Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze na brusku dát pilový kotouč?

Od: free odpovědí: 17 změna:

dobrý den ,chci se zeptat jetli lze na brusku dát pilový kotouč stéjného průměru a řezat s ním tenčí věci jako třeba prkno nebo střešní lať...díky za odpově´d

Lze na brusku dát pilový kotouč?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jde to, ale musíte mít kotouč určený do úhlové brusky, já to používám běžně a je to v pohodě

boschtools.cz/...

doplněno 22.06.11 11:14:

Anebo

brufus.cz/...

patronka*

Dobrý den, naprosto souhlasím s dexxem, ten první typ neznám, ale kotouč do úhlové brusky s řetězem se používá už řadu let. Má velkou výhodu, že se s ním může začít řezat třeba uprostřed desky, s maflem to jde dost obtížně a bez náležité přesnosti. Jen vyžaduje zodpovědný přístup a ponechat kryt, někteří frajeři ho odstraňují *frajer*, tak tady by mohli těžce narazit. Patronka

jenousek

ty vol.. tak do toho bych nešel ani náhodou. Mám se docela rád. Zasekne se, hodí to a jdete do truhly nebo na vozík..

Soused položil ještě nedoběhlou brusku na zem. Vyskočila a měl přeříznutý koleno.

děkuji dexxovi za typ, respektive odkazy, rozšířím si sortiment...

já roky používám v úhlové brusce 115 i 125 kotouče, kdysi z Polska, teď už u nás běžně k dostání, za pár šupů...

díry jsou Ø 22mm, takže sedí na osce...

doplněno 22.06.11 11:39:

jak píše nade mnou, není to moc bezpečné... při práci s tím tomu věnuji náležitou pozornost a opatrnost...

bohužel se mně nedávno podařilo pro změnu na stolní pile, na kterých pracuji více jak 5 desítek let, nesprávnou a nedomyšlenou technologií zařezat do palce, chvála bohu levé ruky... zřejmě rutina a chvilková nepozornost... nemusel jsem ho hledat pod pilou v pilovině... *smich*

teď mám memento...zase na pár let...a přiznám se, že si dávám opět velký pozor a do některých kdysi běžných operací se už raději nepouštím... na chybách kolegů jsem se nepoučil... až na vlastní... ale co já jsem něco jiného, nemám nárok i já?

hodnocení

0x

Je to sice nesmysl, ale jde všechno. Ale je jisté, že nic nenařežete, protože výkon motoru brusky je pro řezání nedostatečný! Nezkoušejte to! *stop*

doplněno 22.06.11 11:03:

Teď teprve naskočil obrázek - no to už bych nezkoušel vůbec.

hodnocení

0x

běžně nelze. má jiný průměr upevňovacího otvoru. a to právě kvůli takovým jako jste vy. pokud chcete přijít o ruce nebo skončit s dírou v hlavě, pak si nechte kotouč upravit. na vámi uvedenou činnost vymysleli spoustu jiných nářadí - třeba maflík (kotoučová pila)...*zed*

doplněno 22.06.11 11:16:

kdysi jsem na jedné výstavě viděl kotouč, který měl po obvodu stejný řetěz jako se používá u motorových pil. pak už jsem ho nikdy nikde neviděl...

gbghu
hodnocení

0x

Ano jde to. Ale opravdu nedoporučuju - stačí potkat hřebík, kotouč se kousne a skočí vám to do obličeje, následky si domyslete sám. V ruce to těžko udržíte. Mafl není tak drahá věc, riskovat svoje zdraví (natož zdraví někoho kdo se bude mota kolem) za těch pár korun nestojí.

hodnocení

0x

Prosím ty co toto používají aby mi dali za pravdu. Používám tuto možnost, jen jsem si nechal malinko stočit "podložku" na flexe. Používám jí jako pilku do špatně přístupných míst. Nejvíce jí používám ve stojanu na krácení palubek na lešení.

Jako s každým zařízením se musí pracovat zodpovědně a s rozmyslem. Kdo toto nepoužívá, neví jaké to jsou výhody.

Přeji všech 10 prstů na rukou.

tomy*

Jj, pomáhám si s tím už léta,tam kam se nedostanu maflem je tato možnost super. Podmínka je orig.kotouč,(zmíněno už výše) a já používám vždy bez pardonu ochranný obličejový štít a silné rukavice.*cteni*

Lze na brusku dát pilový kotouč? #2
vaccent*

to TOMY - souhlas s výhradou. Kotouč na dřevo do úhlovky, je-li k tomuto určen -bez problému, lze tak udělat spoustu užitečné práce v místech, kde není přístup jiným strojem. Silné rukavice? při práci s čímkoli, co má zuby jsou rukvice TABU! viz např. "štípač na dřevo" Vaccent

kjanik112*
hodnocení

0x

Poznámka k patronce:Pilový řetěz má tu výhodu, že on řez vyhoblovává-místo řezání- takže odpadá problém s rozvodem, nebo-li šraňkem. Jinak také běžně s bruskou řežu- ale při maximální opatrnosti. Dosud jsem měl i štěstí. Protože je to opravdu velmi nebezpečné, a ani maximální zručnost nezaručuje, že se Vám nic nestane.

rewq
hodnocení

0x

Já mám podobnej kotouč připevněnej ve vrtačce a párkrát jsem s tím řezal závitovou tyč. Řeknu to asi tak. Měl jsem z toho hodně špatnej pocit, dost mi to sjíždělo, hodně jsem se u toho musel soustředit a určitě bych to nikomu do ruky nepůjčil...

technoman*
hodnocení

0x

Musíte použít pouze kotouč, který je určen k použití do úhlový brusky. Uvědomte si že bruska má při běhu naprázdno 11000 +- něco otáček! Já osobně bych to nedělal.

technomane, mám normální pilový list o proměru asi 130mm. Nemám žádný problém...

vaccent*

Ani já jsem neměl 62 let žádný problém. Až jednou. Napište nám až problém mít budete (budete-li mít čím klovat do klávesnice).Vaccent

Pokud jde o běžný truhlářský kotouč, doporučuji pečlivě přečíst, jaké má max. povolené otáčky. Tyto menší průměry mívají tak okolo 8.000 ot/min. Překračovat je znamená opravdu vážné riziko. To neberte jako teoretizování, díky své profesi jsem už pár rozervaných kotoučů viděl a vždy to byl veliký průšvih. A to šlo o kotouče upnuté ve stroji (pila, fréza) a ne ve flexe, to může být ještě ,,zajímavější´´ vzhledem k pofidernímu krytu.

olaf71*
hodnocení

0x

jednou jsem si koupil speciální pilový kotouč pro úhlovou brusku, po obvodu byl žetízek s broušenými zuby jako na motorové pile.OBRÁZEK NÍŽE

Lze na brusku dát pilový kotouč? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]