Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měním okno za francouzské dveře a překlad je krátký.V jednom místě okno není vůbec a potřebuji překlad vložit.
Stavba je z šedých porobetonových tvárnic.
Jak nejlépe postupovat, aby mi to nespadlo,...?
Děkuji Honza
To jsou mi noviny, "pokud je tam věnec nemá co spadnout", nad přízemím je obyvkle věnec, takže podle jabraky tam vlastně všichni cpou překlady zbytečně a stačí dvě elka. Honzo - tímto se rozhodně něřiďte.
Otvor, pokud to šířka zdi dovolí, se obvykle zvětšuje tak, že se nad budoucím otvorem + přesah na uložení, z jedné strany zdi vyseká otvor pro vložení íčka(překladu). Po jeho uložení a zabetonování mezery nad ním, se to samé provede z druhé strany. Pak můžete vybourat co je pod ním. Pokud je malá šířka otvoru - typu záchodové okýnko - tak lze obvykle otvor pro překlady udělat přes zeď najednou.
Situace sice moc jasná není.Pokud je v prvním patře v úrovni podlahy armovaný věnec,tak nic spadnout nemuže,snad jen pár cihel.I tak bych použil ty vinkle - 6x6 cm a uložil bych je pod krátký překlad.Ten bych nechal na místě a zasadil okno.ty dva úhelníky musí ten kousek zdi udržet.Když,tak se ještě poraď se statikem!
JABRAKA
Ano, věnec je 15cm nad překladem.(dole)Takže váha asi nijaká,...
Nahoře již zřejmě věnec není - tak si asi pomohu vložením vinkle a následně pod něj vybourám a vložím překlad.
Díky za podporu, snad to vydrží.
Já bych tam raději ten překlad dal už jenom kvůli nějakým tepelným ztrátám, a na to prý vložené vinkle, Ička,účka a co tam lidi vkládají nejsou dobré. Takže jsem zamýšlel to použít pouze pro montáž.
Tento týden jdu na to. Díky všem. Honza
Myslím, že pokud tam budou dva vigle, není potřeba překlad. Nějqk jsem nepochopil teorii o tepelných ztrátách. Pokud je věnec pár centimetrů nad překladem, asi bych podchytávku pomocí vinglů moc neřešil, spíš přemýšlím o tom, co udělá stávající "krátký" překlad při bourání - aby svoji váhou přes páku "nenadzvedl" zdivo i s věncem, až mu podbouráme jeden konec...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.