Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutné odstranit malbu vápnem před jemnou?

Od: meridius* odpovědí: 7 změna:

Chystám se na rekonstrukci WC. Je to starší dům a tady je viditelně použito buď několika vrstev nebo jedné pořádné vápna. Na štuku to drží jak blázen, zeškrábat to jde...ale opravdu, ale opravdu hodně špatně. když jsem na to jen na vápno na zkoušku nanesl jemnou omítku mk 01 profi a nechal zaschnout, tak to drží jak čert. Je tedy nutné to škrábat? Na tu novou jemnou nejspíše půjdou obklady, tak aby to nepopadalo. Není možné, že do toho vápna ještě někdo přidal nějaké lepidlo nebo něco jiného?

Přemýšlel jsem, že bych tu vápenou malbu napenetroval, natáhl jemnou, tedy srovnal a dal obklady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Pokud jsou na zdi nátěry,které dobře drží i po namočení,je možné lepit přímo na ně.Pokud stěnu umyješ a oškrábeš,po zaschnutí není potřeba penetrovat,ale rovnou stavebním lepidlem lepit.Je potřeba,aby lepidlo mělo správnou konzistenci,na suché zdi trochu řidší,jen aby nestékalo.Samo lepidlo se nasákne do omítky a pak dobře drží.Když se napenetruje,tak pak lepidlo je jen na povrchu té penetrační vrstvy a do stěny nevsákne,což je chyba.Já penetraci nepoužívám,jen v případě nepevného podkladu.

JABRAKA

maja123*

Teď tedy mám v tom zmatek- proč ne penetrace?Ta přece neimpregnuje ale připravuje podklad pro lepší přilnavost. Zpevňuje potěr před pokládáním obkladů ...navíc jsou různé druhy penetračních nátěrů ,třeba pro dobrou nasákavost..

U nás lidem po deseti letech doslova odfoukly obklady v kuchyních a koupelnách,dokonce i omítky právě prý z důvodu špatné,nebo vůbec žádné penetrace.

Proto jsme škrábali co šlo,penetrovali,natahovali nové štuky,atd.

Možná je dostačující omytí mýdlovou vodou?

Vaše odpověď se mi bude také velmi hodit,čeká mne to samé na baráku...třeba to budu mít jednodušší :)

maja123*
hodnocení

0x

Ty staré barvy,to je věc...možná je to podobné,jako u vás...nicméně netroufli jsme si pod obklady "jen" penetrovat. stěny jsme vhlčili a škrábali za vlhka.

zbytek jsme rozmyli mýdlovou vodou. Teprve pak penetrace...

meridius*
hodnocení

Asi jste mne nepochopili. Není to nátěr typu primalex nebo nějaká stará hliněná malba, která jde dolů špachtlí, jen co to trochu namočíte. Jde o vápno, které jde velmi těžko dolů, namočit nepomáhá, ani se to do toho nevpije. Odrápat to jde, ale za nezměrného úsilí. Nebo špachtlí cm po cm...proto by mne zajímala dlouhodobá zkušenost, co to udělá neudělá.

jabraka*

To Meridius:

Vápenný nátěr,který dobře drží,je jako by stěna byla napenetrovaná superpenetrací.A není zas až tak nutné na ni natahovat hladký štuk.Je to zase další mezivrstva,která musí nejdřív dozrát,aby získala pevnost.pokud zeď nemá díry a výstupky rozdílově v centimetrech,tak lze rovnou na ni lepit.Jinak bych doporučil to natáhnout a vyrovnat jen lepidlem,nechat zatvrdnout a rovnou hned lepit obklady.To lepidlo,co se týče pevnosti a přilnavosti je lepší,než jakýkoliv vápenný štuk.I když trochu dražší.

JABRAKA

doplněno 10.06.11 17:09:

Ještě Maje:

Dostatečné je normální flexibilní stavební lepidlo asi 300.-za 25 kg pytel.Lepil jsem obklady na umakart v koupelně proložil perlinkou a na toto po zatvrdnutí lepil obklady,když jsem potřeboval jednu kachličku sundat asi za půl roku,spíše bych tu koupelnu rozboural.

maja123*

Dovolím si podotázečku.flexi.lep.i na velkoformátové obklady?

Děkuji.

maja123*

Potom tedy NEpenetrovat ,jak radil Jabraka ,vybrousit ,vyhladit povrch a lepit pořádným disperzním lepidlem ,třeba na těžké obklady.. vodotěsné lepidlo, která nahradí také izolační
vrstvu pod obkladem.Je to vhodné i do vlhkých prostor-u dědy to byly původně stáje.Myslím,že bylo značky DUNLOP.Ani tam nemusel dávat mřížečky proti skluzu,bo to drželo samo...

Takto postupoval děda na venkovském domě,malovaným vápnem...l

doplněno 10.06.11 13:49:

Jabraka vás tedy pochopil víc než správně...*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]