Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výztuže do betonu svařovat nebo drátkovat?

Od: bodyk* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mám spojit ocelové armování ve věnci? Podle projektanta se mají ocelové pruty překrývat 30ti násobkem průměru, tj.při prutu R10 je překrytí 30cm. Nevím jakým způsobem pruty k sobě připevnit. Někdo říká, že je lepší svařovat, jiný zase drátkovat. Tak nevím. Může mi někdo odborně poradit? Děkuji. Bodyk

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

kdo může svářet svaří, kdo ne drátkuje... obojí je možné...

Milane, projektoval jste někdy mostní nebo podobnou ŽB nosnou konstrukci. Já ano , Svařování je spíše zakázáno. Právě proto se užívají tzv "kotevní délky" průtů, aby bylo zaručeno dostatečné spolupůsobení ocelových prvků a betonu.

Míro, projektant nejsem, dráty jsem svařoval a není problém,

zde ale nehodnotíme mosty ani ŽB konstrukci, ale jen obyčejný věnec...jako že svařením železa se oslabí a praskne věnec! Dříve se věnce nedělali a baráky drží...

teorie a praxe.

hodnocení

1x

mosty a pod konstrukce se zásadně nesvařují. proč ... vysokou teplotou sváru se mění velmi zásadně pevnostní charakteristiky oceli a nemůže být tak počítáno s výrobcem udávanými pevnostmi prutů - ocel je pak křehčí - méně tažná = nevýhoda. Svařuje se třeba konstrukční ocel = taková která tvoří balast=kostru, NE nikdy nosná. Nedokážu zde popsat jak přesně rozeznat nosnou od nenosné, ale většinou je to podle průměru (jsou tam rozdíly). Názor Milana -nekdy se svařuje někde ne, nemůžu brát jako správný = spíše mi připadá chybný.

doplněno 07.06.11 22:02:

...samozřejmě zde nehovoříme o mostech a pod., tak snad lze u sváru přimhouřit oko.*palec*

pecenkav*
hodnocení

0x

Tak to by me taky zajimalo, co odpovedi studovani pani projektanti, driv jsme museli jenom dratovat, varit se nesmelo a dneska vidim na stavbach samy svarovani,

aaaa*

Betonářská ocel může být tvářená za studena nebo za tepla. Za studena tvářenou ocel svařováním zničíte - zničíte její kvality. Za tepla tvářenou svařovat obecně odborně svařovat lze, ve většině případů je to ale úplně zbytečné.

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, sice jsem z betonu zrovna pěkné známky neměla, ale krytí 30ti násobkem průměru se mi zdá jako nesmysl. Pak by tam ta armatura neměla žádnou funkci. Nearmovaný beton je odolný pouze proti namáhání na tlak, proto se vkládá armatura. Snažila jsem se to honem najít, ale zatím jsem našla jen tohle : xstavba.eu/...

dbejte na dostatečné krytí armatury _ vzdálenost armatury od bednění, či terénu musí být minimálně 20mm nebo i víc (často je to uvedeno statikem ve výkresech). Armatura, která vyléze z betonu je k ničemu

Jinak beton se vždy drátoval. Pro jistotu se na to krytí zeptejte projektanta ještě jednou. Patronka *slunce*

krytí výztuže betonem je něco jiného a dělá se 50MM! zde se baví o překryvu drátů přes sebe v tzv. nosném směru. 30x je ideál. příkladem 12tka = 360mm.

kjanik112*
hodnocení

0x

Dostalo se to do akademické diskuse.Smícháme-li teorii s praxí, pak každý má svou pravdu. Nedávno mi dovezli do dílny vytvarovanou betonářskou ocel (jeden kus přesně jak druhý) abych ji zhruba narovnal. Byl to průměr 12, ale velice to bylo tvrdé. Tak jsem ty ohyby nahřál ve výhni a zatepla to snadno narovnal. Ocel potom však v místě ohřevu byla vyžíhaná a měkká jako obyčejná ocel. Z toho vyplývá, že ocel byla původně zušlechtěná-to znamená speciálně kalená na větší pevnost v tahu. Pak ovšem stačí nahřátí (svaření) do červena-a vyšší pevnost je pryč. Tady mají pravdu stavaři. Ovšem praktici namítnou, že do věnce dají o dva dráty víc a klidně to svaří-ty dráty navíc tahovou ztrátu vyrovnají, a mají to samé v bleděmodrém. Cesty mohou být rozličné, hlavní je výsledek.(Oceňuji, že diskuze byla klidná a bez vzájemného napadání).

lenka*
hodnocení

0x

Možná se pánové mému příspěvku jen zasmějete, protože jsem jen obyčejná vesnická čuchta, ale sleduji na Discovery Channel pořad Megabuilders, kde stavějí mosty, ropné věže, tunely... a pokaždé naběhne parta dělníků s drátky a štípačkama a "jedou". Takže kdyby se to mělo svařovat, tak by to takový "borci" určitě svařilovali, hm? :) děkuji za pozornost :)

jabraka*
hodnocení

0x

Asi nejpřesnější odpověď dá projektant nebo statik.Ale i tady asi je hlavní hledisko ekonomika.Také materiály,které se použijí,hladká ocel asi by se svařovala.Ta může v betonu se posunout,roxor je zabudován stabilněji.Svařované oceli ve sváru mění pevnost,to je jisté.Ale hlavně mnohem pracnější by bylo svařování tvarově rozmanité konstrukce.Vázání bude určitě levnější.

K těm mega stavbám,přehradám.Viděl jsem nedávno retro film ze staveb socializmu-vltavské kaskády.Když si to promítnu v hlavě,vidím montéry,na konstrukci armatury jak svařují armatury.elektrickým obloukem.Pěkný pohled,zapadající slunce a hvězdičky desítek svářečů.

Ale na baráku by se to určitě prodražilo.

JABRAKA

a to že svařují nosné pruty v konstrukci Jabraka poznal po čuchu *smich*. To mohla být klidně nějaká konstrukční ocel, která tvoří balast a zaručuje, že se právě nosné ocelové prvky nikam nepohnou při betonáži.

bodyk*
hodnocení

Chtěl bych všem poděkovat za rady. Tolik odpovědí jsem nečekal. Věnec drátkuji a podle odpovědí vím, že tím nic nepokazím. Ještě jednou děkuji a těším se na další spolupráci. Zdraví Bodyk.

stany*
hodnocení

0x

Svařování výztuže je zakázáno, nicméně pokud nestavíte tunel nebo 10m opernou zeď, klidně si výztuž svařte pokud chcete

dylin
hodnocení

0x

Chtěl bych oživit toto téma s touhle myšlenkou... jestli jsem dobře problematiku pochopil, tak nejdůležitější statickou funkci mají podélné výztuže a třmeny je drží směreme do boku. Spojování drátkem nebo sváření výztuže má funkci pouze k uložení, aby se to neuhlo.

Takže otázka zní: ,, Jde použít ke svazování výztuže stahovací elektrikářská páska?" - funkci podržení to zvládne.

Pokud myslíš "prostředek pro opravu raketoplánu č.1"třeba viz toto : conrad.cz/...

,pak NE ,byť se dají použít , ale žádný stavební dozor by toto nepřijhal a ani neschválil a muselo by se předělat,žádný mistr či další zodpovědný stavař by toto ani nenařídil !

joeystark
hodnocení

0x

Půjčte si aku vazač. Je to taková pistole, která se o všechno postará. 100 metrů věnce jsme ve dvou lidech (jeden podával třmínky, druhý pracoval s aku vazačem) udělali za pár hodin nepřetržité práce. Ještě týž den jsme vazač vrátili do půjčovny...vyšlo to asi na 500,-

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]