Nejste přihlášen/a.
Mám v garáži mám hodně starou dílenskou dvojitou zářivku,která roky běžela .Nyní zlobí. Dal jsem před časem nové startery i těleso a pořád situace vypadá takto: rozsvítím a tělasa jen lehce u patic blikají - pohnu tělesy a rozsvítí se naplno. Ovšem v poloze, že již málem nebo téměř vypadnou. Jasně, vypadá to na špatný dotek ,ale když je v té poloze co svítí držím a vypmu a opět zapnu ,tak se zase pořádně nerozsvítí. Zase s nimi musím pohnout. To je to, co se špatně chápe.
vyměň startér... totiž pokud patice svítí, je uzavřený obvod žhavení vláken, ale starter nerozpojí... pokud jak říkáš v poloze, kdy málem vypadnou, tak se vlastně obvod na chvíli rozpojí, naindukuje se v tlumivce napětí a přeskočí výboj a zářivka svítí... je to složitější proces, ale je to zjednodušeně tak... nebo když se nechce rozsvítit, zkus vyndat startér, mělo by se rozsvítit... když nebyl startér, zaměnili jsme ho obyčejným tlačítkem...
doplněno 31.05.11 15:58:ne každý starter je vhodný na každou trubici... na 120 cm dlouhou by to chtělo starter s vyšší hodnotou - 60 W, než na 60 centimetrovou, tam stačí 20 W...
doplněno 31.05.11 20:36: Bylo by dobře dát sem vědět, jak to dopadlo, ať se mohou poučit i druzí...
Kontakty to určitě nejsou. Kdyby byl vadný kterýkoliv kontakt, trubice by ani nežhavila. Podle popisu závady jde jednoznačně o vadný, nebo nevhodný startér, případně zkrat v jeho patici. To poznáte, když se pokusíte zapmout zářivku s vyjmutým startérem. Pokud bude trubice i tak žhavit, je tam zkrat.
Dobrý den. Já to vidím na vadný startér, který sice jako by funguje, ale jaksi pořád. Když zapnete světlo a při blikání ten startér vyndáte, tak to většinou naskočí. Ale zase před dalším rožnutím jste na tom samém místě. Já mám takových mršek asi 300. A vidím, že to má svou životnost. Startéry sice vydrží podstatně déle jako trubice, ale také jsem jich už celou řadu měnil. To tlumivky jsou proti tomu nesmrtelné, ale zase nesmíte při blikání se vykašlat na výměnu trubice, nebo startéru, protože se potom tak silně zahřívá, že vyteče impregnační hmota ze závitu. S pozdravem Laďa
Ty starší zářivková tělesa obsahují také kondenzátor.Ten při vyschnutí může také způsobovat psí kusy.
JABRAKA
Kondenzátor to nebude. Pokud je vyschlý, ani to na provozu zářivky nepoznáte. Pokud má zkrat, poznáte to velmi dobře (může i explodovat), ale rozhodně nezpůsobí nerozsvícení trubice. Pokud jsou pochybnosti, lzr kondenzátor s klidným svědomím vystřihnout (to jedno těleso účiník v síti rozhodně neovlivní).
Nic netrvá věčně-ani láska k jedné slečně. Něco prostě za ty roky dosloužilo.Určitě bych taky začal výměnou startéru za startér stejné hodnoty.A mrkněte na patice-může v nich být jeden kontakt vykřivený.Evantuélně jestli máte druhé zářivkové těleso,tak zkuste jednotlivé komponenty (startér ,trubici) vyzkoušet tam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.