Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s otázkou ohledně poplatků za bydlení. Mám trvalé bydliště u babičky v Praze ve státním bytě, ale již delší dobu bydlím u přítele mimo Prahu. Nyní jsme se rozhodli,že mne babička z pražského bytu odhlásí ze služeb ale trvalé bydliště mi ponechá zdůvodu snížení nákladů na bydlení,jelikož babička má vysoké poplatky neúměrně k důchodu. Podotýkám,že babička žádala o příspěvek na bydlení. Při vyřizování na MÚ P-10,ji bylo sděleno,že to není problém ale bohužel po měsíci, nám bylo zděleno, že musím doložit čestné prohlášení, že se v Praze nezdržuji, bydlím a platím poplatky.
Dnes bylo babičče sděleno,abych doložila potvrzení o výši přijmu.
Ráda bych našla odpověď na těchto pár otázek:
1) z jakého důvodu, je třeba znáti výše mého platu?
2) je možné,že toto požadují z důvodu toho,že zjistí,že mám dostatečný příjem,tak mohu babiččce příspívat já?
3) musím dokládat,že platím za služby u přítele?
4) je možné nějaké řešení této situace?
Předem moc děkuji za zodpovězené otázky a Vaše zkušenosti.
Děkuji
Lucie
Ad 1) a 2) Ano, je pravděpodoné, že pokud budete mít potvrzený odpovídající plat, budout chtít abyste babičce přispívala sama a její žádost o příspěvek smetou ze stolu.
Ad 3) myslím, že to nemusíte na P10 dokládat žádné orazítkované potvrzení, mělo by stačit když babička prostě nahlásí že v bytě fyzicky bydlí sama. Případně ono Vámi zmiňované čestné prohlášení.
Ad 4) Jaké řešení máte na mysli? Bydlete dál u přítele a babičce připívejte na nájem...
doplněno 06.06.11 10:24:Ještě mne napadlo, proč chcete mít trvalé bydliště u babičky, když tam prokazatelně nebudete bydlet? Přispívat na nájem jí můžete i s jiným trvalým bydlištěm, a po případné smrti babičky o státní byt stejně přijdete, když nesdílíte společnou domácnost...
Možná by bylo lepší dále platit i služby, a u babičky se často objevovat a tvrdit, že tam stále bydlíte. Potom máte naději, že o byt nepřijdete...
Podle mne se budete muset přehlásit úplně jinam,nejlépe k příteli,ale TP můžete mít i na OÚ. Protože pro příspěvek na bydlení platí velmi přísná kritéria.Dostane jej jen ten,kdo velmi,ale velmi malý příjem.Zkoumají se příjmy všech lidí žijících (přihlášených ) v onom bytě.Takže byste svým příjmem nárok babičce zhatila. viz.
Příspěvek na bydlení v ČR:PS:Zase na druhou stranu,ale zvažte zda se to odhlášení nevymstí jinde.Např.při převodu práv na bydlení v případě babiččina odchodu do LDN,úmrtí apod.
Pro příspěvek na bydlení se posuzují všechny osoby, které mají v bytě hlášený trvalý pobyt. Úřad může (ale nemusí) ze společně posuzovaných osob vyloučit ty, které v bytě prokazatelně alespoň 3 měsíce nežijí, nesmí se ovšem jednat o přestěhování přechodné (za studiem, za prací).
Takže potvrzení o vašich příjmech chce úřad pravděpodobně proto, že jste ho nepřesvědčili, že by vás měl ze společně posuzovaných osob vyloučit, a proto pravděpodobně bude při posuzování nároku na dávku brát i váš příjem. Dělat se s tím dá jedno - pokud bydlíte u přítele a ne u babičky, převeďte si trvalé bydliště k příteli. Nebo pokud vás z bytu babička odhlásila teprve nedávno (méně, jak tři měsíce před žádostí), tak ať si zkusí podat žádost o vaše vyloučení ze společně posuzovaných osob později, až ty alespoň tři měsíce od odhlášení z bytu uplynou.
Dobrý den. Pod pojmem služby máte na mysli likvidaci tuhého komunálního odpadu. A za to se platí. Předpokládá se, že automaticky to platíte v místě trvalého pobytu. To si každý úřad lehce zjistí. Když to nechcete platit v místě trvalého pobytu, tak to jednoduše musíte platit někde jinde. Takže z toho se nedá vyvléci. A v čestném prohlášení se nevyplatí lhát. Byla by jednak ohrožena Vaše čest a úřady si to mohou lehce ověřit. A řešení je naprosto jednoduché - platit, protože platí každý. A je jedno kde. S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.