Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zadělat díru po okně

Od: hexi* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

při rekonstrukci kuchyně mi zazdil zedník spiškové okno ytongem, do dvou řad jednu dal zároveň s vnitřní stěnou a zajemnil a z venku nechal řadu 10 cm od kraje špalety, že tam se hodí polyš a přetáhné brizolitem. Samozřejmě se na to už zapomnělo a teď řeším, protože nemám koho kdo by mi to zazdil, jestli tam stačí dát jen ten polyš na pěnu a po okolí zastříkat pěnou ať je to zároveň a nechat tak a na jaře to zatáhnout perlinkou a brizolitem, nebo ten polystyren aspoň teď zatahnout aspoň lepidlem. Tak co radíte. Jde mi i o to, že to okno je ve druhém patře a lozit po žebříku s kyblama apod. se mi na dvakrát nechce a navíc, když jsem v životě brizolit nemíchal netahal nic je pro mě trošku problém. Díky za radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Do jara tam jen nalep polystyren (kvůli zateplení) na nízkoexpanzní pěnu, tou i zatmel případné skuliny. Vrstvu pěny ke srovnání s okolní omítkou tam ´nepatlej´. Pokud jako vrchní vrstvu chceš opravdu brizolit, nech rozdíl aspoň 3 cm (takže to těch 10 cm max. 70 mm polyše)...

doplněno 03.12.12 12:52:

Jo jo, Hexi, tak nějak... ;)

BTW - kvůli omítce o ploše ´spížního´ okénka nebude ani firma stavět lešení - to udělá zedník taky ze žebříku, ale až na jaře - teď už je na vyschnutí a vyzrání brizolitu zima...

hexi*
hodnocení

JJ, ten zedník co jsem tu měl má cca kolem 50 tak mi řekl, že na to už je starý, aby tam lozil po žebříku :D takže to nechám jen na ten polyš. Ta nizkoexpanzní pěna dobrý typ, už se vidím, jak bych to přichytával hřebíka aby polyš nevytlačila ven :D

hodnocení

0x

Typický problém který bych neřešil sám, ale sjednal si na něj řemeslníka. Sám bych to udělal za 5x delší dobu s 5x horší kvalitou, a vzhledem k nepatrnému rozsahu by ani ta cena za práci nemusela být nijak dramatická (materiál máš nebo bys koupil stejně).

hexi*
hodnocení

Tak vylézt na žebřík odměřit okno, slézt, nařezat polyš, vylést zpět stříknout pěnu dát polyš - nebudu volat řemeslníka, toho si nechám až na ten brizolit. Šlo mi jen o to, jestli nevadí, že tam bude jen ten holý polystyren. A nemám ani těď nikoho, kdo by mi to zadělal, naše stavařské velkofirmy tu přece nebudou vozit lešení, když mají rozdělané fasády, aby si tu vydělali drobné :)

Tak když už budeš stejně mít řemeslníka na břizolit, tak už to může udělat rovnou všecko. A nemusí to být velkofirma - prakticky každý zedník je OSVČ a může ti to udělat sám na svý triko. A proč by to mělo být na lešení, když sám píšeš, že ti stačí žebřík?

Tak tak a odkud jsi?5e bych Ti (Vám to za So sfoukl i slepidlem a perlinkou?Nevím jak bude držet brizolit na lepidle asi to bude chtít zaperlinkovat a na to ještě jednu vrstvu lepidla ale natáhnout zubákem a druhý den teprve jádro a pak brizolit.Brizolit namíchat je jednoduché-dnes se prodává suchá směs ve 40?kg pytlech (stejně jako v minulosti ) a v přírodní barvě (tj taková šedá,šedomodrá barva).

Jinak mráz omítce až tak nevadí,spíše v létě nadměrné horko!

doplněno 03.12.12 19:25:

To Jabraka-na co dvě lepidla?Naopak na pěnu je to rychlejší než na lepidlo-pěna i v dnešní teplotě vytuhne (letní dle tl cca od 2hod,zimní rychleji!)(po ránu nanesu housenku na desku polystyrenu,"připlácnu" ji na zeď a v poledne můžu udělat stěrku ,protože pěna je vytuhlá,samozřejmě i případných spárách!)kdežto lepidlo bude skoro určitě ještě druhý den živé!

hodnocení

0x

Souhlasím s Mowlou...

Nicméně pokud to budete dělat, zauvažoval bych i o tom, že ten polystyren přetáhnete i perlinkou. Polystyren na sluníčku degraduje... přes zimu to sice vydrží, ale znáte to... Z jara Vám do toho něco vleze, v létě nebude čas a na podzim to budete vytrhávat a dávat nový. ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Uřízni desku polystyrenu o 2 cm menší.Nalep ho normálně flexilepidlem,protože ho budeš hned používat i na povrch s perlinkou.Pěna je výborná,ale pak musíš mít připraveny dvě lepidla.Mezeru kolem zastříkni montážní pěnou.Pak naneseš flexilepidlu na polystyren a špachtí vtlačíš do něj perlinku.Okolo otvoru odsekni 2 cm omítku,perlinku přetáhneš přes mezeru.Nakonec hladítkem natáhneš na perlinku 0,5 cm lepidla.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]