Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovací daň od babičky

Od: mona23* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, přítel má dostat dům od babičky formou darovací smlouvy. To že budeme platit u notářky za přepis víme, ale dohadujeme se, jak se to s daní. na internetu jsem si přečetla, že patří do I. kategorie, takže by měl být osvobozený. On mě zase přesvědčuje, že to tak není. že i kdyby to bylo formou dědictví, tak i tak daň musíme zaplatit.. Mohl by mi to někdo uvést na pravou míru?:)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

palenka*
hodnocení

0x

Darovací platit nebudete, pouze daň z převodu nemovitosti (3% z odhadní ceny?).

cyril*

Nepleťte zbytečně tazatele špatnou odpovědí na něco, čemu nerozumíte!

Poplatek "za přepis" u notáře se žádný neplatí. Notáři zaplatíte jen odměnu za sepsání darovací smlouvy a případný návrh na vklad do katastru, pokud si to nedokážete sepsat sami. Dalším poplatkem je 500,- Kč za vklad a rovněž dalších 500,- Kč za každé uvedené věcné břemeno. Daň darovací ani z převodu nemovitosti platit nebudete, tudíž není třeba ani odhad ceny. Jedinou daň, kterou budete v budoucnu platit každý rok, je daň z nemovitosti.

buss
hodnocení

0x

Nejlepší odpověď dá zákon, ale mrkněte na

finance.cz/...

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, nemusíte platit ani u notáře, protože si darovací smlouvu a návrh na vklad do katastru nemovitostí můžete napsat sami. Na internetu je k dispozici celá řada vzorů : vzory.cz/..., tady máte jednu z možností. Takže stačí si shromáždit údaje, které jsou pro sepsání smlouvy potřeba a pak jen upravit vzor podle skutečnosti. Pokud je příslušný Katastrální úřad v místě Vašeho bydliště, můžete návrh na vklad podat osobně, jinak poslat poštou doporučeně. Katastrální úřad při dvou účastnících vyžaduje 4 x darovací smlouvu, z toho na jedné ověřené podpisy ( á 30,- ) a 1 x Návrh na vklad do katastru nemovitostí opatřený kolkem 500,- Já jsem tento akt absolvovala na podzim, ověření podpisů, zakoupení kolku a odeslání jsem provedla na poště, kde mají czek point. Vyřízení netrvalo ani měsíc. V případě zařazení obdarovaného do I.kategorie, je osvobozen od darovací daně. Nejpozději k 31.1 2012 ( následujícího roku ) musí obdarovaný na příslušné pobočce Finančního úřadu podat přiznání k dani z nemovitosti, na jehož základě mu bude k květnu toho roku zaslána z FÚ složenka na vypočtenou částku. Patronka

mona23*
hodnocení

děkuji za vyčerpávající odpověď. Popřemýšlíme o tom. Ale v našem případě asi bude lepší notář. Je tu totiž problém s přítelovou sestrou..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]