Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem nebo pro začátek spolubydlení?

Od: peetr* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer, můj dotaz se týká bydlení. Bydlím na vesnici a v okolí práce nic moc, takže sem se rozhodl vyrazit do města. Jako mladý člověk bez praxe asi závratné sumy nevydělám, ale aspoň si to zkusím a třeba časem najdu něco lepší. Jenže přemýšlím nad bydlením. Jestli bydlet sám nebo s někým. Je mi jasný že bydlet sám=velký nájem ale mám klid, bydlet s někým=zvyknout si na určitý řežim ale zas menší nájem. Spíš mě zajímá to spolubydlení, myslím si, že ze začátku asi ideálnější? A na co si dávat pozor? myslím smlouva, ostatní nájemníci a podobně? díky za rady a vaše zkušenosti...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zkušenosti nemám, ale našla jsem dobré stránky, které tuto problematiku řeší a navíc dole pod čarou jsou ještě odkazy na další články, týkající se bydlení: vlastnici.cz/...Jistě si k níže uvedeným pro i proti dosadíte své vlastní.

*klik*
Pokud můžeme shrnout výhody a nevýhody toho zda sdílet pronájem bytuještě s někým, tak zde jsou ty co nás napadly.
Proč nemít v bytě spolubydlícího:

1. Chcete více soukromí. Pokud jste rádi sami, nebo máte časté návštěvy a spolubydlícího nepotřebujete, protože by vás rušil, tak je to zcela v pořádku. Můžete si dělat co chcete s nikým se v bytě o nic dělit, ani dělat různé kompromisy.

2. Nechcete mít zbytečné problémy, které nemůžete sami příliš ovlivnit. Např. každý z vás má jiný životní styl. Nebo váš spolunájemník má potíže včas platit svou část na pronájmu bytu? Nebo se vám mohou začít ztrácet věci z lednice, nebo šampony v koupelně?! Ne děkuji nechcete..

Proč mít při pronájmu spolubydlícího:

1. Budete mít společnost, nebudete sami. Bydlení s někým znamená, že můžete mít spřízněnou duši se kterou budete řešit aspoň některé své každodenní drobné problémy a radosti. Sdílené problémy poloviční problémy..

2. Ušetříte peníze. Zbude vám více peněz, než kdybyste platili sami. Budou pravděpodobně vyšší platby za služby a energie, ale to více než vyváží úspory z rozsahu z pronájmu většího bytu(které jsou levnější) a dělení na menší části.

3. Získáte pomocníka. Pokud s někým bydlíte, můžete se vzájemně požádat o různé provozní laskavosti v případě nepřítomnosti. Např. venčení psa, zalévání květin.. apod.

4. Můžete mít další úspory z rozsahu. Společné nákupy, střídání úklidu apod. Má to jediné ale. A to správně si vybrat spolubydlící (-ho) do pronajatého bytu...

nadne
hodnocení

0x

Tak v Praze to prý praktikují následovně: Buď 4 (i více) studentů si pronajme celý byt a každý platí pronajímateli stejný díl nájmu. Nebo totéž, s tím rozdílem, že to nejsou studenti, ale třeba dva páry spolužijících (na psí knížku) mladých lidí, kteří v Praze sehnali práci. Také znám variantu, že otec koupil (asi na dluh) dceři v Praze byt za cca 2 mil. Kč, dcera tedy může v Praze pracovat a taťka splácí a splácí. Ještě je možné pronajmout si pokojík na vesnici poblíž Prahy; pak nájem je nižší, ale je nutné do P. denně dojíždět. Úskalí: nájemní smlouva bude vždy na nějakou určitou dobu, po jejímž uplynutí vždy pronajímatel nájemné zvedne a pronajme bydlení tomu, kdo ten nájem dokáže zaplatit. A ještě něco: Už lze koupit tzv. "mobilní byt" , tj. takový kontejner vybavený jako byt, který lze tahačem dovézt na místo, později převést někam jinam. Levné to nebude, ale možná levnější, než zděný byt, a má to výhodu, že nějaký zruinovaný zemědělec rád dlouhodobě pro ten mobilní byt pronajme kus své louky poblíž Prahy nebo jiného velkého města. Jsou i možnosti pronajmout si sklepní byt, ten bude levnější. Nebo bydlet na vysokoškolských kolejích, v klášteře, v kostele, v bytě zaměstnavatele, ve škole, v kině, v nebytovém prostoru (např. v kanceláři, v dílně), v bývalém kravíně, ve stodole, přes léto ve stanu aj.?

Netolerantní spolubydlící jsou velký problém. Hrozí např.: krádež, kouření, noční buzení a hluk, tělesný útok, pomluva, hádky, předbíhání a terorizování v používání koupelny, kuchyně, WC; infekce od nemocného spolubydlícího, cizí neznámé návštěvy, které si spolubydlící pozve, scházení se sekty, psy, kočky, řvoucí mimina aj.

krkovicka*
hodnocení

0x
Opominu to,co napsali nadne a lidka.Nejvíc na co si dejte pozor,jestli budete mít pronajmutý pokojík je společné služby,konkrétně platba elektřiny,plynu a vody.Mnohdy majitelé bytu jsou takoví vyčuranci,že Vám dají zaplatit víc než je zdrávo a víc než měsíce nájmu.Když si pronajmete byt cca 13tis měsíčně 2+1 je lepší když je budete obývat s přáteli.Váš podíl a jejich podíl bude menší.Hledejte okraj Prahy,s dostupností na Mhd.Je lepší když sednete a jedete.Metrem jste za chvíli v cíli...

hodnocení

0x

volil jsem spolubydlení - pronajal si byt a sehnal dalšího nájemníka, zájem byl celkem velký. Mohl jsem si vybírat, ale zase jsem ručil za byt pouze já. Což má své nevýhody, ale i výhody. :) Po 6 letech jsem to už vzdal, ale pro začátek je to výbroné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]