Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych radu.Rozhodl jsem se v RD udělat nový rozvod vody.Rozvod vede od hodin,ktreé jsou ve sklepě.CCelý rozvod bude pod stropem sklepa v úchytkách a pak jedtlivé odbočky(umyvadlo,vana ,sprcháč apod.) jen přes podlahu nahoru.Čili řekl bych nic těžkého. Když jsem tam měl topenáře,tak jsme ne to narazily a ten mi říkal,že ten "hlavní rozvod" ve sklepě musí být PPR 20 a odbočky PPR16.Tak jsem chtěl poprosit o radu,jak to teda jeSamozřejmě,že voda od kotle bude z PPR na teplou vodu.A rozvod teplé vody tak samo.Prostě bych poprosil o rady čeho se vyvarovat,jaký průměr zvolit apod. Předem děkuji
Hlavní rozvody z PPR 32,Odbočky z PPR 25 a jen přípojky z PPR20.Proč silnější?Protože jsou potřeba více samonosné a zaručující stejný odběrový tlak v celém domě.Mimoto teplá voda ,má velké nároky na roztažnost,dlouhé úseky se natahují až o 10cm,pokud to montážník neví,časem se urvou příchytky a celé to skejsne.Je potřeba dělat dilataci.Všude se musí použít izolace Mirelon,zvlášť ve zdi zase zkrz dilataci.Myslím žeby to měl dělat člověk znalý problematiky.Ono toho lze naflákat z PPR za den mnoho metrů,ale ty následky...Jinak dělat něco z PPR16,je blbost.
Dobrý den. Rozvod vody v tubkách PPR je velmi jednoduchý a rychle realizovatelný. Na odkazu máte sortiment, který se vyrábí : ekoplastik.com/... Co se týká volby průměrů, tak páteřní rozvod by měl být mininálně 25 mm a odbočky 20 mm. Zvolení rozvodů 20 mm a odboček 16 mm bude mít za následek pokles tlaku při otevření kohoutků na více odběrných místech. Také menší průměr potrubí je náchylnější na zarůstání různými minerály a tím pádem jeho životnost je menší , jak u průměru většího. Dneska každý instalater většinou použije PPR, které je vhodné jak pro studenou, tak zárověň pro teplou vodu. S pozdravem Laďa
Ohledně té dilatace.Ono je to vše pohromadě.Je to trasa cca 6m.Takže bych řekl docela mála trasa.+ voda pro záchod,asi 8m.Já vlastně nedělám nic nového,jen nahrazuji starý rozvod novým v PPR.Takže průrazy přes strop jsou hotovy,jen bude třeba vana o cca 0.5m posunuta,ale to je myslím jedno.Tak to udělám v průměru 25(tu hlavní trasu ) a ty odbočky z 20.Ono už to o tolik drahší asi nebude.Nedělám to na 2 roky.
doplněno 01.06.11 07:43:jen dodám,že těd jsem se díval na netu,že se dělá tvarovka nástěnná(pro montáž baterii) i v 25.Já myslel,že to je tipizované například na průměr 16.Tak to bych to asi udělal celé v 25 a je klid.
Macku, nevím, zdali jste si rozuměli s topenářem správně
Páč dělíme trubky PPR na tlaky to je to 20 a 16, pak i rozměry 16.20.25.32.atd...
Na teplou vodu je doporučena PPR PN20 a na studenou PPR PN16. Průměr by měl být 25 mm (3/4") na rozvod páteřní, odbočky 20mm (1/2").
Je třeba spočítat koeficient náhod spuštění více zdrojů... příklad jak často se stane, že napoučtíte dvě vany v jedné větvi?
OK? pochopil jste mě?
Ujišťuji Vás, že je to snadná práce, nic složitého. jen musíte vědět něco o sortimentu, abyste nevymýšlel vymyšlené...
doplněno 01.06.11 13:20:Macku, pokud máte zájem, najděte mě on line, ICQ 55180641, můžeme rozebrat podrobnsti a detaily,
Třeba i skype.
tak k tomu "koeficientu",koupelnu mám jednu se sprch.koutem a vanou + kuchyň.Náhoda,že by jelo více zdrojů se stane párkrát do roka,takže bych to neřešil. Já teda myslím,že jsme se bavily o průměru.Ohledně toho tlaku ,mi vysvětloval,že teplá je doporučená 20 a je označená červeně.Už jem to párkrát viděl a na chatě jsem opravoval jednu takovou odbočku.Nemám problém z prací,ale tak nějak neznám tu teorii kolem.Prostě jaký průměr na co a tak.V těch různých kolínkách DG apod blbůstkách se celkem taky orientuji a když nevím,tak se zeptám .Teď jsem se díval,jak to mám udělané v bytě a mám to od stupaček ve 20,myslím průměr.Teda pokud se myslí,že trubka dvacítka je venkovní průměr.Udělám to asi celé v PN 20 abude klid.Mám toho cca 15m,tak to nebude,trak finančně drahší.Ještě bych měl jeden dotaz.Jedna odbočka bude pro záchod a tu bych chtěl dát do stěny.Ve stěně se to také izoluje tím mirelonem(nebo jak se ta růra jmenuje
,nebo se ještě používá taková ta vata v tom klubíčku?Nebo je vymyšlené zase něco nového.Ona ta mirel. trubka je docela hrubá.Ale v nejhorším případě bych to jako problém neviděl.
no a zase jsem chytřejší. děkuji za odpovědi.TTo jsem ještě neuažil,takové fórum,abych položil otázku a do několika málo hodin je spousta odpovědí a dobrých odpovědí.
No a k otázce Mirelonu - ten se začal užívat hlavně proto, že pokud má dostatečnou sílu stěny a rozvodná armatura je v něm volnější, dovoluje i částečné srovnání dilatace vlivem teplotní změny u zazděných armatur a tím není třeba do cca 8m rozvodu celkem uvažovat o dilatační lyře na armatuře. To na TUV větvi a pak vlivem odběru UV (studená) - kdy na armatuře ze sebelepšího plastu i tak dochází ke kondenzaci vody z vlhkosti ve zdi a mohlo by - s ohledem na podsklepení a jeho zavlhnutí kvůli nedostatečné hydro izolaci - dojít k vymývání vápenných složek ze zdiva a malta, použitá k zazdění šlicu by se mohla začít drolit. Ne ale , pokud použijeme flexibilní lepidlo s pískem, které naopak zazdění proti vodě zapenetruje poměrně docela dost. ... to je jen tak trocha selské teorie, proč do zdi (v sádrokartonu je to skoro až zbatečné, tam si dilatačně armatury pomohou samy, neb jsou vyvěšeny v závěsech, jinak volně běží vnitřkem příčky ...)
Že vstupuji do diskuze - ale ... ze zkušenosti vím, že rozvody do cca 10m od páteře mají i dostatečnou kapacitu na to, aby JS 15 (20 mm) bohatě stačilo a neutrhl se odběr (snížila se prudce dodávka studené např, protože jsou odběrová místa po určité vzdálenosti za sebou na rozvodu). Typicky rozvod v paneláku. Ale PP-R 20 si do určité vzdálenosti s tímto problémem poradí dostatečně. Pokud je například vana a umyvadlo na společném přívodu, který je ale prakticky kousek od odbočky ze stoupačky (po metru) dělen a dále již běží po celou délku samostatně, příliš se tlakově neovlivňují. Jiná situace ale nastane, pokud je dvacítková odbočka a z ní postupně sériově vystupuje stejná dimenze pro přívod k vaně a po dalším metru cca k umyvadlu. Pokud si na vaně nebo umyvadlu někdo pustí odběr vody naplno (jeden z výstupů se uvolní naplno) pak lze očekávat vlivem odporu (způsobeném jen např. zpola otevřeným kohoutem) v druhé odbočce, že tato odbočka bude výrazně omezena v odběru a větší množství vody se pohrne logicky tam, kde je cesta nejmenšího odporu, tedy do otevřeného kohoutu naplno. Čili, jinak řečeno .. PP-R 20 bych se vůbec nebál. Chce to jen dobře promýšlet a pečlivě dělit materiál, abych nebyl nucený provádět nastavovní navařovaci spojkou npř...
Ještě k tomu tématu - mluvím o JS, ne o tlakových vlastnostech materiálu ... koneckonců ... NP20, NP16 ... pokud zvolím materiál NP20, prakticky nemohu udělat chybu a nemusím se věnovat, co a jak svařuji ... koneckonců ... ještě jsem neviděl bižuterii k armaturám PP-R jinou než PN20 (a ani se nerozlišuje). Takže lpět na PN16 pro UV a PN20 pro TUV si myslím, že je zbytečné ... PN20 univerzálně na TUV i UV ... neplést si ale s TOV! tam tedy nedoporučuji vůbec nic takového použít ani na zpátečce ...
Jsem toho názoru, že udělat instalaci v (ne příliš rozlehlém) rodinném domku trubkami PPR 20 / PN20 je dostačující. Provádím podobné instalace a nenastal problém se znatelným poklesem tlaku. V tomto průměru používám výhradně trubky pro teplou vodu (PN20), kvůli zjednodušení práce, kvůli vyloučení možného omylu i kvůli zanedbatelnému cenovému rozdílu proti tloušťce (PN16). Průměr 16 nepoužívám pro nové rozvody vůbec.
Ano, souhlas, na odbočku ze šestnáctky průměru snad vyhotovit jedině přívod k WC rezervoáru, kde je rychlost natékání stejně maximálně redukována jehlovým ventilem nebo membránou na minimum ... PN20 samozřejmě ... svařovací podmínky prakticky stejné a všechny kolena, zástřiky šroubení a ostatní jsou stejně tak z PN20. Mám stejnou zkušenost.
Dobry den, prerabam kupelku a tiez by som chcel pouzit PPR rozvody uz do existujuceho pozink. rozvodu. Jedna sa o jednu novu pripojku baterie, wc a k bojleru. Pre teplu vodu z bojlera bude pripojka na dve baterie (sprch kut a umyvadlo). Je to mozne vidiet na prilozenom obrazku, kde modra linia je studena voda a cervena je tepla voda. Pripojky na studenu vodu budu (bateria a wc) medzi dvoma T-kusmi (oznacene zelenou). Chcel by som sa opytat, akym sposobom by sokm to tam mohol vlozit a ake komponenty by mali byt pouzite. Dakujem za odpoved.
Hodně to zjednoduším: pro připojení PPR k původním rozvodu použít DG přechody a teplou vodu přivést do baterie na LEVOU stranu! Doporučuji konzultaci s odborníkem na místě činu...
Dakujem Vam za odpoved, aj ked mi v podstate nepomohla a nic nove som sa nedozvedel. Je mi jasne, ze na pozink sa pripojim D-G prechodkou, avsak neviem, ze ako sa postupuje pri zapajani jednotlivych komponentov. Cize z oboch stran sa na pozink. T-kus pouzije 20x1/2" MF D-G prechodka priama, k nim opat z kazdej strany privarim kusok rurky a potom zase z kazdej strany T-kus (ten lavy otoceny dohora na bateriu a ten pravy otoceny dole na WC pripojku ). a potom bude treba zvarit rurkou obe tieto T-kusy. Avsak tomuto nerozumiem, ze ako sa to urobi, pretoze povedzme ze ostane medzi T-kusmi nejakych 30 cm, avsak rurka ide este aj dovnutra oboch tych T-kusov. Neviem, ze ako sa to tam strci, kedze ta rurka je dlahsia ako vzdialenost medzi krajmi t-kusov. Alebo sa najskor pospaja cele to vnutro a potom sa to nejakou vsuvkou dospanuje alebo ako.
Co sa tyka tej teplej vody, tak tu asi necham vpravo, kedze v kupelni bola povodne tepla voda vpravo, avsak trubky boli vedene povrchom steny, pricom rozvody studenej vody su zabudovane v stene. Takze ja chcem v podstate len dat rozvody teplej vody do steny. Kupelnu pouziva babka uz cele desatrocia a myslim ze jej nebude vadit ze bude mat teplu vodu vpravo tak, ako 40 rokov predtym. Babka ma nejaky rozpocet a verte mi ci nie, ked zavolam odbornika z najblizsieho mesta, tak to bude dost velka polozka. Preto ma napadlo, ze by mi snad mohol poradit nejaky odbornik tu. Skoda len, ze tomu tak zatial nie je...
vyfoťte detail, pošlete na email a rozebereme postup.-..
ICQ 55180641
doplněno 02.06.11 21:22:jeele, jsem mizera, proto jsem dal jen ICQ, zdali si poradíte a zadáte do vyhledávače. Tam zjistíte o mě téměř vše...
ale k rozvodu. Osobně bych udělal maximálně možné rozvody nově! Páč je to na mnoho let...
Ale opravdu to chce on line, přes mikrofon, protože si klidně můžeme skákat do řeči.
zde si prostudujte výrobky,
pak můžeme bavit o (ne)vhodnosti prvků a ceně. odkud jste?
doplněno 02.06.11 21:57:jeele, to j trošku daleko pro mě, jedině až v březnu že bych odskočil z Podhajské... na kontrolu..
Hlavně dilatace, a izolace...
Dakujem Vam za odpoved a taktiez vopred dakujem za poskytnutu radu. Googlil som ohladom mojho problemu a nahodou som narazil na toto forum a vlakno pojednavane o PPR rozvodoch. Dozvedel som sa nove veci a skusil tiez pridat moju otazku. Som tu teda v podstate novy a neviem sa tu este celkom dobre orientovat. Skusal som nejak najst e-mail na Vas, avsak sa mi to nepodarilo. Odpoviem teda priamo v tomto vlakne. Pridavam detail, co som mal este vo fotaku, ak by bol malo detailny, tak skusim to zajtra odfotit, ked pojdem k babke. Je tam vidno oba T-kusy, ten vlavo je otoceny dole a je tam privod vody do kupelne. Vpravo od tohto T-cka je nejaka vsuvka, potom pokracuje pozink rura az k dalsiemu T-cku (otoceny hore) a tam bol povodne vedeny privod do WC. Tento privod by som chcel nahradit na privod do bojlera. Novy privod na WC pojde smerom dole (ako bolo uvedene na obrazku).
Dakujem za odpoved a radu. Dam na Vas a vymenim cely rozvod od tej hlavnej pripojky. Tym padom by bol vyrieseny aj moj problem, lebo ak to mam robit nanovo cele, tak to bude jednoduchsie a dany problem nevznikne. Chcel som usetrit a hlavne sa mi nechcelo vysekavat tie rurky co ostali, ale ked sa nad tym zamyslim, tak bude lepsie ak to bude cele nove a tych par metrov rury a par dalsich komponentov nebude velka polozka.
Co sa tyka komponentov, tak tie uz mam prestudovane a myslim, ze s tym nebudem mat problem. Inac pochadzam z juzneho Slovenska - okres Velky Krtis.
Este raz dakujem za Vasu odpoved
Dobry den, narazil jsem na tuto diskusi a mel bych dotaz. V byte mam rozvody vody v plastu, kde studena voda je v celomodry trubce a tepla je v sedym PPR. Dotaz: muzu na tu modrou trubku navaris polyfuzni svareckou tvarovku ze sedyho PPR? potreboval bych ten studenej rozvod zaslepit, takze se mi jedna jen o navareni zaslepky.
Obávám se, že ne, modrá trubka je pravděpodobně polyethylen, tedy jiný materiál, svár by nedržel. Podobné případy řeším příslušnou GEBOspojkou na PE se zátkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.