Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zatepluji půdu a na její části, což je prostor cca 3,2x8 m jsem vynosil původní rozpadlou mazaninu a vytrhal prkna. Ten kdo kdysi přistavěl tuto část domu k původnímu půdorysu, zřejmě použil trámky již z nějaké bouračky, možná z původní střechy. Rozměry jsou nejednotné cca 10x10 cm některé 10x12, je jich celkem 9 ks. Na pohled prostě trámky z bouračky, nejsou sice shnilé, ale asi 3 jsou trochu zasažené zřejmě červotočem, zdá se, že dnes se v nich již nic neděje.
Nechci shazovat strop, proto jsem se rozhodl trámky vyztužit. Prostor bude sloužit pouze jako půda - odkladiště. Má idea je původní trámky zasanovat a přiložit z jedné strany fošny 60x160 nastojato (pro vytvoření výšky pro první vrstvu vaty) a z druhé strany prkno (coulové). Celek prošroubovat na několila místech M12 kulatinou.
Fošny již mám - délka 4 m. Teď uvažuji, jak je osadit. Chci vedle trámků vysekat kapsy, do kterých bych je uložil. Osazovat fošny v celé délce (cca 3,4 m) do kapes bude zřejmě značně složité, kvůli vysekání potřebných kapes. Druhá možnost (ta se mi líbí víc) je vysekat kapsy přesně na rozměr fošny a udělat je ze dvou kusů - např 3 0,4 m.
Jak byste to řešili Vy? Jak správně spojit fošny? Vidím dvě možnosti, buď ocelový L profil nebo přeplátovat zbytkem stejné fošny. Jak by měl vypadat vlastní spoj fošen? Rovný nebo udělat zuby?
Díky moc.
já bych to nedělil. Jednu kapsu bych udělal hlubší, klidně i skr atiku ven aby se tam dala prosunout ta fošna a cuknutím zpět dorazit do druhé kapsy.
10x10, tak to hoodne malo, na to bych se bal stoupnout
pokud nelze do je dne strany vysekat 30cm + neco do vysky ci strany (jinak to tam nedostanes)
dal bych na sirku mistnosti 2x fosnu a pak zelezo 6-8mm x 160-180, 50cm z toho 15cm ve zdi a M10
ja daval zelezo rovnou na tramy, ale o jinem rozmeru a delce
zde to najdes mstanda.rajce.idn/...
doplněno 21.06.11 20:54:pokud ale chces zateplovat jen strop/podlahu kde puda bude studena lze to resit jinak
skladba
1. SDK
2. paroteska
3. konstrukce (samonosna z CW, UW profilu)
4. izolace (pod tramky)
5. izolace mezi tramky
4. izolace mezi tramky
5. izolace (nad tramky)
nebo vse nad tramky
díky podívám se do galerie, to jsem hledal, jen jsem to nemohl nalézt...
Jedna fošna 60x160 nastojáka + coulové prkno z druhé strany mi bude stačit. Pokud bych z toho chtěl udělat obytnou místnost, musela by se stejně zvednou střecha, což nyní nechci. V jiné části, kterou před pár lety přistavěl tchán, mám na stejnou šířku trámky 80x160 nastojáka s podobným rozestupem a průhyb absolutně žádný nepozoruji.
Zatím se tedy přikláním buď k ukotvení železem do zdi, nebo napojení fošen přeplátováním kusem stejné fošny. Přes to bude stejně rošt pro dalších 16 cm izolace, takže se to roznese.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.