Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouření na balkóně - soused si stěžuje

Od: jiri999 odpovědí: 35 změna:

Bydlím v činžovním domě. Kouřím jan na balkóně. Mezi mým a sousedovým balkónem je dřevěná stěna /stěna je asi 3cm od fasády. Od dřevěné stěny kouřím asi metr a půl. Soused si mi stěžuje, že nemůže spát, protože mu kouř letí do ložnice. Okno má asi metr od dřevěné stěny. Je možné aby se kouř nerozptýlil a letěl mu do bytu? Moc mu to nežeru, pač si nikdy před tím nestěžoval, až teď. Když jsem mu řekl, že jsem potichu abych to nebudil, řekl že to je mu jedno, prý má jen místnost plnou kouře, což ho budí ze spaní.. Platím si poctivě nájem, v bytě nekouřím pač to mám ve smlouvě a ani nechci. Proto jsem si taky našel byt s balkónem. Co s tím? Poradí někdo? Předem mnohokrát děkuji za Váš čas a snahu.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

9x

Dobrý den. Jestli sousedovi něco žerete nebo ne, je celkem nepodstatné. Podstatné je, že se mýlíte. A protože jste kuřák, a smrdíte na sto honů, a to samé cigaretový kouř, tak to nikdy nepochopíte. Stačilo by, abyste přestal kouřit, a pak byste takové triviální záležitosti pochopil. Já to už více jak 10 roků chápu a nekuřákům se už nedivím. Doporučuji zahodit poslední karton cigaret a ujíždět na něčem jiném, co nebude nikoho obtěžovat. Výběr je nekonečný. S pozdravem Laďa

georges*

Věřte nebo ne, ono je podstatně více činností, kterými mohou být sousedi obtěžováni. Např. nad námi bydlí rodinka s 2 potomky. Fakani začnou v 5.30 ráno dupat, řvát, honit se po kvartýru a bůhví co ještě. Rutyka na celej barák. Rodiče ve vedlejším pokoji, kam se jdu dospat, za chvíli začnou snad stěhovat nábytek a hrát asi košíkovou s medicinbalem. V ten moment bych takovýhle sousedy s chutí vyměnil za kuřáka doutníků či dýmky - za předpokladu že nebude dělat virvál.

Zkuste si někdy u rodičů na jejich fakany postěžovat, majitelka kočárku vám vyškrabe oči.

Georges, bezohledný nekuřák.

barbakan*
hodnocení

7x

Čtu tady odpovědi jen zamindrákovaných nekuřáků a kuřáků,ale já,kuřák, se tě zastanu. Když mne upozornila sousedka nad,že ji dým obtěžuje,odpověděl jsem ji,že mě obtěžuje ten smrad který se line z jeji kuchyně a měl jsem od ni pokoj

nadne

Barbakane, ona Vám měla říci, že ji obtěžuje také ten puch z vašeho ústního otvoru.

horis*
hodnocení

3x

Tak tak, nekouřit. Cítíme v paneláku lidi o tři patra níže a blok vedle. Nažene se to do pokoje jak smrt a vyvoní to uplně všechno. A řešením není kouřit marihuanu, to je ještě lepší. Kupte si elektronické cigarety nebo choďte venčit psa(i bez psa).

reeve*
hodnocení

3x

Jsem kuřák, a proto vaše problémy plně chápu. Knížeci rady, abyste přestal kouřit nebo abyste si navečer chodil zakouřit do hospody (lesa, pekla...) jste jistě ocenil jako "vysoce hodnotné".

Na druhou stranu z vlastní zkušenosti dobře vím, jak kouření kohosi na balkoně dokáže vadit, máte-li otevřené okno. Když někdo kouří uvnitř, kupodivu takové problémy se sousedy nemívá. Proč?

Hlavní problém je v koncentraci a jejích změnách. To, co vadí, není trvalá koncetrace cigaretového kouře ve vzduchu (není-li extrémně vysoká a dráždící, dá se na ni přivyknout), ale její změny. Z balkonu se line relativně úzký a nepravidelný proužek dýmu, občas (zvláště za bezvětří) zavane komusi do bytu (soused zaregistruje), občas vane jinam (soused si znovu na pár sekund uvykne na čerstvý vzduch). Kdybyste kouřil uvnitř, vycházel by kouř oknem v podobě kompaktního tlustého naředěného "sloupu", který by se rovnoměrně rozptyloval do vzduchu a nikdo by žádné změny čichových vjemů necítil.

Řešení vašich problémů je tedy jasné: Ventilátor. Nějaký tichý a nenápadný, leč dostatečně výkonný, který bude kouř rovnoměrně rozptylovat, ideálně směrem z balkonu ven. Nejspíše nějaký stojanový, s vypnutým otáčením. Pokuste se kouřit tak, aby vás soused při kouření neviděl, protože když vás uvidí, tak ten kouř "ucítí", i kdybyste z úst vypouštěl jen obláčky čisté vodní páry.

Militantní nekuřáky moje rada možná rozčílí. Vězte však, vážení odpůrci cigaretového zápachu, že kouř z cigarety o několik pater níž je pro vaše zdraví (i pro vůni vašich záclon) méně významný než výpary formaldehydu z vašich skříní, aromatických uhlovodíků z nejrůznějších mycích prostředků, o toxických účincích nerůznějších "vonítek" ani nemluvě. V některých bytech je permanentně cítit chlor (savofilové), v jiných spálenina, v dalších plísně. Většinou si toho všimne náhodný příchozí, nikoliv stálý obvyatel, který je na výpary přivyklý. Kdybychom dokázali zápach vnímat absolutně (a nikoliv jen změny jeho koncentrace), museli by obyvatelé Prahy a dalších velkých měst trvale chodit s plynovou maskou.

nadne

"Reeve" , oceňuji Vaši důkladnost v rozebrání problému a i technickou zdatnost v poměrně dobře vyjádřeném návrhu na nápravu (ventilátor).

Ale je tu ještě jeden fenomén: ZAĆÍNAJÍ do sousedů rýpat často KUŘÁCI tím, že při tom kouření se nudí a začnou své dosud klidné sousedy popichovat různými malichernými výčitkami, že se jim tohle nelíbí a támhle nelíbí... Pak se nedivte, že ti sousedé na oplátku na ně zaútočí kvůli daleko horšímu chování těch kuřáků, totiž kvůli tomu kouření na balkoně.

V mém životě se vyskytla pouze jedna jediná kuřačka mezi spolupracovnicemi, která byla slušná, a automaticky si chodila zakouřit do otevřeného vchodu do budovy, mimo všechny kanceláře a společné prostory v podniku.

hodnocení

2x

Jop fučí to do bytů okolo.. maj si kuřáci hnusní smradlaví kouřit do sáčků a pak to plícemi filtrovat tak dlouho až to smrdět nebude..to je naučí hovada...ale aspon plní státní kasu..

likin*
hodnocení

2x

Vše je o slušnosti a toleranci. S cigaretou můžete jít jinam ( proč nekouříte doma?) ale před kouřem neutečete.

lidus*
hodnocení

2x

Nepříjemné to sice je ale nikdo vás nedonutí z kouřením na balkoně přestat. Jinému zase vadí andulky na balkoně co dělají kravál, páchnouci nátěry a podobně, je to jen na domluvě a osobně bych si nedovolila jít za sousedem aby přestal kouřit na balkoně.

des*

Reykjavík - Někteří Islanďané by svůj ostrov rádi viděli jako první evropskou zemi, kde platí plošný zákaz kouření nebo kde je alespoň kouření eliminováno do zanedbatelných rozměrů.

Bývalá ministryně zdravotnictví Siv Fridleifsdóttirová navrhuje desetiletý program, který by - hlavně přesvědčováním a vysokým zdaněním tabákových výrobků - v podstatě kouření zrušil.

Informoval o tom jako první server euroclinix.net.

Návrh klasifikuje nikotin jako návykovou drogu a tabák jako karcinogenní látku. Cigarety by mohli závislí kuřáci starší dvaceti let dostat v lékárnách pouze na lékařský předpis, jinde by se prodávat nesměly.

Už aby to bylo i u nás.

Škoda že nemůžu dát bod...celkem drastické..ale droga jako droga...

taky alkohol na recept v lékarně ožralové mi taky smrdí droga jako droga

jiri999

hmm, co takhle čokoládu na recept? nebo třeba steak? mám pocit, že tady pár lidem trochu šplouchá na maják..

lui*
hodnocení

2x

Jsem celoživotní nekuřák. Bydlím dnes ve druhém patře, a stejně cítím, když někdo projde dole po chodníku s cigeretou. A co mám dělat? Mám na výběr? Nemám. Jde jen o přístup k problému.

Muj nekuřácký je tento: Dnes by kuřákům rádi zakázali kouřit všude. Já doufám, že jim ty zákazy neprojdou. Alespoň doma snad budou mít právo si zakouřit. Přes všechny námitky ostatních, doma mají poslední a jedinou možnost. Všude jinde už nesmějí. A doma je i balkon. Jsem na jejich straně, protože až Vám zakáží kouřit, a pít alkohol(všechen), protože je to návykové, nám tlustejm zakážou se přežírat, protože je to nezdravé, zakážou nám rizikové sporty, protože hrozí přeci úrazy, tak už nám nezbude pod jménem bezpečnosti a ve jménu zdraví nic pro radost ze života. Kuřáci kuřte víc, nenechte se otrávit nekuřáky. Ostatně plníte nám docela úspěšně státní kasu.

hodnocení

0x

Jojo, je to možné. Kouř se opravdu dostává do bytů okolo. Ostatním určitě taky, ale ozývá se jen jeden. *sok* Je to opravdu protivné, vím to, když můj soused si z okna zakouří, mám kouře plný byt. *ee* Sice neřvu, ale je to opravdu protivné.

sousedodvedle
hodnocení

0x

To je celkem běžná paneláková věc. Kouř se k němu může opravdu dostat a je to nepříjemné, sám jsem příkladem. U nás máme souseda, který kouří v koupelně a fouká to do větrání a souseda co hulí na balkóně. V koupelně jsem si dobastlil otevírací krytku, která nic nepropustí a balkon jak kdy, doinstaloval jsem splitovou jednotku, větrám z té příznivější strany. Asi tak.

carl
hodnocení

0x

jj, na balkone kourej jen zaostali... kurte kde nikoho neobtezujete

krkovicka*
hodnocení

0x
Byla jsem v mnoha bytech a řeknu Vám,že kouření na záchodě,nebo u světlíku se táhne domem komínovým efektem.Jemu nevadí,že kouříte,jemu vadí,že má vše v bytě a to mu věřím,tak stejně jako sousedi nad Vámi zjistí ihned co máte k obědu.Sice nevím jak by se to dalo řešit.Protože vždy co vylezete na balkon a zapálite si,tak to vše bude mít doma,zavírat okno určitě nebude,nehledě na to,že až si ty okna bude chtít umýt,budou totálně zažloutlý z dýmu...Vyřešte si to sám.

nadne
hodnocení

0x

Vážený "Jiri999",

jsem v roli "vykuřovaného". Potvrzuji, že to je moc nepříjemné, že to skutečně člověka ze spánku vzbudí, že je mylný předpoklad kuřáka kouřícího na balkoně, že se kouř k jeho sousedovi nedostane, protože pokaždé vane jiný vítr.

Takže rada pro Vás : Buď přestaňte kouřit, nebo nekuřte na balkoně ani ve svém bytě, nebo si večer zajděte zakouřit do zakouřené hospody, nebo si vezměte cigaretky a dojděte si kouřit třeba doprostřed velkého náměstí hodně daleko od spících lidí.

Nekuřáci si také platí nájemné za byt a také mají za ty peníze právo ve svém bytě dýchat čistý vzduch.

cibuk*

nadne.Jenže i kuřák si platí nájemné a může si tedy i zakouřit.Kuřákovi zase může vadit jiný smrad,hluk atd.Je to oboustranné.Já tyto potíže nemám ,bydlím v domku,ale ohánět se, že ten druhý si platí nájem atd je hloupost.Není-li zakázáno majitelem v celém domě, včetně balkonu,kouřit,tak si může zakouřit.A jak by řešil majitel stížnost,že kuřákovi smrdí různé pachy z vaření, tak to bych rád věděl.A pach ze smažení není také nic příjemného a kuřák mlčí.

nadne

No, "čibuku", tak snad abychom podle tebe doma ani nebydleli a chodili vařit, spát, jíst, pít a kad.t do přírody. Trochu to přeháníš. Určitě kouření cigaret a čibuků na balkonech sousedům pod nos není stanoveno jako "stanadardní a slušný způsob užívání bytu".

S tím nájemným si "začal" autor dotazu, jako s obhajobou svého nepřizpůvobivého kuřáckého přístupu k užívání bytu a k sousedským vztahům. No, ale ono všeho do času; PÁN KUŔÁK jednou usne v posteli s cigárkem v puse a shoří. A ještě se ho budou ti nekuřáci kolem snažit zachránit.

cibuk*

Já v posteli neuhořím,nebot doma nekouřím,mám svoje posezení na zahradě.

rv*
hodnocení

0x

Je-li to jednou za čas, dá se to vydržet. Kdysi jsem bydlel v domě s kuřákem o patro níž. Vstával asi v 5 ráno a jeho první činnost byla s cigaretou v koupelně. Ať jsem dělal, co dělal, denně jsem se probouzel v smradlavé ložnici. Jsou to hrozné vzpomínky.

hodnocení

0x

přijde mi, že dokážete být vstřícný, promluvte si společně a zkuste najít řešení - vy chcete občas kouřit na balkóně, on chce spát v klidu... není možné, že byste kouřil v jasně danou dobu, kdy on by věděl, že si má na hoďku zavřít okno? :)

vanilka81*
hodnocení

0x

Přeji pěkný den. Já jsem nekuřačka a kouř mi celkem vadí. Bydlím v paneláku a někteří sousedé kouří na balkoně a jiní zase z otevřeného okna. Občas to je v bytě dost cítit, tak na chvíli zavřu okna a trochu si zakleju, ale nenapadlo by mne jít za sousedem a říkat mu, že si nepřeju, aby na svém (či pronajatém) balkoně kouřil. Pokud je to pro něj takový problém, tak bych se s ním zkusila domluvit, že třeba od 22. hodiny (dříve asi spát nechodí) tam kouřit nebudete, ale záleží, zda chcete dělat takový ústupek. Pokud by reagoval nadšeně, tak bych ten ústupek udělala, kdyby měl i přesto řeči, tak bych se na něj vykašlala.

jiri999

Ano, tak jsme se tak nakonec domluvili. Udělal jsem ústupek, ale tak, že nám to ani jednomu nevadí.

paaja*

*palec* není nad dobré sousedské vztahy. Hýčkejte si je.

mutozen*
hodnocení

0x
Dobrý den. Jestli sousedovi něco žerete nebo ne, je celkem nepodstatné. Podstatné je, že se mýlíte. A protože jste kuřák, a smrdíte na sto honů, a to samé cigaretový kouř, tak to nikdy nepochopíte. Stačilo by, abyste přestal kouřit, a pak byste takové triviální záležitosti pochopil. Já to už více jak 10 roků chápu a nekuřákům se už nedivím. Doporučuji zahodit poslední karton cigaret a ujíždět na něčem jiném, co nebude nikoho obtěžovat. Výběr je nekonečný. S pozdravem Laďa

nelibisemijakkuracij
hodnocení

0x

Trpí m už leta jak můj soused má z toho uspokojení,že má navrch,když ví,že mi kouření vadí.má totiž napoleonský komplex a tak alespoň takhle se mi mstí. .Jak může sedí na balkoně,nejlépe vedvou,s manželkou a kouří úplně strašné cigarety.nesmím používat balkon a mít zavřené balkonové dveře a tak trpím ať je horko nebo ne,naopak schválně si zapálí i když potom celé hodiny kašle a kašle.cítím v tom schválnost,v zimě kouří na záchodě a tak si to užívám uvnitř.Vím,že někteří mají jiné potíže se sousedy a toto je velmi nepříjemné.Nemůžu sušit prádlo.čekám až vyjde nějaký zákon na ochranu nekuřáků.

postav si betonovou čekárnu,aby jsi se dočkala*smich*

olaf71*
hodnocení

0x

bydlel jsem cca.rok v paneláku a někdo podemnou v bytě kouřil a šachtou, ve které vedou stoupačky mi to šlo do koupelny. neskutečnej humus.

ja doma v paneláku nekouřím,kouřím na balkoně,je to unosnější pro nekuřáky

jiri999

naprosto souhlasím. na záchodě bych si zase nezapálil já, pač mi to přijde docela nechutné. já osobně nechci někoho šikanovat tím, že mu kouřím pod nos naschvál. ale když už přijdu domů z práce, a chci si v klidu zapálit, tak nechci aby do mě někdo rejpal. ještě pořád je to svobodná země sakra! naštěstí soused není vůl, já snad taky ne a docela rozumě jsme se domluvili tak, aby nám to vyhovovalo oboum.

hodnocení

0x

Jo, je to možný. Dokonce je možný, že jde kouř do bytu z bytu nad vámi; vyzkoušeno. To ho totiž foukne dolů vítr. Mám to denně od lidí nade mnou, co hulí na balkoně. Větrat se dá, jen když je člověk doma a promptně zavře, když se tam začne linout kouř.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]