Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dnes jsem se dostal k výborné možnosti Mám ale trochu pochybnosti nad tím, jestli je možné něco takového realizovat, takže než si objednám např. statika, zeptal bych se zkušenejších zde. Předem díky...
Takže mám dvorek, stojí na něm "kůlna". Ze tří stran je v okolí jiný dům, zbývající strana má cca 15m a je směrem do dvora. Kratší strana má 6m. Dříve stála tato budova samostatně, budova z drhuhé delší strany byla přistavěna později. Od toho se odvíjí střecha, která byla dříve do A, dnes je zachována polovina střechy, druhá polovina je napojena na tu novou budouvu ve větším stoupání. (svažuje se tedy nyní celá). Nosná zeď, která dříve byla pod nejvyšším bodem střechy je víceméně uprostřed (rovnoběžně s delší stěnou) a nad ní je nyní tedy zlom střechy v úhlu stoupání.
Nosná zeď je 60cm pálené cihly, ostatní zdi 30-40cm. Střecha je plechová, ale nesou jí staré dřevěné trámy s hranou stan 40cm... tj. váha asi dost slušná.
Tak a teď v zásadě jednoduchý dotaz - je nějaká technologie, jak se zbavit té nosné zdi? Potřeboval bych celý prostor.
Nechci celý prostor vybourat, ale tak nějak tuším že ať tam položím traverzy jakkoliv, slopům se nevyhnu...
díky za jakkýkoliv nástřel řešení...
Tedy nejsem ani stavař, ani architekt, ani statik; přesto se domnívám, že by se to dalo řešit klenbou, nebo nějakým závěsným lanovým systémem podobným tomu, jak se staví na lanech zavěšené mosty, nebo podpůrnými ocelovými krovy, které byste pod střechou vybudoval . Domnívám se, že by bylo nutné obvodové stěny stahnout tzv. " ocelovým věncem" nahoře těsně pod střechou, pak na tom vytvořit tu klenbovou střešní konstrukci (nebo jinou nosnou konstrukci z těch lan nebo ocelových traverz), a pak opatrně zbořit tu střední nosnou zeď tak, aby její nosnou funkci pro střechu přebrala ta nová ocelová konstrukce. Asi by bylo dobré na to pozvat odborného stavebního projektanta.
Pokud došlo k mému nepochopení Vámi vylíčené stavební situace, tak se omlouvám; bez obrázku si jako laik těžko mohu stavbu představit.
myslím že jste to pochopil dobře. Jde mi obecně o získání co největšího počtu variant, než si přizvu odborníky. Zatím jsem pouze rekontruoval dva byty a dosavadní zkušenost je taková, že často co odborník (stavař...) to názor. Tak začínám u názoru veřejnosti - mohl jsem taky dostat odpověď proč něco nejde
Resp jestli jde udělat rozumnou (cenově, váhově...) kontrukci z traverz na daném půdorysu, tak aby to uneslo střechu. A protože vedle je ten dům, může se stát že sjede nějaký sníh, takže i nějaká rázová síla je možná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.