Nejste přihlášen/a.
Stavím svépomocí menší rodinný domek. Peněz není nazbyt, spíše citelně schází takže jesem se rozhodl pro ocelové zárubně.
Jsem naprostý laik a vše se snažím řešit pomocí selského rozumu, ten mi ale v mém problemu ted nepomůže
Teď k otázce.
Řeším výšku do jaké zárubně osadit, znám výšku budoucí hotové podlahy.
Nevím:
1) Na netu jsem si zjistil, že dveře mají výšku 1970 mm, ale nevím zda se jedná o rozměr"a"nebo"b".
(1970 mm je norma? jsou takove vsechny dvere?)
2) Kolik mam dvere zvednout nad hotovou podlahu (rozmer"c")
3) Nahoře bude v zámku zárubně také nějaká mezera mezi zarubní a dveřmi, v obrázku -mezera = x-(a+c) ta je daná
pozicí pantů, tu nezměním, bohužel nevím kolik je?
Celkově vzato jsem z toho jelen, nevím od čeho na futru měřit a jakou vzdálenost. Poradí někdo?
Super, pred polozenim dotazu jsem take hledal, ale na tyto stranky jsem nenarazil.
Takze spodek zarubne by mel byt utopeny 3 cm pod hotovou podlahu.
Dekuji.
Zacal bych od podlahy, jeji budouci vysku znas.
Vyska futer musi odpovidat vysce dveri (nebo obracene), dvere se daj vzdycky seriznout.
Nad futrama bych nechal 10-20cm prostor pro manipulaci s dverma.
To vse vim, nechci kupovat nove dvere a hned je rezat
Prave proto jsem dotaz pokladal a tak konkretne. Obecne odpovedi mi nepomohou.
Jen pro poradek, dvere jeste nakoupene nemam, kdybych je mel tak je frknu do zarubni odmerim a mam vystarany.
Pujcil bych si nejaky dvere od rodicu, ale tatik je ma prave vsechny ruznym zpusobem zkracovany...
V idealnim pripade bych cekal odpoved... kota x =? mm,
vic nepotrebuji.
Moc dekuji.
Pokud znáte nebo už máte hotovou podlahu, pak horní hrana kovového prahu zárubně musí být ve stejné výšce jako je hotová finální podlaha. Kovový práh zárubně je spodní část rámu zárubně na kterou se montuje práh dřevěný. Jinak také mrkněte sem jirikovovideni.eu/.... To je moje stránka kde jsem popsal jak zazdít zárubně, ale jak se zdá tak to ještě budu muset víc rozpitvat.
Dallší články o stavění najdete zde jirikovovideni.eu/... kde se ptejte na cokoliv a jakkoliv hloupě, nikdo se vám nevysměje a dostanese vám rady stavebního technika.
Jak jsem psal vyse, nejsem odbornik, futra uz mam zazdena, utopena 3 cm pod budouci hotovou podlahu.
Pisete ze "horní hrana kovového prahu zárubně musí být ve stejné výšce jako je hotová finální podlaha".
Nechci se hadat, ale myslim ze mam pravdu ja.
Mrknete na kooperativa-vod.cz/...
Konkretne na strane 3 mate okotovane zapusteni zarubne " z".
A hned treba na strane 4 mate jeho hodnotu z=30mm.
Ta horní hrana kovového prahu zárubně neni urcite 30mm od spodu futra, je max 5mm.
Na stavbe jsem mel zednika, ktery to delal tak, ze si od horni svetle hrany futra
(je od ni kotovana vyska H v pdf odkazu vyse) nameril 97cm a udelal na futru carku.
Pak si udelal na zed vedle futra carku ve vysce 1m od hotove podlahy (vagris).
Pak se futro vyskove vypodlozilo tak aby obe carky byly ve stejne vysce.
tak tak správně takhle to má být.Před usazením futra by se měl změrit také vingl obou rohů protože s nimi bylo nevhodně manipulováno a můžou být skřížené.Jestli že vingl nesouhlasí musí se do něj ty futra sklepat.
Váš odkaz se mi otevřít nepodařilo proto nevím co vlastně máte na mysli. Váš zedník postupoval rozhodně tím nejlepším a nejlogičtějším způsobem.
Světlá výška typizovaných ocelových zárubní je 1970 mm. Právě toto je i výškou průchodnou když nebudu počítat budoucí dřevěný práh. Dřevěný práh se u zminovaných zárubní přichytí právě ke spodnímu rámu zárubní a proto není rozhodně žádný důvod proč by měl být tento spodní rám, tedy ocelový prách utopen 30 mm. Možná každý mluvíme asi o něčem jiném, ale nevidím jiný způsob zazdění typizovaných ocelových zárubní.
Pro otevreni odkazu (pdf dokument) je treba mit nainstalovan Adobe Reader.
Mluvime v podstate o tom samem, jem se mylite ze svetla vyska zarubne je 1970mm.
Mela by byt neco kolem 2000mm a prave tech 30mm se zapusti do podlahy.
Vypichnu Vam obrazek z toho pdf.
Vážený, Váš obrázek není obrázkem typizované ocelové zárubně. Je to specifický výrobek jedné firmy. Jde samozřejmě nasadit všechny typizované dveře, ale způsob zazdění se liší právě svou specifickou konstrukcí. Typizované zárubně může vyrábět každá zámečník, ale musí ten výrobek splnovat konkrétní rozměry a tvar. Kdežto váma ukázaný výrobek je zřejmě pod licencí fi. ZAKO. Proto se stále nemůžeme shodnout na způsobu zazdění a uložení hloubky prahu.
Já myslim že je to jasné tohle je to správné...
nameril 97cm a udelal na futru carku.
Pak si udelal na zed vedle futra carku ve vysce 1m od hotove podlahy (vagris).
Pak se futro vyskove vypodlozilo tak aby obe carky byly ve stejne vysce.
a takhle nás to i učili podle mě není pochyb přeji příjemné otevírání a zavírání dveří
Myslím, že se mýlíte. Koupil jsem standartní zárubně a palubkové dveře, ale pokud bych je zazdil podle vašeho návodu, tedy tak že horní hrana prahu zárubně se zarovná s finální podlahou, měl bych mezi dveřmi a podlahou 3cm mezeru!
No vida Tak to je asi něco záhadného, protože v Prostějově v Brně v Praze v Teplicích, v Ústí nad Labem, v Českých Budějovicích, v Kroměříži, v Olomouci, v Plzni, v Kolíně a Děčíně s naprostou jistotou prodávají dveře, které jsou jak ušité na tento způsob zazdění zárubní. Asi je to někde jinak..
Spodek zárubně se dává zároveň s finálním povrchem podlahy,může být i o něco níž.Pak se hodí do vinglu,z obou stran a futra se rozepřou asi o 2mm,protože po zatvrdnutí se stáhnou.Kdyby nebyly rozepřené,tak by se ve středu prohly směrem do vnitř a nešly by zavírat dveře.Menší škvíru mezi podlahou a dveřmi řeší práh.Já to doma dělal stejně,futra jsem dal do vinglu,zaklínkoval,rozepřel o 2mm víc a mezeru mezi futry a příčkama vystříkal montážní pěnou. druhý den pěna vytvrdla,vše jsem odstranil,přebytečnou pěnu ořezal,jako zkoušku nasadil dveře a bez problémů.Když je vše dobře tak jdou dveře lehce otvírat a sami se nezavírají ani neodvírají.
Přeju moc štěstí v budování.
Ahoj
To co jsem psal před tím a co napsal kejklik je v pořádku pokud jde o spodní práh a jsem si naprosto jistý zazdil jsem už nespočetně ocelových zárubní asi proto že jsem zedník Kdybych z každého příspěvku něco vybral tak by jsme se možná i dobrali ke správnému návodu ale sem tam si něco připíšete a potom klamete chudáka tázajícího.Třeba to že se spáry vyfoukají pěnou-ano je to nejsnadnější řešení které se začallo dělat ale nemyslíte že malta je lepší?Ohledně kvality určitě ano ve svém domu bych si je určitě nepěnil u někoho jiného ano odpadá s tím spousta práce.Vemte si radši zedníka a ne nějakého pracovníka z východu a ten vám ty futra vysekne jedna radost jako že už ho jistě nepotřebujete příjemné otvírání a zavírání
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.