Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.Město mi loni postavilo před rodinným domem autobusovou zastávku MHD. Po různých tahanicích a protestech či peticích si město zastávku prosadilo a jelikož ji mám před domem/s čímž se nemohu kvůli hluku a zápachu ztotožnit/. Město zastávku postavilo bez mého souhlasu a jediná moje obrana je,zjistit jestli zastávka která má zhruba 15 m na délku a 2m šíře s tím,že je asi 25 cm vyvýšená nad komunikaci je považována za stavbu. Pokud by byla měl bych naději na její odstranění neboť prý stavba takovéto zastávky není možná bez mého souhlasu,když mám k ní přilehlý pozemek. Ještě podotknu,že mezi plotem mého domu a zastávkou/ostrůvkem/ je chodník asi 1,5 m široký. Děkuji všem za radu
Z právního hlediska je to URČITĚ stavba. Nic se nezmění, zdali má či nemá základy, nebo je snadno odstranitelná. Záleží podle jakého zákona budete vykládat co potřebujete. Zkuste zadat do vyhledávače: co je stavba, definice stavby, atd...
Nepotěším Vás, ale nevidím důvod, proč byste se měl vyjadřovat ke stavbě čekárny, se kterou nesousedíte, je mezi Vámi ještě chodník...ale to by se musel vidět výkres a zápis o projednávání. Bohužel jsou města, která staví i bez povolení,
Oproti tomu, pokud je jste obtěžován hlukem a zápachem, máte právo se bránit. Oslovte hygienickou stanici aby provedla kontrolní měření, požádejte obec o měření...
citace ze zákona:
Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Stavba, která slouží reklamním účelům, je stavba pro reklamu
Jestliže zastávka vznikla, jak píšete po různých tahanicích, protestech a prticích bude patrně Váš útok na ni právně dobře ošetřen.
Jestli se jedná o stavbu nebo součást jiné stavby si musíte zjistit na místních úřadech. Nejspíš se jedná o součást komunikace ulice což je také stavba a zastávka např. vznikla její úpravou. Územní rozhodnutí (umístění stavby) a stavební povolení patrně bude, ale stavebním úřadem pro tuto záležitost nemusí být ten který dává povolení na stavby domů. Náležitosti komunikace mohou být v kompetenci nějakého dopravního odboru o stupeň výš než je úřad jehož součástí stavební úřad, kerý v místě povoluje stavby domů.
Boj proti škodlivým vlivům bych doporučoval vést jinou cestou - požadovat jejich řešení, protihluková opatření, protiprašná opatření atd.
Určitě to stavba není,nemá základy a je odstranitelná.Jen ve zcela závažných případech by uživatele odradil od vybudování.
JABRAKA
projektuji dopravní stavby a zde kategoricky nesouhlasím, zastávka i třeba malé parkoviště jsou stavbou a vyžadují ad A) Územní řízení a následně B) Stavební povolení. Pane Jabrako, co jste prosím pil, že tvrdíte, že to stavba není . . .co jiného by to asi tak bylo. Se zastávkou, která nevyžaduje výše uvedené jsem se v životě nesetkal. Pokud tazatele "vylili" nějakými kličkami jako souseda z územního řízení, rozhodně bych se odvolal proti jeho vydání resp. také proti vydání stavebního povolení na tuto stavbu. Jelikož neznám souvislosti nedikážu posoudit více. Snad sem alspoň málem pomohl tazateli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.