Nejste přihlášen/a.
Situace: plynový kotel Junkers s pojistným ventilem na spodní straně. Pokud se v okruhu topení zvýší tlak, vychrstne ventil vodu na zeď a podlahu.
Jenže podlahu právě pokládáme novou, plovoucí, docela drahou. Takže se mi moc nelíbí myšlenka, že by si na ni kotel jen tak lil vodu z topení.
Napadlo mě, že by se ventil rovnou propojil s odpadem, kousek pod ním je totiž sifon pro pračku. Známý mě ale upozornil, že i když by toto řešení bylo funkční, neměl bych kontrolu nad tím, jestli z kotle něco vytéká. V extrémním případě by se pak třeba i mohlo zadřít čerpadlo.
Nevíte o nějakém jiném řešení, které by zachránilo parkety a současně by bylo vidět, že z kotle něco teče? Říkám si ale, že náklady na nové čerpadlo, kdyby náhodou tato situace nastala, by zřejmě byly nižší než za opravu podlahy.
Marku, je to o diskuzi. Osobně jsem zastáncem, že každý pojistný ventil by měl někam být "odvodněn". Váš topenář má sice pravdu, měl by navrhnout řešení z průsvitné hadičky, abyste viděl na vodu. Můžu Vás ujistit, že špatně "odvodněný"pojištovám napáchal za rok tolika škody, že jsem tomu ani nechtěl věřit.
ale to ja na delší vysvětlení...
Ano, přesně tohle je důvod, proč chci situaci raději řešit preventivně I za cenu ohroženého čerpadla. Průsvitná hadička je rozumné řešení.
V podobných případech se používá např. sifon HL21 a nad něj se vyústí odkap pojistného ventilu kotle. Máte to pak posychrované...a není nutná žádná hadička do odpadu.
Chápu sice Vaši obavu o novou podlahu, ale ona Vám na ni voda může vytéct i z prasklého radiátoru...z prasklé hadičky pod umyvadlem...a mohl bych psát dál a dál. Koneckonců, Vaše žena přelije velký fíkus v květináči...nevšimnete se toho a vodu máte za 5 minut také pod podlahou..
Já tedy být Vámi začnu pátrat proč z pojistného ventilu teče voda...
Ze správně navrženého systému topení žádná voda z pojistného ventilu téct nemá...
Do odpadu bych "napevno" přepad z poj. ventilu rozhodně nedával...ani se to tak dělat nesmí.
Jste si jist že máte systém dobře navržený? Já si tedy ve Vašem případě jistý nejsem...
Z ventilu teď žádná voda neteče. Uvažuji dopředu, kdyby nastal nějaký problém. Ať mi to nezruší podlahu.
Proč řešíte něco co není nebo nebude? Mám taky kotel junkers 13let a nikdy z něho neukápla ani kapka. Ten vývod mám ohnutý nahoru, není vidět a je v něm sucho. Minulý týden jsem tu měl kominíka a stáří kotle odhadoval na šest let, ujišťoval mě, že ještě něco vydrží, prý mají životnost cca 10let, to samé mně říkal opravář, který ty kotle opravuje:D. Vše původní, jedenkrát upadlý drátek v elektronice. Dvakrát čištěný výměník voda/voda, plynový výměník čistím/odmašťuju jednou za dva tři roky a jedenkrát dofouknutý vzduch.
Z kotle při provozu normálně nic neteče.Nemáte v expanzce vzduch,proto se natlakuje systém a odfoukne aby nevybuchl.Napumpujte vzduch ventilkem na expanzce na hodnotu 1,7Baru,či atm,co máte za měřič tlaku.A nic nepoteče.Expanzka bývá obyčejně to co je červené za kotlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.