Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevomorka v podlaze, jak dál?

Od: abby* odpovědí: 3 změna:

Tak je jasné, že prkna, trámy jsme spálili, izolaci a ipu odvezli. Jedná se o starou chalupu, kde v bývalém chlívu jsme udělali betonovou základnu,pak z IPY vanu, na to trámy, mezi tím vatovou izolaci, parotěsnou zábranu a krásnou dřevěnou podlahu. Letos jsme tam v zimě téměř nebyli a při uklízení jsme zjistili, že dřevomorka už lete mezi prkny. No jo, ale jak udělat novou? Díky za návrhy.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kamill*
hodnocení

1x

žial musite sa správat k chalupe ,ako k týfusom a žltačkou zamorenému územiu.Určite ste urobili X chýb ,dezinfikacia chlievu .Izolacia je pod obvodovými trámami aj podlahou zvarená,nepoškodená? Prečo je tam znovu parozábrana . Drevokazna huba a jej spory su aj tam ,kde to nevidíte.Natrite dezinfekciou proti hubam Krovsan Bochemit Savo ,vetrajte ,vetrajte ,Použite UV žiarenie /rozbite kryt z výbojky /- slnečné svetlo. Natrite aj to, čo sa zda zdravé .Napadnute drevo i zeminu mimo dom-neprášit .A najdoležitejšie je sucho. Nad novou podlahou zatial nepremýšlajte .Želam vam,aby ste nemali napadnute aj murivo

templ
hodnocení

0x

Obraťte se na dobrého odborníka. Měl by provést posouzení, které je velmi problematické vzhledem k již vykonaným zásahům.

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, mně se podařilo na chalupě dřevomorku zlikvidovat, překvapivě nenapadla dřevo, které bylo napuštěno Luxolem. Jinak kromě likvidace dřevěných prvků v místnosti je nutno i omítky ošetřit některým z přípravků (Bochemit, Lignofix), pokud máte v bývalém chlévě přizdívky na dřevěné konstrukci, tak taky odstranit. Dřevomorka domácí (serpula lacrimans) má totiž schopnost pomocí takových provazců prolézat v omítce i za ní, pokud tam má co likvidovat. Viděla jsem, jak v kamenném baráku postupně zlikvidovala dřevěné špalíky ve zdi, vzdálené od sebe cca 2 metry, dokonce prolezla i hromadou uhlí. Mně se dostala dřevomorka pod beton po dřevěné zárubni, naštěstí se mi podařio provés asanaci včas. Skladbu podlahy mám - na silné vodotěsné fólii betonový potěr, vrstva perlitbetonu, geotextilie a nakonec beton a dlažba. Perlitbeton by šel asi něčím nahradit, možná by se dala udělat i plovoucí podlaha z nedřevěného materálu, my jsme tu všichni v okolí volili dlažbu. Na skladbu podlah v nepodsklepené místnosti tu najdete řadu návodů, stačí zadat do místního vyhledávače. Patronka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]