Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samonasávací čerpadlo al-ko - vyplatí se?

Od: radarbrdy* odpovědí: 5 změna:

Uvažuji o koupi čerpadla al-ko, povrchové, jednostupňové, samonasávací. Máte s tím někdo zkušenost? ( e-alko.cz/... . Druhý dotaz, co znamené vlastně samonasávání? Jestli to chápu dobře, že mě to nejprve po zapnutí, vysaje vzduhový sloupec 7 metrů z obyčejné hadice strčené do studny? Samozřemě nejprve zavodním vlastní čerpadlo.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

I samonasávací čerpadlo potřebuje ke správné funkci poprvé namočit střeva.Liší se od běžného hlavně vysokou přesností výroby a dobrou funkcí všech tesnění,.Měl jsem jednou u kamaráda řešit studnu a domácí vodárnu,On si nechal vyvrtat 20 m studnu a neměl vhodné čerpadlo.Obyčejné čerpadlo,kterým dopravoval vodu z blízkého potoka mu nefungovalo a byl z toho vzteklý.Od povrchu měl ve studni 10 m vody a divil se,že mu to čerpadlo netáhne.Hadici se sacím košem měl do té hloubky ponořenou a voda nešla.I když čerpadlo zalil.Vyřešit se to dalo jen samonasávacím čerpadlem,které jsem mu sehnal.Ale ani to nenasaje vodu z hloubky nad 8 m.Vyřešili jsme to nakonec tak,že vykopal vedle pomocnou studnu asi 5 m pod úrovní a tam umístil čerpadlo a vodorovnou šachtou se dostal k vrtu a tím i do vhodné vzdálenosti ke hladině.No a suché čerpadlo si vodu snadno nasálo.Ovšem trochu vody napoprvé potřebuje.

JABRAKA

kjanik112*
hodnocení

0x

Pokud vím,vždy byla nutná zpětná klapka nebo kulička dole v sacím koši. Voda se nalila do čerpadla a současně i do sací hadice, trvale plnou ji udržovala ta zpětná klapka. Že by to samo nasálo těch 7 metrů se mi nějak nezdá, možná je to něco nového..Teoreticky by to možné bylo, ale v praxi ve vakuu voda i třeba 8 stupňů teplá začne vařit, vznikne vodní pára-byť studená-, a vodní sloup se přetrhne. Ani největší výtlačná výška nemá vliv na sací schopnost čerpadla.

pecenkav*
hodnocení

0x

Samonasavaci si ma skutecne nasat samo, ale nemam tu silu to opravdu zkouset naplno a hlavne tomu moc neverim, tak je radsi napoprve zalevam, ale podle navodu si ma nasat samo.

doplněno 10.06.11 00:05:

Tim myslim samozrejme zalit samotne cerpadlo, jak mi pripomel kolega nize, ne celou saci hadici, jenom aby byla voda v cerpadle a tu chvilku, nez si nasaje ze studny, aby neslo nasucho.

hodnocení

0x

Samonasávací čerpadlo nepotřebuje na konci sacího potrubí sací koš se zpětnou klapkou.

mih
hodnocení

0x

Dnes jsem pořídil právě tento typ (AL-KO JET 601 INOX), jeden z argumentů byl právě samonasávání (čerpat budu jen cca 1x týdně a i když použiji zpětný ventil, nevěřím, že voda v sací hadici vydrží). V BauMaxu mi na dotaz "Má to samonasávání"? odpověděli "ANO". Dá se jim věřit? Nechtějí jen prodat? Proto následovala kontrolní otázka "Potřebuji k tomu zpětný ventil?". Odpověď byla "NE", tak jsem uvěřil. Doma po rozbalení mě překvapila červená výstražná cedulka (6 jazyků, čeština ale ne), že se MUSÍ použít zpětný ventil a zavodnit JAK čerpadlo, TAK i sací hadice. Takže čert ví. V manuálu (GB i CZ překladu) je ale jen požadavek na zavodnění čerpadla. Při sací výšce nad 4 metry ale prý musí být sací potrubí s průměrem 1" a doporučují zpětný ventil. Tj. 7 metrů vzduchu z obyčejné hadice je asi problém. O zkušenostech zatím mluvit nemůžu, ale přes popsaný rozpor v návodu / cedulce se mi tohle čerpadlo jeví (aspoň po mechanické stránce) jako vyrobené solidně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]