Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak znemožnit prodej bytu

Od: kokoska* odpovědí: 6 změna:

Tatínek střídavě žije u své přítelkyně.Když má taťky dost, tak ho ze svého bytu vyhodí.Naštěstí má taťka ještě svuj byt a tak když se pohádají bydlí u sebe.Teď mají období ,kdy ona taťku miluje, ale dostala soudní výpověď ze svého bytu a nutí taťku prodat byt s návrhem,že půjdou spolu bydlet do penzionu pro důchodce.Protože jsou spolu schopni vždycky vydržet tak dva měsíce, máme strach,že přijde o své bydlení.Existuje nějaka možnost věcného břemene-kdybychom se zapsat jako věcné břemeno na otcův byt.Nebo,že nemuže tento byt z jakéhokoliv důvodu prodat (třeba že s tím musí souhlasit dcery)?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den,

jistě věcné břemeno na byt zapsat jde. Zřídí se smlouvou o věcném břemeni, na zákldě tohoto se do LV v KN udělá zápis, pro koho je věcné břemeno zřízeno. Pak už by tatínek byt prodal jen se souhlasem věcného břemene.

Jen mě tak zajímá proč Vám ten byt třeba nedaruje? V případě neshod s družkou, by se také mohl kdykoliv vrátit zpět.

Příjemný den.

St.

al bunda*

Otec může se svým majetkem zacházet jak uzná za vhodné a dcer se nemusí na nic ptát, stejně jako nemusí souhlasit s žádným věcným břemenem. IMHO holky mají smůlu - jestli tatínkovi prdne v bedně... Utřou...
BTW Nespoléhal bych že daruji-li byt dcerám, že ony se o mne v případě potřeby postarají...
Hezký den.

pichova
hodnocení

Já vím,že to vypadá vypočítavě .Jenže takto může odpovědět člověk,který neměl otce dva měsíce bez střechy nad hlavou.Když ho přítelkyně vyhodila ze svého bytu,když předtím sice s jeho souhlasem jeho byt pronajala.Věřte mi,že zajistit zrušení pronájmu bytu nebylo nic jednoduchého.Takže nám jde jen o zachování bydlení pro našeho taťku.Darovací smlouva napadne každého,ale mi ji nechceme a proto se s Vámi taky radíme.Takže prosíme o víte-li o nejaké o vhodné variantě sem s ní.

pichova
hodnocení

Velice Vám děkuji za odpověď.Já mám však asi takovou představu,kterou zřejmě nelze právnicky ošetřit.Já bych v podstatě chtěla jen nějaké momentální řešení .Chtěla bych, aby o svůj majetek nepřišel,ale zároveň nepřišel o střechu nad hlavou.Zjistila jsem totiž,že zpřísnily podmínky na přijetí do domu s pečovatelskou službou a náš taťka je zcela zdravý a soběstačný ,takže by na umístění ani neměl nárok.Mohl by tam bydlet se svou družkou,ale v momentě, že by se sní něco stalo,nebo se odstěhovala tak by musel byt uvolnit a neměl by kam jít.My taťkovi pokud je bez přítelkyně staráme pomámáme ,ale domů si ho vhledem k velikosti našich bytů vzít nemůžeme.

al bunda*

Jedině tatínka zbavit svéprávnosti, jinou cestu já osobně nevidím. A nechápu, proč se cítíte dotčena - zákony nehledí na to, jak dlouho jste tatínka kde měla, kromě toho naprosto netušíte, jestli jsem něco podobného nezažil, nebo nemusel řešit rovněž a hned paušalizujete. Zkuste se na to podívat s nadhledem a nehledejte za mými slovy a priori útok na vás. Sdělil jsem, jaké asi máte možnosti. Ale protože nejsem právník, možná se ještě objeví někdo, kdo sdělí víc.
Hezký den.

daniel*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nepíšete jestli je byt v osobním vlastnictví.

My jsme to řešili s babičkou tak, že byla sepsána darovací smlouva na mého otce s vložením břemene na dožití babičky (aby měla jistotu, že se jí nezbavíme a nešoupneme jí do starobince) a vše bylo v pořádku, na lepší způsob jsme nepřišli. V našem případě to byla i nejlepší volba. Jen to má i pár nevýhod, že se platí dvakrát daň (za darovací smlouvu a za vložení břemene), dále musíte udělat odhad nemovitosti z kterého se počítá případná daň (z toho důvodu je nejlepší stlačit odhad na co nejnižší cenu).

Hlavně záleží s čím bude otec souhlasit a na co přistoupí.

Přeji hodně úspěchů.

Daniel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]