Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahradni bydlení - můj dům se bourá

Od: 147 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda byste mi neporadili. Bydlím v jedné lokalitě, kde mají zbourat domy a dávají mi jiný byt, ale tam se mi nechce. Když to prý nevezmu, tak mě dají k soudu, eprodlouží nájemní smlouvu - skončím na ulici. Mám strach. Děkuji za odpovědi.

výtka
Upozornění od sys clayman 14. 06. 2011 16:07:34
trošku jsem to přepsal, aby to bylo lépe pochopitelné :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

7x

Bože lidi, nerýpejte hned. *modla* Tohle bývalo, nevím jestli to je i dnes. Pokud vám někdo měl přidělit náhradní byt, měli jste právo na výběr ze tří bytů.

Tazatel/ka je evidentně někdo s nižším vzděláním, možná sociální případ a chápu to, že jí byl nabídnut byt té nejhorší kategorie, v romské čtvrti. Stejně jako někteří z vás, úřad zjistil, že tazatel je "slabší" a tak se s ním snaží vydupat.

Prosím vás všechny, jestli víte, jaké možnosti má tazatel/ka, poraďte, ale posmívejte se, sakra. Já to nevím, neporadím, ale tohle mi vážně vadí.

Děkuji.

doplněno 14.06.11 13:17:

Ale NEposmívejte se... dost hloupý překlep, ale fakt jsem naštvaná.

hodnocení

3x

Nevím, jestli to ještě platí, ale když dal majitel nájemci výpověď, mohl nájemce byt odmítnout (pokud měl vážný důvod) a majitel mu musel nabídnout jiný. Celkem mohl odmítnout 2x, to znamená že majitel musel postupně nabídnout 3 byty (nikoliv zároveň*smich*).

hodnocení

2x

Občanský zákoník neříká nic o počtu bytů, který může nájemce odmítnout. Podle § 712 obč.zák. v případě, že původní byt nebo dům z důvodu veřejného zájmu nelze obývat (např. že se bude rekonstruovat nebo bourat), má nájemce právo na náhradní byt, který je podle místních podmínek zásadně rovnocenný bytu, který má vyklidit. To znamená, že pokud je nabízený byt zdevastovaný, ve zničeném domě, tak pravděpodobně nebude rovnocenný s bytem původním. Takových bytů může nabídnout pronajímatel (obec) třeba pět a pokud není nabídnut byt v zásadě rovnocenný, nemusí ho nájemce přijmout. Nájemce není povinen z bytu se vystěhovat, dokud pro něj není odpovídající bytová náhrada zajištěna.

Píšete, že vám neprodlouží nájemní smlouvu - vy máte nájemní smlouvu na dobu určitou? Jestliže ano, kdy má nájem skončit?

krkovicka*
hodnocení

0x
Přelouskala jsem to.Ale už jsem nepochopila zadání.Takže dům s bytem kde bydlíte se má bourat a oni dali náhradní byt někde jinde a Vám se tam nechce?
cocinkamichalka*

Krkovičko, myslím, že jste to rozluštila dobře.

K tazateli: Pokud máte nájemní byt od města a dům se bude bourat, a ještě k tomu Vám nabízejí náhradní bydlení, buďte rád a jděte tam... Nebo opravdu na ulici skončíte. Nevím, proč by Vás měli dávat k soudu, jedině, že byste měl nějaké nedoplatky, dluhy na nájemném?

marenka*

Tam bych to chápala tak, že tazatelku/tazatele dají k soudu, když nebude chtít dobrovolně odejít z bytu, aby to mohli zbourat. ;)

krkovicka*
Taky to tak chápu.V reálu ho chytnou za nohy a prostě ho vynesou,taky se to dá tak pochopit ;)

147
hodnocení

ano mam ten byt od mesta nemam žadne dluhi na bytě spravne mam pravo podle občanski ho zakoniku na 3 byti jestli se nemilim ano řikali jestli to nevemu tak t pujde soudni cestou

cocinkamichalka*

Tak pokud máme VŠICHNI právo na 3 byty (a to dokonce podle ObčZ!), okamžitě se vším končím a ty byty chci! *bum**smich*

karelxii*

ANO..pokud jste Rom,tak mate nárok na tři byty (možná i na vilu),zdarma přestěhování,zdarma nové vybavení a nové auto! + odškodnění *placni*

ann*

Vy chcete za jeden byt 3 byty? Aby Vám místo bytu "nezbili" jen oči pro pláč *plac*

147
hodnocení

chctel bich videt vas jak biste sel bydlet mezi 100 romaku však to tam je hruza proto se ptam jestli muzu od mitnout tan byt chctel bich nekde jinde nejake jine lokalite

cocinkamichalka*

Odmítnout nový byt můžete. Ale ze starého se vystěhovat musíte. Město splnilo zákonnou povinnost a nabídlo Vám jiný byt, když jej nechcete, běžte si hledat jiný - svůj a na vlastní náklady.

147
hodnocení

to bich chtel videt jestli biste sla bidle mezi 100 romu viste tam nebila chodbi sou spinave skepi rozbite jeto tam hruza a děs prostě to odmitnu a basta as me daji jinaci bit mezi normalni lidi

147
hodnocení

ANO JA MAM SMLOUVU NA URČITOU DOMU KONČIMI TET 9 MĚSICI KAŽDI ROK 9MESICI JI CHODIM PRODLUŽOVAT

lui*

No ale to, že máte smlouvu na dobu určitou, úplně mění situaci. V tom případě Vám nikdo náhradní bydlení nemusí nabízet. Je to jen a jen na Vás co si seženete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]