Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh na bytě po předchozím majiteli

Od: emma* odpovědí: 4 změna:

Před třemi roky jsme s manželem koupili družstevní byt - přes realitní kancelář. Předchozí majitel si v bytě nechával měnit okna a na toto si bral půjčku od bytového družstva, kterou splácel, ovšem v okamžiku, kdy se odstěhoval, splácet přestal. Na bytě tak zůstal dluh 11 tisíc Kč. Problém je v tom, že dluh je psaný na byt, ne na osobu. Ačkoli ve smlouvě mezi námi a jím a dále pak námi a jimi a družstem a realitkou, je výslovně uvedeno, že na bytě neváznou žádné závazky, pohledávky atp., družstvo nyní vymáhá dlužnou částku po mně a odvolává se na to, že předchozí majitel toto bohužel zatajil. Relaitní kancelář celý problém rovněž nezajímá - půjčka hrazená formou splátkového kalendáře údajně není závazek a jelikož předchozí majitel platil, dokud v bytě bydlel, on tam údajně žádný dluh nevytvořil a je prý normální, že tento (nedoplacený zbytek půjčky) přešel na nás jako nové majitele. Je rovněž zarážející, že o tomto dluhu mě družstvo informovalo dva roky poté, co v bytě bydlím. Můžete mi poradit, od koho mám dlužné peníze vymáhat? Od předchozího majitele, realitky nebo družstva? Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud jde o půjčky,nebo spíše úvěr na revitalizaci bytu,některá družstva tyto možnosti mají.Rozhoduje o tom shromáždění delegátů družstva.Pokud přebíráte družstevní byt,podle stanov je to záležitost družstva,nikoliv realitky.Na základě podpisu obou družstevníků si byt předáváte i se závazky.Tím je samozřejmě i úvěr od družstva,který by měl být splácen v měsíční záloze jako jedna z položek nájmu.Pokud se bráníte tomuto poplatku,bráníte se zbytečně.Ale družstvo vám mohlo tento fakt sdělit při předávání bytu do užívání.Nakonec užíváte věc,která byla důvodem úvěru,takže za to musíte i zaplatit.

JABRAKA

bramborka*

Vážený pane, to si asi děláte pr.el, ne? Jestliže něco koupím a ve smlouvě prodávající strana podepíše, že na prodané věci neváznou žádné závazky, přičemž se posléze ukáže, že to není pravda, tak se samozřejmě prodávající dopouští podvodu a doplacení dluhu je jednoznačně na něm.

yurek*
hodnocení

0x

Myslím, že po těch miliónech, co jste dali za byt Vás už mizerných jedenáct litrů nerozhodí. Zaplaťte. Používáte okna, na která byl úvěr. Vymáhat nemáte na kom.

emma*

Díky za radu, ale spíše jde o princip: za okna už jsem jednou zaplatila, když jsem původnímu majiteli platila za byt (kupovala jsem přeci byt s okny :o)) a on měl tu drzost nesplacený dluh zatajit. Takže ve výsledku to vypadá tak, že za jedna okna zaplatím dvakrát. Pro vaši informaci: nestál miliony, ale mé dlouholeté úspory a 11 tis. pro mě není zanedbatelná částka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]