Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak provést nastavení domácí vodárny (tlaků)?

Od: marekjanu odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,
mám v objektu (chata) s vlastní vrtanou studní hlubokou cca 25m, voda ve výšce cca 7m od terénu použito následující vybavení:

ponorné čerpadlo UNIQUA AQUA T80-36
tlaková nádoba s vakem DUKLA TRUTNOV 50litrů
tlakový spínač TSA3 M
a barometr

Výrobce tlakové nádoby udává, že tlak vzduchu v ní má z výroby být 2 bar. Prosím poraďte mi, jak mám provést nastavení, aby vše optimálně fungovalo. Konkrétně mi jde o tři věci a) tlak vzduchu v tlakové nádobě b) spodní (spouštěcí tlak) spínače c) tlaková diference.

Jak mám postupovat?

Výrobce tlakové nádoby doporučuje maximální tlakové rozpětí tlaků do 3,5 barů. V současné době nemám systém zprovozněn (v nádrži není voda). Na více místech jsem četl něco o hodnotě 0,2 barů. Prosím popište mi přesný postup co kdy udělat.
Předem velice děkuji. Na tlakovém spínači mám nyní nastaveny nějaké náhodné hodnoty. Ještě by mne také prosím zajímalo, kolik litrů vody by se mělo u takto velké tlakové nádoby nechat upustit mezi jednotlivými zapnutími čerpadla, předpokládám, že to bude asi výrazně méně než oněch 50 litrů.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

a)Výrobce píše 2bary=tlak v prázdné nádobě dopumpovat na 3bary-měřit vždy při prázdné nádobě.

b)Dolní spínací =1bar

c)Horní vypínací=3,5Baru

Vypustíte asi 30litrů než zapne čerpadlo.Pokud zapíná čerpadlo často,třeba hned po odběru,je málo vzduchu.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Jak se nastaví požadované spínací a vypínací tlaky je zde, otevřete si PDF : oez.cz/... On ten tlak 2 bary by tam měl být již z výroby, tak to nejdříve změřte.Natlakování tlakové nádoby je jednoduché. Vezmete hustilku a pupujete tak dlouho, až vám na ventilku měřák tlaku z auta ukáže hodnotu 2 bary. Z té tlakové nádoby mezi maximálním a minimálním tlakem vyteče cca 15 - 20 l vody ( zapnutí a vypnutí ). A mimochodem - všechny tyto hodnoty by měly být přednastaveny z výroby, tak si je nejdříve zkontrolujte podle návodu, který je přiložen . S pozdravem Laďa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]