Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uvažujeme o pořízení zplynovacího kotle Atmos. Potřebujeme výkon cca 24-25kw. Je to větší starý dům, zateplení 10 cm polystyrén, vakuová trojskla a euro vchodové dveře. Celý topný rozvod byl udělán kdysi na samotížku (od kotle trubka 2" přes sklep a potom 5/4" stupačka až do podkroví a z ní do pokojů vedou 3/4" trubky k litinovám radiátorům, ventily jsou všude termostatické HAIMAIER). Potom bylo osazeno čerpadlo a napojen plynový kotel. Bohužel cena plynu stále roste a plynový kotel byl chybně naddimenzován na 32 kw-litina Viadrus G25. Nyní uvažujeme o odpojení plynového kotle a instalaci zplynovacího kotle ATMOS s použitím akumulačních nádrží.
Suché dřevo máme, a do dalších sezon si ho vždy dopředu pořídíme, prostory venku jsou. Máte někdo s tímto kotlem skušenost? Jak máme vyřešit TUV v létě? Nechat el. boiler 160L, nebo zatápět i v létě na TUV v Atmosu? Poraďte, děkuji.
doplněno 20.06.11 08:37:Ještě jsem zapoměla, že: Máme k dispozici pouze jeden komín. Proto se musíme rozhodnout, zda plynový starý maddimenzovaný kotel necháme, nebo odpojíme a napojíme na komín ATMOS. Ale pořád řešíme TUV v létě. Jestli to řešit nějakým solárkem, nebo prý existují i plynové samočinné boilery, bez odtahu spalin...
Dobrý den.
Já Atmos nemám (mám jinačí),ale v prvé řadě bych plynový kotel neodpojoval a nechal bych ho jako záložní.Co se týče,řešení TUV v létě,tak mě to taky čeká,ale řešit to v létě topením dřevem se mi osobně příčí./Jen můj názor/ Ideální by asi bylo s tím už počítat dopředu a v akumulační nádobě mít ,,šneka,, třeba na soláry.Pokud z aku.nádrží už tedy počitáte,tak u těch soláru by byly náklady jen na ty samotné panely,elektroniku a rozvody-tedy už menší než celý komplet.
Sestava s akumulací je ideální řešení , ktomu nepřímotopný zásobník 200l který bych natápěl v zimním období atmosem a v létě plynem ,(škoda jen že ten plyňák je tak obrovský výkon) a ještě z litiny.Šnek v nepřímotopném zásobníku bych pořídil o topném příkonu aspoň 25-32kw aby jste využil výkon kotle plynového, zásobník se tak natopí během pár minut.Obsah nádrží akumulace volte co největší můžete, ňákých 600 nebo 800l nemá smysl minimum je3000l a výš.
Děkuji. Ještě uvažujeme o jiné variantě, je to ale úplně jiný soudek ,, než zplyňovací Atmos.
Ten stávající plynový Viadrus, který je už hodně starý a naprosto předimenzovaný vyhodit a zakoupit nový Plynový kondenzační kotel o výkonu 24 kw se zásobníkem vody, nebo prutokovým ohřívačem (z toho průtokového mám trochu strach-máme 2 koupelny a 2 kuchyně, každá na jiné straně a v jiném patře).
Teď babo raď.
1.Kondenzační kotel plynový-je otázka investice cca 55.000kč i se zásobníkem a žádné další starosti. Otázkou je kolik pak protopím. A poradí si kondenzační kotel s větším objemem vody v systému?(litinové radiátory a větší dymenze potrubí?)
2. Atmos s 3 akumulačkami a regulací atd. je otázka počáteční investice minimálně 100.000kč. Dále + nějaké solárko na TUV v létě. K tomu práce se dřevem atd. Výrobce udává spotřebu plnometr dřeva na 1 kw výkonu. To je pro mne 24 kw/ tedy 24 plnometrů dřeva.
Dřevo kupuji suchý smrk-polena, jedna avie se zvýšenými bočnicemi mě vyjde i s dovozem na 4.000 kč. Je toho tak 3,5m3 + zbytek za dovoz. Nyní TUV Ohříváme elektrikou-snížená sazba-noční proud, zásobník 160L to je i tak dost drahé).
Zvažuji také životnost Atmose a akumulaček cca 10 let, plynový kondenzační kotel snad vydrží déle?
Prosím poraďte, do čeho by jste šli vy? Počítám, že cena plynu půjde stále jen nahoru, dřevo určitě také podraží, ale pořád bude vycházet levněji. Prosím, do čeho by jte šli vy?
Děkuji
kondezační kotel s nepřímotopným zásobníkem by byla správná volba větší obsah vody by byla spíše výhoda,ono i 24kw by bylo asi na váš dům moc nechal bych si kvalitně spočítat tepelné ztráty.Ve většině případů postačuje 17kw a méně.Životnost kotle je určitě vyššínež deset let to samé akumulační nádrže(moje jsou už dvacet let v provozu a určitě ještě40 vydrží).1150,-za kubik dřeva je dost u nás je cena 600,-za kubíkale pravda je že není suché.To už je snad lepší koupit uhlí nebo brikety
Děkuji,
beru to tak, že kdybychom topili dřevem, tak se vlezeme do 20 000 kč za rok. Pokud bychom topili plynem v tom kondenzačním kotli se zásobníkem, tak nás to vyjde přes 50.000 kč ročně, neli-víc. A třeba výrobce Atmosu udává +- životnost kotle na 10-let. Kondenzační kotel určitě vydrží déle a jeho pořízení a instalace se zásobníkem vyjdou cca na polovinu než pořízení Atmose s akumulačkama a solárkem. Je to pro mě dilema do čeho tedy jít. Co radíte vy? Moc děkuji za radu a Váš názor.
Za spotřebu 18kw kotel jsem platil ročně 18 000kč.Zdálo se mi to moc,tak topím v litinovém kotli Dakon24kw na dřevo za 20 000kč.Není nad pohodlí plynu a dodavatel to dobře ví.Proto šponují neustále ceny nahoru.Naštěstí cena dřeva neroste v této závislosti.Kondenzační kotel bere oproti normálnímu rozhodně méně.Protože je z nerezu,vydrží opravdu hodně let.Čím dříve ho pořídíte,tím líp.Protože máte v systému hodně vody ,budete topit jen třeba na 40°c a bude teplo.Nevěříte?Věřtre.
Otázkou je jaká byla v té době cena plynu, když Vás to stálo jen 18.000 kč? Před kolika léty to bylo? A prosím můžete mi sdělit, kolik m3 dřeva asi nyní přetopíte v tom Dakonu 24kw za sezónu? Děkuji
S plynem jsem přestal před dvěma roky.Ale mám na něj tolik automatiky,o které se málokomu jen zdá.Při topení dřevem spálím ca 30 m3.Vesměs dub,samovýroba.
Jejda, to se mi zdá opravdu hodně, těch 30m3 dřeva, ještě k tomu dub. Ale jestli si ho sám kácíte a máte vlastně zdarma...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.