Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit sáknoucí litinový viadrus Udvadva

Od: jarikan odpovědí: 10 změna:

Poraďte, prosím, co se sáknoucím kotlem viadrus U 22 litina, po jeho poškození přehřátím dochází k sáknutí topné vody mezy spoji horních článků. Kotel neteče, ale dochází k nepravidelnému úniku topné vody do topeniště. Kotel je cca 8let starý. Je možnost nějaké opravy, nebo šance na samozcelení rzí a dehtem v místě průsaku. Nebo je lepší kotel rovnou vyměnit. Díky za rady a zkušenosti.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Jde to opravit přípravkem na tekoucí chladič do auta,koupí se u benzinky.Rozmíchat dle návodu,nalít do hadice a tlakem napustit do kotle.Jinak vyhodit tento kotel je nesmysl,servis to opravuje,takový kotel musí vydržet aspoň 50let.

jarikan
hodnocení

Mnohokrát díky za radu, s přípravkem to rozhodně zkusím! Ventil instalovaný je, jenže asi na příliš vysoký tlak, protože kotlem ohřívám i bojler je tlak za studna v celé soustavě 0.6 ( při větším tlaku zase kape pojišťovák na bojleru), při ohřevu vody, kdy kotel ohříval jen bojler odešlo oběhové čerpadlo a kotel se přetopil. Spaluju dřevo a hnědouhelné brikety, pro případ, že budu muset kotel vyměnit, který by byl teda smysl, pokud je tenhleten nesmysl? :o) Díky

des*

Já myslím že se to spraví.Pokud ne,tak bych bral ten samý,byli jste s ním spokojeni,doufám.Těch 0,6 je čeho?

jarikan
hodnocení

0.6 Bar , fungoval naprosto bez problémů, řekl bych na jedničku, stopí od koksu až po hobliny úplně cokoliv a bez následků. Chvíli jsem važoval o nějakém kotli na splynování dřeva, ale tak trochu se mi selským rozumem zdá, že účinost viadrusu je vcelku srovnatelná a především nejvíc závislá na způsobu topení. Takže bych u něho rád zůstal.

jarikan
hodnocení

Ještě dotaz k dávkování, přípravky v prodeji jsou cca na 10l v topné soustavě mám 400l , mám jich tam nacpat opravdu 40, nebo stačí třeba deset? Děkuju

des*

Protože se to dává do hadice a přímo do kotle,stačí tak2-3je potřeba to tam dát a zatopit,to koluje v systému a usadí se to jen tam co to teče.Přidat jen když to nebude stačit.

lidus*
hodnocení

0x

Na chalupě jsem ve viadrusu zatopila a nevšimla si, že je klapka přepnutá na plyn, ještě, že jsme nevyletěli do vzduchu a odnesl to jen 3 roky starý kotel popraskáním článků. Voda z něj necrčela ale prosakoval do topeniště, opravář řekl lidi neblázněte a kupte si nový. Cena 25000 i s montáží a dovozem.

des*

Takhle jsem spravil několik kotlů,jednoduše a levně.Mimochodem,proti zapomenutí,tedy zavřenému kotli,se používá pojistný ventil,jestlipak vám ho na ten nový kotel dali?Pokud tam je,ochrání kotel spolehlivě.

lidus*

des-věřím, jelikož opravář ten poškozený moc chtěl zadarmo. Ale nedali jsme, taky věřím, že to nějak opravit lze jenže mě se to stalo o víkendu v zimě a na chalupě dožívá manželův otec a ten topit potřeboval, je zvyklý na dřevo a plyn moc nepouští. Tu klapku manžel nějak upravil a nyní se už prý nemusím obávat.

hodnocení

0x

nejlepší je netěsnost mezi články odstranit tím že články trhnete od sebe v místě úniku očistíte spoje nanesete manganový tmel a znovu stáhnete ktomu vám poslouží dvě závitové tyče púrůměr 20 a čtyři matky ačtyři podložky vše cca 3-4 hodiny práce.Pro topenářskou firm by neměl být roblém náklady na opravu i sprací do 5 000.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]