Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynový kotel z pojistného ventilu do odpadu

Od: marekl* odpovědí: 8 změna:

Situace: plynový kotel Junkers s pojistným ventilem na spodní straně. Pokud se v okruhu topení zvýší tlak, vychrstne ventil vodu na zeď a podlahu.

Jenže podlahu právě pokládáme novou, plovoucí, docela drahou. Takže se mi moc nelíbí myšlenka, že by si na ni kotel jen tak lil vodu z topení.

Napadlo mě, že by se ventil rovnou propojil s odpadem, kousek pod ním je totiž sifon pro pračku. Známý mě ale upozornil, že i když by toto řešení bylo funkční, neměl bych kontrolu nad tím, jestli z kotle něco vytéká. V extrémním případě by se pak třeba i mohlo zadřít čerpadlo.

Nevíte o nějakém jiném řešení, které by zachránilo parkety a současně by bylo vidět, že z kotle něco teče? Říkám si ale, že náklady na nové čerpadlo, kdyby náhodou tato situace nastala, by zřejmě byly nižší než za opravu podlahy.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Marku, je to o diskuzi. Osobně jsem zastáncem, že každý pojistný ventil by měl někam být "odvodněn". Váš topenář má sice pravdu, měl by navrhnout řešení z průsvitné hadičky, abyste viděl na vodu. Můžu Vás ujistit, že špatně "odvodněný"pojištovám napáchal za rok tolika škody, že jsem tomu ani nechtěl věřit.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

ale to ja na delší vysvětlení...

marekl*
hodnocení

Ano, přesně tohle je důvod, proč chci situaci raději řešit preventivně :) I za cenu ohroženého čerpadla. Průsvitná hadička je rozumné řešení.

V podobných případech se používá např. sifon HL21 a nad něj se vyústí odkap pojistného ventilu kotle. Máte to pak posychrované...a není nutná žádná hadička do odpadu.

Chápu sice Vaši obavu o novou podlahu, ale ona Vám na ni voda může vytéct i z prasklého radiátoru...z prasklé hadičky pod umyvadlem...a mohl bych psát dál a dál. Koneckonců, Vaše žena přelije velký fíkus v květináči...nevšimnete se toho a vodu máte za 5 minut také pod podlahou..

hodnocení

0x

Já tedy být Vámi začnu pátrat proč z pojistného ventilu teče voda...

Ze správně navrženého systému topení žádná voda z pojistného ventilu téct nemá...

Do odpadu bych "napevno" přepad z poj. ventilu rozhodně nedával...ani se to tak dělat nesmí.

Jste si jist že máte systém dobře navržený? Já si tedy ve Vašem případě jistý nejsem...

marekl*
hodnocení

Z ventilu teď žádná voda neteče. Uvažuji dopředu, kdyby nastal nějaký problém. Ať mi to nezruší podlahu.

stirecek*

Proč řešíte něco co není nebo nebude? Mám taky kotel junkers 13let a nikdy z něho neukápla ani kapka. Ten vývod mám ohnutý nahoru, není vidět a je v něm sucho. Minulý týden jsem tu měl kominíka a stáří kotle odhadoval na šest let, ujišťoval mě, že ještě něco vydrží, prý mají životnost cca 10let, to samé mně říkal opravář, který ty kotle opravuje:D. Vše původní, jedenkrát upadlý drátek v elektronice. Dvakrát čištěný výměník voda/voda, plynový výměník čistím/odmašťuju jednou za dva tři roky a jedenkrát dofouknutý vzduch.

des*
hodnocení

0x

Z kotle při provozu normálně nic neteče.Nemáte v expanzce vzduch,proto se natlakuje systém a odfoukne aby nevybuchl.Napumpujte vzduch ventilkem na expanzce na hodnotu 1,7Baru,či atm,co máte za měřič tlaku.A nic nepoteče.Expanzka bývá obyčejně to co je červené za kotlem.

marekl*
hodnocení

Nic neteče ani teď. Jen mě znervózňuje vývod pojistného ventilu nad novou podlahou, chci proto situaci řešit preventivně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]