Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou sazbu elektřiny zvolit

Od: macek71® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,tak jsem tady s dalším problémem.Vždy se tady našlo dost lidí,kteří dobře poradí,tak doufám,že i teď. Mám na RD hodiny s dvojí sazbou .(jsou to el hodiny,kde na dyspleji přeskakuji dvě sazby)Byl tam napojen el.ohřívač vody.Teď vše předěláváme na plyn.Takže elektřin bude jen na zásuvky a svícení.Otázka:má smysl si ponechat tuto sazbu,nebo přejít na "klasickou",Moc se v tom neorientuji a na stránkách čezu apod. je to nepřehledné.V RD budu bydlet asi od srpna,takže ještšě nevím kolik můžu mít spotřebu.Teď v 3+1 mám cca 180 -200kW měsíčně Dodavatele bych asi řešil potom v tom jsem úplně vedle.To je na mě moc ,aby plynárny měly levnější proud ,než elektr. :).Děkuji předem za všechny názory a nápady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. V každém případě si tu dvousazbu nechejte, protože v nízkém tarifu budete mít cenu za spotřebu nižší, jako kdyby jste přešel pouze na jednosazbu ve vysokém tarifu.. Ono na celkovém odebraném množství nezáleží. I když Vy ten nízký tarif máte převážně v noci, pořád Vám to jakousi úsporu přinese. S pozdravem Laďa

doplněno 28.05.11 11:17:

Já to doplním - platba za pronájem elektroměru ve vyúčtování nefiguruje, tudíž je nulová. Dále doplňuji, že změna nízkého a vysokého tarifu je evidovaná pouze změnou počítadel a na odběr všech spotřebičů nemá vliv. Zde je to právě úplně naopak - ty spotřebiče, pro které se vlastně sjenával nízký tarif, musí být blokovány při naběhnutí tarifu vysokého. Takže abych to shrnul pro Vaši situaci - pro Vás se nic neděje, všechno bude fungovat tak jako dříve, akorát v době, kdy se přepne na nízký tarif budete platit méně. To co jste kdesi slyšel, jsou nepodložené plky. S pozdravem Laďa

hodnocení

tak já to myslel v poměru ceně.Jako kolik platím za elektroměr s dvojí sazbou a další náklady s tím spojené.Dále jsem rady na fóru četl,že to někomu jede jen na ten bojler a ne na celý barák.Takže ve výsledku stejně pračka,myčka apod jede na silný proud.

frantisekpetru*

Mám obavu, že v době nízkého tarifu (většinou v noci + nějaká hodinka přes den) těch spotřebičů bude v provozu naprosté minimum a naopak ve vysokém tarifu, kdy je cena za spotřebovanou kWh i oproti jednotarifní sazbě větší, se bude odehrávat naprostá většina celkové spotřeby. Navíc u dvoutarifu je nepatrně vyšší i platba za jističe. Ale pokud nejsou známá nějaká konkrétní čísla, je to jen plkání a hádání.
Já bych asi nechal aspoň sezónu stávající dvoutarifní sazbu a až budete mít nějaký přehled o skutečné spotřebě, potom teprve bych uvažoval o nějakém porovnání a případné změně.

hodnocení

to bych řekl,že je docela dobrá úvaha..Nevím přesně,kdy je nízký tarif,ae pokud si dobře pamatuji,tak je v rozvaděči vidět přes okýnko,takové černé spínací hodiny a na nich jsou červené a zelené záražky.takže pokud si pamatuji,tak jedno pásmo je od 9hodin dopoledne,což bylo docela výhodné.Te´d nejsem na baráku a dostanu se tam tak za týden,pak bych to vyfoitil. Ale i tak zatím všem díky

hodnocení

0x

pokud vše předěláváte na plyn není nic snazšího se informovat u Vašeho poskytovatele plynu, jestli nenebízí v rámci nabídky plynu i výhodnou sazbu ze elekrřinu, takhle to nabízí RWE v Brně. Tohle záleží i na regionu ve kterém bydlíte, takže to není jen o sazbě. Já mám poskytovatele, který mi nabídl smlouvu na 3 roky závazně s tím, že budu mít nejlevnější garanci ceny el. na tuto dobu. Podmínky jsou různé a jsem přesvědčený, že nikdo zde nemůže mít přehled o všem možném co jsou Vám poskytovatelé energií nabídnout. Podobné je to s ručením na auto = chce to nechat si udělat kalkulaci od konkr. dodavatele ve Vašem regionu.

hodnocení

jj to vím.Já zatím řeším jestli 2 sazby ,nebo jednu.na Rd ještě nebydlím.Jsou tam, nutné rekonstrukce a vzhledem k tomu,že jsem po operaci kolene,tak stavba stojí.Ale až se tam nastěhujui,tak to určitě řešit budu.Jen jsem to hodil do placu,jako zajímavost.Když jsem šel přehlásit plynoměr,tak mi nabízely jestli nechci od nich elektřinu.Tak to mě dostalo.Nikdy jserm takovou situaci neřešil.Když jsem se zajímal o cenu elektřiny u bohemia(nebo jak se to jmenuje),tak v mék případě (3+1) a mojí spotřebou,byla úspora cca 100-200kč,tak jsem to neřešil.Ale te´d budu muset

zakus*

Dobrý večer,

zkoušel jsem to spočítat. Ceník ČEZ Comfort:

Pro vyrovnání tarifů (ceny) a použití pouze VT (vysoký tarif) by musela roční spotřeba být cca 7 500 kWh (opravdu hodně).

Budu tedy brát reálnější roční spotřebu: 2200 kWh

Sazba D01: platba za kWh + stálá platba = cca 12 690,- (183 kWh/ měsíc)

Sazba D25: platba za kWh + stálá platba = cca 13 770,- pořád pouze VT

Aby se to opět vyrovnalo musela by být spotřeba v NT 15% z celkové spotřeby.

VT 156 kWh/měsíc

NT 27 kWh/měsíc

NT tarif běží i přes den a většina dnešních spotřebičů má možnost odloženého startu. Stačí se to pouze naučit využívat.

já se domnívám, že to má poskytovatel el. energie dost dobře zmáknuté, a že co se týče sazby Vám neumožní například při malých odběrech proudu využívat sazby D25 a výše,kde jsou ceny za KWH poměrně nízké (kolem 3kč), u D02d je cena cca 5.20kč.

hodnocení

0x

Rozhodně nerušit. Pokud by se na ČEZu vyptávali(což je nepravděpodobné), tak bojler stále máte. Nízký tarif je velice výhodný a pokud v něm budete péct, prát, žehlit, tak ušetříte nemalé peníze. Jinak dvoutarifní sazba je označována d25d nebo d26d což bude vyznačeno na smlouvě nebo faktuře. Jen pro představu tak kW v nízkém tarifu je kolem 1,80,- a vysoký tarif cca 5,-Kč. Já mám nízký tarif od 15:00-18:00 a od 00:00 - 05:00h. Pereme,pečeme, a pouštíme myčku. Navíc mám zapojen el bojler tak, že se mi sepne pouze při nízkém tarifu a nahřeje vodu. Až nízký vypne, vypne i bojler. Jsme čtyř členná rodina, platíme měsíčne 1.300,- a stačí to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]