Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadluzeni rodinneho domu

Od: slavos* odpovědí: 31 změna:

Zdravim mam problem zdedil jsem dum a ziju tu ze svou segrou ta nic neplati vyhrozuje mi tim ze me zadluzi jak "prase" poradte pls jak ji mam zrusit trvali pobyt predem mnohokrat diky nemam zadne zkusenosti

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Pokud nejenže se sestra nepodílí na nákladech na bydlení, ale vlastně ve vašem domě bydlí neoprávněně, tak je možné, že ani péče o babičku není na takové úrovni, jakou by ona potřebovala. Takže bych doporučila nejprve si toto ověřit, nejlépe spolu s lékařem, který babičku ošetřuje. Potom bych doporučila sehnat si informace na sociálním odboru, na jaké dávky má babička ke svému důchodu nárok. A přes pečovatelskou službu ve vašem městě zkuste najít pro babičku pečovatelku. No a potom můžete jednat, co provedete se sestrou. Buď se umoudří, můžete ji poskytnou nájem a bude vám platit nejen nájem, ale i další služby s tím spojené. A nebo ji vystěhujete a můžete si vylepšit finance jiným nájemníkem. Ale nejprve začněte u lékaře a potom teprve další kroky.

slavos*
hodnocení

babicka ma davky 12tisic s toho se plati plyn a elektryka sestra neplati vubec nic a jeste je placena jako pecovatelka ze se oni stara a jeste k tomu pobira materskou a jeste k tomu ty penize posilaji me matce vubec nevim jak bych udelal to aby ty penize posilali me abych mel na tu pecovatelku mnohokrat diky za vas cas

slavos*
hodnocení

jo a matka ty penize zas posila na muj ucet vsechny doplatky pak musim platit ja

Jestliže z příspěvku na péči platíte energie, tak to ani nikde neříkejte, protože to se považuje za zneužití příspěvku a mohl by jí být odebrán. Příspěvek na péči smí být využíván skutečně jen na péči - např. jako úhrada pečovatelské službě nebo jako odměna osobě, která o babičku pečuje. Příspěvek na péči může být odesílán i bezhotovostně na váš účet. Stačí, když babička písemně požádá o výplatu PnP na účet č... a odbor sociální péče, který příspěvek vyplácí jí vyhoví.

slavos*
hodnocení

ale babicka ma nejvyssi stadium demence :( neumi uz ani mluvit

Tak žádost podepište za ni, to se dělá běžně a sociální pracovnice pravost podpisu nezkoumají.

slavos*
hodnocení

ted jsi fakt pripadam jak hlupak co je prism vas PnP a jak takova zadost vypada? dekuji

PnP je běžně užívaná zkratka pro příspěvek na péči. Z té částky, kterou jste uvedl a z toho, že babička je nechodící vyvozuji, že babička pobírá příspěvek na péči (PnP) IV. stupně, t.j. 12000 Kč měsíčně. Pokud jej pobírá, tak se o žádný formulář nemusíte zajímat. Pokud jej nepobírá, tak se ještě ozvěte. O změnu způsobu výplaty příspěvku požádáte (jménem babičky) dopisem adresovaným úředu, který příspěvek vyplácí, jeho adresa je v hlavičce rozhodnutí o přiznání příspěvku - někde ho musíte mít doma. Do dopisu uvedete babiččino jméno, adresu a rodné číslo s tím, že žádá, aby od června 2011 byl příspěvek na péči zasílán na účet číslo xxxx. Datum, podpis.

slavos*
hodnocení

problem je v tom uz jsem to ze nemam nic osobniho

Jak píše níže Lidka, zjistěte, jestli je babička zbavena způsobilosti k právním úkonům (lidově řečeno svéprávnosti) a kdo je případně jejím opatrovníkem. Pokud je zbavena, tak mnou doporučený postup nelze použít. Jestli je čí není způsobilosti k právním úkonům zbavena, to zjistíte z jejího obč. průkazu.

patronka*

Bruno2, to se mic nezdá. Jestli je babička zcela dementní, měla by být zbavena svéprávnosti a jednat by za ni mohl jen soudem určený opatrovník. Pokud napíše, že babička žádá...a pak se ta demence prokáže, může to být bráno jako pokus o podvod. Člověku s takovým postižením stejně ale nemůže být v domácích podmínkách poskytnuta odpovídající péče a pokud ani nevnímá, bylo by jí lépe v LDN, nebo jiném podobném zařízení, kde jsou na to vybaveni. Rodina by jí mohla připlácet na nadstandardní péči, jenže o tohle bohužel v daném případě nejde. Patronka

doplněno 27.05.11 19:31:

Koukám, že jsme psali souběžně totéž.

Zažil jsem spoustu lidí postižených nejvyšším stádiem demence a způsobilosti k právním úkonů zbaveni nebyli. U hodně starých lidí s tím soudy nespěchají (nemusím vysvětlovat důvody). Případného opatrovníka bych samozřejmě neobcházel, snažím se zákony dodržovat. LDN nepřichází v úvahu, tam ponechávají pacienty pouze po dobu, po kterou pobyt a péči proplácí pojišťovna (cca 3 měsíce). Vhodnější jsou zařízení sociální péče, např. domov pro seniory, domov se zvláštní péčí, domov pro osoby se zdravotním postižením.

patronka*

Já uvedla LDN jen jako jednu z možností, ale myslela jsem že pobyt na tři měsíce zajišťuje hospic. Naštěstí tohle ani vědět nepotřebuji, protože mi už všichni starší ( bohužel i mnoho mladších ) v rodině zemřeli, takže jsem první v pořadí já. Až k tomu případně dojde, tak už mi to bude stejně jedno. Je zajímavé, kam se tahle diskuze dostala, začalo to sestrou a zadlužením baráku a najednou se řeší péče o babičku. Ta by ale podle mne měla být na prvním místě. Přece o tom něco musí vědět její ošetřující lékař. Patronka

slavos*
hodnocení

maji vsechny doklady obcansky prukaz atd.

lidka*
hodnocení

3x

Asi máte trochu komplikované vztahy v rodině. *nevi* Z toho všeho vyplývá, že vaše matka je ustanovena jako opatrovnice své matky, vaší babičky. Dostává tedy i příspěvek na péči - to je to PnP. Ten příspěvek je skutečně pouze na péči o bezmocného, na zdravotní pomůcky, plat pečovatelky za prováděné služby apod. Náklady na bydlení by měly být hrazeny z důchodu babičky. Mám takový pocit, že bez dohody s matkou ničeho rychle nedosáhnete. Zkuste to všechno s ní probrat, abyste došli k nějakému výsledku co se týče úhrady nákladů bydlení vaší sestry. Takže stejně bych začala s tím posoudit, jestli se sestra o babičku skutečně dobře stará a nejde jenom o to získat příspěvek za péči o osobu blízkou a k tomu ještě bydlení zadarmo. *uf*

doplněno 27.05.11 19:20:

Bruno, já mám dojem, že babička je zbavena svéprávnosti a opatrovnicí je její dcera - matka tazatele. Ale možná se mýlím. *nevi*

slavos*
hodnocení

jj PnP to dostava segra ale duchod dostava mati a svepravnosti 100% neni zbavena

slavos*
hodnocení

jj jde mi hlavne o babicku za jeji lekarkou mam jit a rict ji ze babicka nedostava peci na takove urovni jakou potrebuje at si to jde semnou overit? prave ze sestra jezdi i pres tyden pryc stara se o babicku jeji kamarad je to v poradku?

Jestliže sestra péči nestíhá a musí za ni zaskakovat nějaký kamarád, tak po právní stránce je to v pořádku, po stránce etické nikoli. V nějakém pobytovém zařízení sociální péče by se babičce jistě dostalo péče, jakou potřebuje.

lidka*

Já bych začala opatrně, dokud nemáte ve věci jasno. Ale to byste mohl i sám posoudit, jestli je babička v čistotě, není zanedbáváno jídlo a pití. A jestli je sestra často mimo důn, zda je kamarád schopen toto vše zajistit. Takže požádejte lékařku, zda by mohla občas stav babičky zkontrolovat a posoudit, jestli má potřebnou péči. Že z důvodu péče o babičku zatím necháváte sestru v domě bydlet, i když nehradí náklady na bydlení a ani nemá nájemní smlouvu s vámi, majitelem domu. Nevím, jak dneska funguje pečovatelská služba. Ale já jsem před 9 roky nemohla sehnat k matce pečovatelku ani za slušné peníze. V té době ještě ani nebyl příspěvek na takové výši jako je dnes. Ono to není vůbec jednoduché - starat se o těžce nemocného a vlastně bezmocného člověka. *uf*

pt®

"slavos", také jsem pečovala o osobu blízkou do její smrti, byl to můj otec a mohu Vám říci, že k nám chodily pravidelně kontroly z OSSZ, aby viděly, jak o otce pečuju. Je to již před 19 lety, že by nyní kontroly nechodily? Jinak, jak radí Lidka, navštivte lékařku babičky. - stařenka

Odbory sociální péče mají zákonnou povinnost kontrolovat, jak je využíván příspěvek na péči. Tyto kontroly se z důvodu malého počtu pracovnic téměř neprovádějí a když už přijdou, tak je to zpravidla na základě upozornění (udání).

No, tak pokud je babička ležák a potřebuje stoprocentní péči, tak se o ni sestra nejspíš dobře stará, jinak by babička už byla vyhladovělová a s těžkými proleženinami. Pokud je opravdu ležák, jak píše tazatel a on se o ní nestará, tak by i pečovatelka u něj v domě musela prakticky bydlet a dost pochybuji, že by jí stačilo dvanáct táců za pečování a ještě by byla ochotná z nich platit bydlení. To by se musel tazatel do péče taky zapojit a podle jeho prvních reakcí se mi nezdá, že by k tomu byl příliš nakloněn, ale možná se mýlím.

slavos*
hodnocení

je lezak nemuze chodit ale obracet ji nemusi protoze zadne otlaceniny nema je asi neco mezitim babicka pobira duchod 12tisic + sestra PnP

No, já nevím, jak na tom vaše babička je, ale pokud opravdu je ležák a přesto nemá proleženiny, bude to spíš výsledek dobré péče, než důkaz o tom, že je na tom vlastně dobře.

sebod*
hodnocení

2x

slavos. Kdo je majitel domu? Vy sám, nebo Vy a sestra? Jestli Vy sám, tak sestru prostě vystěhujte a hotovo. Jeste dům vlastníte oba, tak máte zaděláno na malér. Jediná cesta je buď sestru z domu vyplatit, nebo dům prodat a o peníze se rozdělit.

slavos*
hodnocení

je muj zdedil jsem ho po otci

slavos*
hodnocení

vystehovat tak ze ji vystehuji vsechno zarizeni ven a zamknu za ni dvere? a neni jina moznost jak to udelat?

"a neni jina moznost jak to udelat?"

Je...nejdřív ségře dejte přes hubu...a pak ji teprve vystěhujte z domu...

Ev. další možnost...současně s tím jak ji dáte přes zobák ji zároveň stěhujte...

slavos*
hodnocení

furt je tu ale ta babicka ona si nedojde na zachod je to LEZAK potrebuje 100% peci

slavos*
hodnocení

prave je tu dalsi problem ona se stara o babicku je tezce nemocna lezak ma to jako praci vystehovat ji jeji veci to nejde jenom tak kdyz se stara o babicku napred budu muset udelat neco z babickou nvm co kam jit nebo tak

slavos*
hodnocení

samozrejme ze i babicka tu ma trvalak jsem uz zoufali jsou tu denne jeji kamaradi zamykaji se v prizemi ja ziju v druhem patre

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]