Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
Mam dotaz ohledne predsteny z ytongu (puvodni stena drevo -finsky domek). Uvazoval jsem o predstene ze sadrokartonu, ale radeji bych pouzil ytong (kvuli praskani, a vzhledem k tomu ze nektere pricky uz z ytongu mam).
Potrebuji vedet jestli me staci ytong 5cm (nepujde tam zadne vedeni voda, el) jen nahore bude rost pro SDK podhled a jestli je treba stenu k te puvodni drevene nejak kotvit. U stropu predstenu dopenim, ale jeste me napadlo jestli napr.po 3 radach nezapenit i vzniklou mezeru mezi stenou a predtenou mezera bude max 1 cm, aby byla stena pevnejsi. Jsou to vnitrni pricky. Asi to vyjde draz nez sadros, ale s tim pocitam.
Dekuji za rady
Pavel
doplněno 23.06.11 11:42:Jeste doplneni.
Rozhodl jsem se pouzit 7,5cm Ytong. 5 je asi fakt malo ikdyz na tom nebude nic viset.. Na stene bude parozabrana a pak ytong, ale kdyz tu parozabranu upevnim na tu hlavni zed (drevo) jak s trubkama topeni? Ma byt pred parozabranou nebo za parozabranou...brano zevnitr.
Diky
0x
Pokud na zdi nebude viset kuchyňská linka nebo knihovna, bude 5cm ytong přetažený perlinkou stačit. Při stavbě zdi vzhledem k menší tloušťce ytongu, je dobré vždy 3 až 4 řady nechat zaschnout. Připěnění k původní zdi není nutné, ale určitě tím nic nezkazíte. Pokud je šířka té předezdívky větší než 2 metry, připěnění bodově alespoň po metru bych doporučil. Pozor (pokud nemáte nízkoroztažnou pěnu), aby Vám pěna nevytlačila nezaschlou příčku od původní zdi. Příčka by pak byla křivá a popraskané zasychající lepidlo by nedrželo!
0x
to je otazka zda kotvit ci ne, penou nebo necim jinym
ja delal predstenu (75mm) u stitove zdi, kde u sikme casti byla pouzita PUR pena a pokud se pamatuji i sem tam v radach
pak jsem dal 75mm do vyklenku kde boky byly vypeneny PUR penou
bohuzel nebyl jsem schopen zabranit styku se stavajici stenou (to bych musel pouzit 50mm porobeton) a cca po 1/2 roce obe steny prdly, jedna v pulce sedla a druha sikma cast prdla od vrchu dolu, nicemu to nevadi, ale proto bych u tak slabe steny nedoporucoval kotveni do stavajici steny. Max boky, vrsek a spodek nic vic.
kdybych dal hned perlinu asi bych nato neprisel![]()
prikladam foto kde me to prdlo a duvod je pravdepodobne v kotveni ke stavajici stene

A prdlo to v místě přikotvení PUR, nebo v místě dotyku s původní zdí? Je to docela zásadní rozdíl...
v tomto miste PUR ani kotveni neni, ale 100% zde doslo ke styku se starou zdi(zapadly kus stare malty, cihly apod.) a to bude pricina, toho si sem vedom
doplněno 15.06.11 22:13:foto - stena pred, jinde jsem vyzdil jen vyklenek kotven pouze PUR po stranach a v pulce presne vodorovne se to urvalo o 2mm, zase nicemu to nevadi, ale naser.. to, navic zde 100% nedoslo ke styku, urvalo se to cca zase po 1/2 roce a zase kdybych dal perlinu a zaplacl sterkou nic bych nevidel

0x
A jak je to kdyz v predstene jsou dvere nebo pruchod. 5cm ytong nema preklad a navic jeden pruchod je skoro1,3m, Mozna by slo pouzit nejake kovove eLko jako preklad. A jeste jeden detail. Mezi dvema dverma je mezera asi 25 cm takze budu muset vyzdit techto 25cm jako sloupek bez vazby a to je asi fakt 5cm ytong malo..? Takze asi zakladni problem ...bude 5cm stacit nebo budu muset pouzit 7,5cm coz me ukroji dalsich 2.5cm a to je skoda...
dekuji za vsechny predchozi rady moc si jich cenim...
Tak počkej, Pavle, o dveřích jsi nemluvil!
Překlady většinou nepoužívám, je levnější nad futra podepřít kus prkna na šířku dveří a vyzdít na to "překlad" z normálních ytongů a získat stavební otvor, nebo tam futra přímo usadit a jednu řadu vyzdít přímo na futra a po zaschnutí lepidla pokračovat dál do výšky. Dobré lepidlo na očištěném ytongu drží íc, než vlastní ytongová tvárnice. V místě futer bych asi předezdívku zpevnil důkladným vypěněním PUR nebo přilepením k původní zdi, záleželo by na situaci...
ja bych na 50mm ytongu v miste futer dal UW 50 (boky a vrsek) a jako preklad, se da koupit i Ytong preklad, ale osobne jsem pouzil
viz. foto
doplněno 16.06.11 07:22:jinak 50mm ytongu neni pro pricku nebo podobne( futra...atd.) sem min 75mm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.