Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístupová cesta k pozemku - jak postupovat?

Od: luky* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

plánuji stavbu rodinného domu na pozemku určeném územním plánem k výstavbě. Jediná možná přístupová cesta je ulice ve spoluvlastnictví majitelů přilehlých RD. Obvyklý stav je, pokud je mi známo, vybudovat komunikaci a poté ji bezplatně převést městu. Tady to, jak na stav.úřadě potvrdili, takto neproběhlo, protože to tehdy nevyžadovali. Pozemek je na katastru veden jako orná půda, ale momentálně tam je asfaltová silnice a chodníky ze zámkové dlažby. Pod povrchem jsou také inženýrské sítě. Na stavebním úřadě mi potvrdili, že jiný přístup podle platného územního plánu není možný a budu se muset s dotyčnými vlastníky domluvit.

Můj dotaz zní, jak se v takových situacích obvykle postupuje a jaká úskalí se zde mohou skrývat? Mám se snažit o odkoupení části pozemku, zřízení věcného břemena, smlouvy o umožnění průjezdu nebo jen o ústní domluvu, že tudy prostě budu jezdit? Co bude stavební úřad podle nového zákona vyžadovat - veřejnou komunikaci ve vlastnictví obce nebo stačí když budu majitelem třeba 1/16 pozemku nebo ani to není potřeba?

Děkuji za nasměrování

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Luky, to je pěkný guláš a proto ani stavevní úřad do toho asi nechce nijak zasahovat. Komunikace a chodníky jsou stavba a jako taková se domnívám nemohla být schálená na zemědělském pozemku, aniž by před výstavbou nedošlo k výjmutí ze zemědělského půdního fondu. Navíc se mi nezdá, jak mohla být schválena výstavba RD, když v územním plánu není přístupová komunikace a přípojky inženýrských sítí. Ústní dohoda je nanic. Že by současní majitelé souhlasili s novým rozdělením, to docela pochybuju. Navíc byste se stal majitelem části orné půdy, ale ne přístupové komunikace. Mně z toho nejlépe vychází věcné břemeno chůze a jízdy přes pozemek, včetně položení inženýrských sítí. A jestli si majitelé financovali ze svých zdrojů možná "černou stavbu" - to je jejich problém a i problém stavebního úřadu. Myslím si, že pokud přistoupí na smlouvu o věcném břemeni, tak si to nechají dobře zaplatit. A vám nakonec nic jiného nezbyde. V každém případě si nechte ukázat územní plán se začleněnou výstavbou RD a kde a jak je uvedená přístupová cesta k RD.

luky*
hodnocení

Ano, vím, že je tam několik věcí, které pro mě, jako potenciálního stavebníka jsou časovanou bombou. Proto jsem se osobně šel zeptat na stavební úřad a teď bych si rád nechal poradit, jak dál postupovat, abych si někde nevhodným krokem nezavřel dveře.

Územní plán řeší pouze plochy podle určení. Tedy místní komunikace tam nejsou. Zmíněný pozemek má celkem 4 strany s různou definicí:

1 - stávající výstavba s tou nešťastnou ulicí
2 - pás zeleně podle plánovaného obchvatu (silnice 1.třídy). Na takovou nelze udělat výjezd.
3 - územní rezerva pro bydlení - tedy v budoucnu výstavba dalších RD. Ale kdo ví.
4 - pole - tudy by to šlo asi za plotem posledního zastavěného pozemku cestou obejít, ale protože v územním plánu je to jako pole, nechtějí o něčem takovém ani slyšet.

Kolik může být taková obvyklá taxa za věcné břemeno jízdy a sítí? Jedná se o cestu dlouhou cca 70m.

kritik*
hodnocení

2x

Žádná sranda, co!

1) Ideální část odkoupit a získat spoluvlastnický podíl. Stavba (cesta na pozemku) je ze zákona jeho nedílnou součástí - tudíž budeš i majitelem cesty. To jen pokud by nějaký chytrolín namítal, že je tvůj spoluvlastnický podíl by pak byl jen na pozemku a nikoliv na cestě.

2) Zřídit věcné břemeno přístupu. Vyznačí ho geodeti v geometrickém plánu a katastr ho zapíše. Břemeno se zřizuje úplatně.

Pozn. jak 1) tak i 2) vyžadují souhlas současných vlastníků. Pokud se s nimi nedohodneš, je to na kulový. Pak máš možnost 3)

3) Svůj pozemek rozdělit geometrickým plánem na 2-3 další pozemky a ty odprodat (ideálně darovat spolehlivým příbuzným). Pak už nebude mít přístup k pozemkům více osob. Následně všichni, co nebudou mít přístup k parcelám, podají společně soudu návrh na zřízení věcného břemene přístupu přes cizí pozemek a to ve "veřejném zájmu". No a budete doufat, že to vyjde *smich* Ale v tomto bodě bych doporučil postup konzultovat s právním poradcem.

luky*
hodnocení

To teda...

Na jakou investici se mám připravit?

ad 1) Odpovídá cena pozemku vč. cesty nějak obvyklým cenám stavebních pozemků v lokalitě? (Tohle si člověk v inzerátech nepřečte. Je to desetina, zhruba tolik, desetinásobek...?)
Jeden podíl totiž patří osobě, která nevlastní žádný přilehlý pozemek, jen louku za hranicí zastavitelného pásma sousedící se silnicí a tuhle cestu tedy vůbec nepotřebuje. Zde bych viděl příležitost.

ad 2) Kolik může orientačně činit taková úplata?

ad 3) To bych nerad zkoušel. Předmětný pozemek je součástí soudního sporu trvajícího přes 15 let a doufám, že v nejbližší době to skončí. Tedy zkoušet, jestli to bude záležitost na 1rok nebo 1 generaci se mi nechce. Navíc s předvídatelností rozhodnutí a vymahatelností práva je to v tomhle absurdistánu na kočku.

palec*
hodnocení

0x

Dle mého názoru:

1) stavební úřad neměl povolit rozdělení pozemku, když k nim nejsou přístupové cesty,

2) při pořizování pozemku zjišťuji, jestli je k němu přístupová cesta.

Jestli je jejich stavba (cesta) nelegální je jedna věc. Ale pokud nebudou chtít, asi je nikdo nedonutí Vás přes jejich pozemek pouštět.

luky*
hodnocení

Aha, zapomněl jsem dodat:

Pozemek jsem nekupoval. Je to pole ve vlastnictví naší rodiny. Tedy otázka není zda koupit, ale zda se snažit tento pozemek získat do svého vlastnictví a tím ušetřit nemálo peněz při řešení vlastního bydlení.

Ano, vím, že nutit je nemohu a proto se ocitám na tenkém ledě, kde se můžu dostat do situace rezolutního "NE", které je následně nelehké změnit, a nebo do situace typu "za věcné břemeno chceme 10M".

lidka*

Já mám pořád takový pocit, jestli komunikaci a chodníky přeci jenom neplatila obec. Dejte na obec písemný dotaz, kdo financoval přístupovou komunikaci a chodníky. Že by si soukromé osoby dovolily na zemědělské půdě vybudovat takovouto stavbu, to mi nějak rozum nebere. *sok* Je tam zavedené i veřejné osvětlení? To bývá snad skoro vždycky v majetku samosprávy. A nebylo by dobré řešení nabídnout pozemek vaší rodiny sousedícím majitelům RD? Dneska by si většina z nás rozšířila svůj prostor. *tuc* No a za získané finance si pořídit pozemek jiný, bez takovýchto problémových vazeb. Je pravda, že pokud do toho budete zasahovat, semknou se proti vám nejen majitelé RD, ale i třeba stavební úřad, jestli v tom nějak pochybil. Cena za vklad věcného břemene se nedá odhadnout. Já sama jsem za malý kousek pozemku nabídla a zaplatila 20 tis. Kč jenom proto, že to pro nás bylo dosti důležité. Také přístupová cesta.

doplněno 14.06.11 15:32:

Zkuste ještě zapátrat u majitelů inženýrských sítí, kdo povolil a financoval prodloužení přípojek. Stejně si musíte u nich ověřit, zda byste se mohl na ně připojit - jestli je dostatečná kapacita sítí pro připojení dalšího RD. *klik*

doplněno 14.06.11 15:44:

Jenže to bylo asi 40 m2 - takže to je asi o něčem jiném. Navíc pro sousedku zcela zbytečný pozemek, protože měla přístup z místní komunikace. :)

luky*
hodnocení

Mě se zas nezdá, že by obec financovala stavbu na cizím pozemku... Osvětlení okouknu. Ale radši do toho nebudu šťourat a pokusím se získat podíl. Na první pohled je v tom trochu bordel, tak abych se v tom neutopil. Podíl by měl stavebnímu úřadu stačit a se sítěmi už bych se snad nějak dohodnul.

Prodej se mi nezdá jako vhodná varianta, protože bez komunikace, rozdělení na parcely a zasíťování jde cena dolů, navíc jde o tak velký pozemek, že o nějakém rozšíření zahrady nemůže být řeč (přes 1ha, část mimo zastavitelné území).

luky*
hodnocení

S tou kapacitou mě to už taky napadlo. Zkusím.

Ještě k té ceně - Kdyby to bylo 20tis., tak by to bylo super. Bojím se ale částky o řád vyšší.

Díky za odpovědi. Nějak se s tím snad poperu, i když je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať.

luky*
hodnocení

Tak se hlásím po delší době. Dopisuju si zatím se správci sítí a mám aktuální otázku:

Ke zřízení věcného břemena je nutný souhlas všech spolumajitelů nebo stačí souhlas majitelů nadpoloviční většiny pozemku?

Znáte dobrého a levného právníka z oblasti Kladno, Beroun, Praha-západ, který zná stavební právo a uměl by pro mě sepsat smlouvu o zřízení věcného břemene (cesta a přípojky)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]