Nejste přihlášen/a.
Uvažuji o koupi čerpadla al-ko, povrchové, jednostupňové, samonasávací. Máte s tím někdo zkušenost? ( e-alko.cz/... . Druhý dotaz, co znamené vlastně samonasávání? Jestli to chápu dobře, že mě to nejprve po zapnutí, vysaje vzduhový sloupec 7 metrů z obyčejné hadice strčené do studny? Samozřemě nejprve zavodním vlastní čerpadlo.
I samonasávací čerpadlo potřebuje ke správné funkci poprvé namočit střeva.Liší se od běžného hlavně vysokou přesností výroby a dobrou funkcí všech tesnění,.Měl jsem jednou u kamaráda řešit studnu a domácí vodárnu,On si nechal vyvrtat 20 m studnu a neměl vhodné čerpadlo.Obyčejné čerpadlo,kterým dopravoval vodu z blízkého potoka mu nefungovalo a byl z toho vzteklý.Od povrchu měl ve studni 10 m vody a divil se,že mu to čerpadlo netáhne.Hadici se sacím košem měl do té hloubky ponořenou a voda nešla.I když čerpadlo zalil.Vyřešit se to dalo jen samonasávacím čerpadlem,které jsem mu sehnal.Ale ani to nenasaje vodu z hloubky nad 8 m.Vyřešili jsme to nakonec tak,že vykopal vedle pomocnou studnu asi 5 m pod úrovní a tam umístil čerpadlo a vodorovnou šachtou se dostal k vrtu a tím i do vhodné vzdálenosti ke hladině.No a suché čerpadlo si vodu snadno nasálo.Ovšem trochu vody napoprvé potřebuje.
JABRAKA
Pokud vím,vždy byla nutná zpětná klapka nebo kulička dole v sacím koši. Voda se nalila do čerpadla a současně i do sací hadice, trvale plnou ji udržovala ta zpětná klapka. Že by to samo nasálo těch 7 metrů se mi nějak nezdá, možná je to něco nového..Teoreticky by to možné bylo, ale v praxi ve vakuu voda i třeba 8 stupňů teplá začne vařit, vznikne vodní pára-byť studená-, a vodní sloup se přetrhne. Ani největší výtlačná výška nemá vliv na sací schopnost čerpadla.
Samonasavaci si ma skutecne nasat samo, ale nemam tu silu to opravdu zkouset naplno a hlavne tomu moc neverim, tak je radsi napoprve zalevam, ale podle navodu si ma nasat samo.
doplněno 10.06.11 00:05:Tim myslim samozrejme zalit samotne cerpadlo, jak mi pripomel kolega nize, ne celou saci hadici, jenom aby byla voda v cerpadle a tu chvilku, nez si nasaje ze studny, aby neslo nasucho.
Dnes jsem pořídil právě tento typ (AL-KO JET 601 INOX), jeden z argumentů byl právě samonasávání (čerpat budu jen cca 1x týdně a i když použiji zpětný ventil, nevěřím, že voda v sací hadici vydrží). V BauMaxu mi na dotaz "Má to samonasávání"? odpověděli "ANO". Dá se jim věřit? Nechtějí jen prodat? Proto následovala kontrolní otázka "Potřebuji k tomu zpětný ventil?". Odpověď byla "NE", tak jsem uvěřil. Doma po rozbalení mě překvapila červená výstražná cedulka (6 jazyků, čeština ale ne), že se MUSÍ použít zpětný ventil a zavodnit JAK čerpadlo, TAK i sací hadice. Takže čert ví. V manuálu (GB i CZ překladu) je ale jen požadavek na zavodnění čerpadla. Při sací výšce nad 4 metry ale prý musí být sací potrubí s průměrem 1" a doporučují zpětný ventil. Tj. 7 metrů vzduchu z obyčejné hadice je asi problém. O zkušenostech zatím mluvit nemůžu, ale přes popsaný rozpor v návodu / cedulce se mi tohle čerpadlo jeví (aspoň po mechanické stránce) jako vyrobené solidně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.