byl podmíněně odsouzen za omezování osobní svobody a neustále nám vyhrožuje že pokud ho tu nenecháme bydlet ať si kryjeme záda apod.
Prosím Vás o rad jak to vyřešit, protože s ním opravdu není k hnutí pouze využívá dané situace. Děkuji za odpověď. Vacek
Je zcela nesprávné a riskantní, že bydlíte v bytě bez nájemní smlouvy. Smlouvu jste měli s majitelem sepsat ještě před nastěhováním. Takhle nemáte žádnou jistotu a majitel vás může kdykoli vyhodit. Majiteli vysvětlete, že pokud s vámi neuzavře nájemní smlouvu, nedočká se vyrovnání dluhu. (Vy a majitel jste jediné osoby, které mohou o zrušení TP žádat). Pak už nebude nic bránit zrušení trvalého pobytu. Poté můžete vyměnit zámek, bratra nepouštět do bytu. Pokud si bratr uvědomí, že je v podmínce, nebude se pouštět do nějakých násilných akcí. Jestliže situaci nebudete řešit, bude vás bratr zneužívat trvale.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.