Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Chci se zeptat na tuto věc. S manželkou chceme rodinný dům. Po známosti nám byl doporučen architekt. S ním jsem se sešel, sdělil mu své požadavky a představy, což trvalo asi 10min. Proto jsem se snažil situaci uhrát tak, aby nám udělal jen jednoduchý návrh, předpokládal jsem, že to s námi bude dále konzultovat. Po 14 dnech se ozval, že má hotovo. Přijeli jsme se i se ženou podívat a zjistili, že to co jsme nechtěli v projektu je a takřka jediný požadavek, co určitě chceme v projektu nebyl. Na naše námitky nám bylo řečeno, že to má svůj důvod a tak to být musí. Takže možnost nějaké předělávky a dialogu asi odpadá. Je to starší pán a chápu, že s tím měl nějakou práci, ale ten projekt nám celkově nevyhovuje a ani umístění stavby v rámci pozemku není štastné. Smlouvu jsme neuzavřeli. Mám mu zaplatit? Můj názor je, že ne. Nesplnil požadavky, opravit to nechce...ale peníze za cca 45h práce ano. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Řekni, kolik do toho chceš investovat, protože udělat a nekreslit jde všechno. To říká můj švagr, který je projektant a tím mě vytáčí jak klíště. Jestli Vám projektant něco udělal na základě 10 minutového pohovoru,tak je to magor. Přece projektant má realizovat Vaše požadavky, konzultovat detaily, když to nede přesně podle toho požadavku a podobně. Jediné co Vás může trochu mrzet je, ža to všechno bylo po známosti. Ale Vy jste zadavatel a Vy platíte. A 45 hodin bude celkem dost. Za 50 na hodinu asi nedělá. Nedávejte mu nic, plány ať si dá do archivu, nebo nechá zarámovat. Potom ještě napište , kolik si ten drzoun za seberealizaci chce od Vás vyinkasovat. Ať jsme trochu v obraze. S pozdravem Laďa
Pokud máte pocit, že projekt vašeho domu je trochu pozměněná kopie něčeho co už stojí, jste ve výhodě - máte se jít kam poradit co a jak je uděláno a vidět to už hotové Teď vážně, jak už tady bylo řečeno - nic mu nedávejte, leda pár facek, protože to co na vás zkouší je docela drzost. Mně plány na dům nedělal architekt ale "jen" projektant, času se mnou ovšem strávil v řádech desetinásobků toho co s váma ten váš. Taky by mě zajímalo kolik po vás chce.
Chce sice "jen" 6000Kč, ale za návrh(ne projekt), který mi je navíc k ničemu, mi to přijde dost.
Podívejte se...je na Vás a Vašem rozhodnutí, zda se s architektem dohodnete, nebo ne...a nic mu nedáte.
Žádnou objednávku od Vás písemně nemá..a pokud nemá svědka, pak na Vás "nemůže".
Celé se mi to ale jeví jako poměrně nešťastrná záležitost.
Abych však někoho soudil...na to nemám dostatek informací.
Chápu, ani nechci aby jste soudili, jen mě zajímal názor a fakt jestli to jde takto reklamovat. Svědkem mu může být manželka. Navíc když jsem to teď řešil, tak mi začal vyhrožovat soudem o duševní vlastnictví, pokud v tom našem finálním projektu budou jeho nápady a že on si to ohlídá to ať se nebojím. Řekl jsem mu, že bát se nemusí, že ten půdorys je fakticky nepoužitelný a on, že se nebojí, ale já bych měl...Tímto jsem dospěl k finálnímu rozhodnutí, že nedám nic nebo jen max. "skicovné", abych měl před zákonem čisto...nešťastné to je, obvzlášť protože je to vzdálený rodinný známý.
Nj...znáte to, lékař by také neměl operovat rodinné příslušníky..u projektantů je to podobné (i když zde to opravdu může být případ architekta "tulpase"...a znám takových dost).
Tak bod pro Vás, pokud je Vaše žena svědkem, že jste měl takové a takové požadavky...a v PD to není splněno...
Mimo to, zatím je PD opravdu maximálně ve stádiu návrhu, takže se s Vámi opravdu těžko bude soudit o 6tis Kč...
Upřímně říkám, že já v současné době mám tolik práce, že bych opravdu raději 6tis "odepsal", než se s někým dohadoval a ještě měl nervy...a nejistý výsledek (v tomto případě).
Jde o to, že já bych byl ochoten zaplatit, ale pouze v případě, že mi to k nečemu je. Přirovnal bych to asi k tomu, že jsem si objednal BMW a oni by mi dovezli Peugeot s tím, že je to taky auto a líbí se jím víc. Nechci vypadat jako škrťa, měl jsem připravené zhruba 60 tis. Kč, ale přece nedám jen tak někde 6, když to stejně bude muset udělat někdo jiný znova...
Co s Vámi...
"Projekt" domu...po 10ti minutové konzultaci, bez dalšího jednání...v případě "architekta" i bez upřesňování a konzultace nad rozpracovaným projektem...
Objednávku či smlouvu asi nemáte...že?
45h práce...to podle toho musí vypadat...za tento čas se nedá navrhnout pořádně téměř ani větší kuchyně..(ano, trošičku přeháním...ale ne zase tak moc).
Já bych u architekta chybu určitě našel..., ale neméně chyb jste udělal Vy sám..
doplněno 26.05.11 16:14:P.S.: objektivně posoudit, zda architekt má pravdu že něco "nejde" či "je to nevhodné"...nelze, ale nedá se to zcela vyloučit. Také potkávám investory co chtějí do projektu zapracovat věci, které jsou "zhovadilé"..., pak je na mne, abych jim to nějak rozumně vysvětlil...tedy pokud si to vysvětlit nechají...
Pokud projekt nedělal podle vašich požadavků a "nutné změny" s vámi nekonzultoval a ani to nechce upravit, tak bych mu nic nedal. Podle toho co píšete je dost možné, že jen okopíroval hotový projekt, takže na 99% ani nemusíte mít výčitky svědomí že s tím měl práci a nic jste mu neda. (Možná by bylo zajímavé prohlídnout si jeho počítač a historii toho projektu)
Žádné zhovadilosti jsem nechtěl, naopak. Mým resp. naším požadavkem byl, dům jednoduchých tvarů, vhodný pro nízkoenergetickou realizaci, bez balkónů, bez vikýřů, bez výklenků, sedlová střecha, bez sklepa, vhodný pro teplovzdušné vytápění krbem + termokoletory a s koupelnou - sprcháčem dole + patro. Máme projek se dvěmi balkóny, se sklepem, s vikýřem, výklenkem, zimní zahradou, bez technické místnosti a bez koupelky, jen WC dole a krb umístěný na kraji domu. V rodině dělal projek chaty a kuchyně. Až dodatečně jsem zjistil podobnost chaty a navrhovaného domu. Kreslí rukou na prkně...
Ale to se neni cemu divit, projektanti nemuzou projektovat jednoduche a levne stavby, cena za projekt se prece vypocitava procentama z rozpoctu na stavbu, to prece po nich nemuzeme chtit a navic, jak uz bylo uvedeno, to jedou pres kopirak, i kdyz to kresli rucne na prkne, nemusi to uz vymyslet, pouze prekresluje uz hotovy projekt nejakeho jineho zakaznika a necha si to znovu zaplatit natvrdo.
Ahoj,
koukám, že máte na dům naprosto stejné požadavky jako my. Dokončujeme základovou desku tohoto domu, řešili jsme to nákupem typového projektu RD Atom, firma G servis. Jediný problém je komín, dá se ale v rámci úpravy projektu dodělat, mu tam budeme mít krb či krbová kamna také. Doporučuji se podívat a inspirovat na stránkách firmy, stačí gogle.
K.
dobrý den,
z toho co zde píšete, je jasné pochybení projektanta.
1. měl s vama sepsat smlouvu o díle
2. měl navrhnout studii a konzultovat ji s váma
3. po odsouhlaseni všech maličkosti měl začit delat projekt.
ja jsem si nechal projekt delat zde:
a jsem maximálne spokojen. za velmi slusné peníze a osobním prístupem. a nebyl zadny problem udelat zmeny, ktere jsme si vymysleli i v prubehu stavby
Honza
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.