Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se postavit pergolu, ale mám jeden problém, respektive otázku. Vyměřily jsme si pergolu, kde a jak bychom ji chtěli mít, ale na jedné straně nám vychází, že by byly ráhna dlouhá mezi sloupky zhruba 480 cm. Jaké rozěry hranolů byste mi doporučili, aby se ráhno neprohlo? Je to vůbec takto dlouhé možné?Popřípadě nějaké rady, jaké dřevo jakých rozměrů by se neprohlo? Děkuji předem za jakékoliv příspěvky
Ivan
Spíš bych doporučil přidat sloupek, případně dva, aby se to neprohýbalo. Záleží na zatížení - nákres pergoly nám zůstává utajen.
Hodně zdaru.
zdravím , no tak pergola by měla vypadat zhruba tak jak je na přiloženém obrázku, ale nebude do pravého úhlu (zhruba těch 70- 75 stupnů by měla svírat krajní ráhna). přemýšlel jsem právě nad dvěma sloupkama zhruba někde uprostřed, ale vychází mi to akorát do těch nejvhodnějších míst kde by se vstupovalo.. proto se ptám jestli někdo neví co by se neprohlo...Zatížení v podstatě žádné nebude - na střechu dáme pouze bambusové rohože a v budoucnu možná necháme něčím zarůst..
Zvol jiná místa, kde budeš vstupovat. Pět metrů je prostě moc. Popravdě nechce se mi počítat moment průřezu v ohybu a navrhovat tvar ráhna, ale dá se říct, že čím bude šířka ráhna menší, než jeho výška, tím menší bude průhyb, ale i tak je pět metrů se mi zdá příliš. Chce to sloupek a to i z estetických důvodů. Zkus si to nakreslit v měřítku a uvidíš.
Hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.