Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak obrousit trámy

Od: zuzajda* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Rekonstruuji podkrovní místnost rodinného domku. Rozhodla jsem se zachovat staré nosné trámy. V této oblasti jsem ale naprostý amatér. Potřebovala bych poradit, zda je nutné staré sloupy zbrousit a ošetřit ještě před výmalbou stěn? Slyšela jsem, že je dřevo napuštěné oleji a vosky, které by se při broušení nalepily na omítku a nadělaly by mastné fleky - což by pro mě byla katastrofa. Moc děkuji za rady :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

0x

Záleží na tom, v jakém jsou trámy stavu. Já jsem je jen očistila od prachu a pavučin a natřela bezbarvým Balakrylem mat. Před malováním bych je určitě zabalila do mikrotenové fólie, jak balíte třeba nábytek. Patronka

kecal
hodnocení

0x

Nejrychleji se to asi obrousí flexou se šmirglkotoučem s největší znitostí.Nejlepší je flexka s regulací otáček,aby tak neřvala

Flexou to jde sice rychle, ale vypadá to naprosto příšerně. Takže takhle ne. Otázka je jak trámy vypadají a jakou máš představu o konečný podobě.

standam*
hodnocení

0x

to zuzajda:

po obrouseni urcite osetrit transparentnim BOCHEMITEM apod. pak dle vyberu

kdysy jsem dal do vrtacky drateny kotouc a tram jsem bral podel let a vysledek byl... mirne vyhloubena struktura v tramu

mam take v podkrovi tramy, budu je obkladat sadrokartonem, ale pokud bych chtel videt drevo asi bych je spise oblozil drevem nez brousil

brouseni bude silena prace aby to stalo za to

patronka*

Já mám trámy víc než 100 let staré a byly tak hladké, že broušení nebylo nutné. Ošetření Bochemitem můžete udělat stejně jen za tří stran a stejný účinek bude mít jakákoliv lazura. Mám to vyzkoušeno, když mi napadla některé dřevěné části chalupy dřevomorka, těch napuštěných lazurovacím lakem se ani nedotkla. Svou původní odpověď částečně odvolávám, před nátěrem Balakrylem jsem trámy napouštěla Lazurolem v odstínu "Sipo", abych barevnost dřeva v podkroví sjednotila a novými prvky. Fotka kterou sem dávám je ještě před dokončení, proto jsou vidět některé nedodělky. Patronka

Jak obrousit trámy

tram
hodnocení

0x

Břebrousit ručně (abyste se dostala do těžko dostupných míst) brusným papírem,nebo malou pásovou bruskou jen nahrubo od případných "chlupů" a třísek a to jen ve směru vláken! A pak natřít vhodnou barvou.Bezbarvé laky nejsou pro toto moc vhodné.Nevím jak staré trámy máte,ale ničím se nenapouštěly.

kamill*
hodnocení

0x

Robil som vlastnoručne 5ks stropných priznaných tramov 25x20cm v dlžke 5m .Mali po 156 rokov a niekolkokrat boli napustene všeličim.Nebola na nich žiadna olejova farba ani malovka. Výsledok je ciste drevo z pily.Robil som to flexkou 2000W, v ktorej bol brusny vejarovitý segmentový "šmirglový kotuč priemeru 180mm a zrnitost 40-50.Velmi mi pomohol i ručny elektrický hoblik, na ktorom som na oboch nožoch na zaciatku i na konci zbrusil hranu na radius cca 2mm ,aby na trame nezostavala ryha ,lebo nož je široky iba 80mm a tram ma 200.Flexkou nesmiete tlačit ,aby sa kotuč nenahrial, čo by sposobilo zalepenie od živice z dreva a napúštadiel.S hoblikom treba tiež robit s prestavkami ,lebo ho nahrejete a uvarite po 15 min.Pri praci treba mat priliehajuce okuliare ,respirator a zalepene dvere do inych časti domu ,lebo piliny a prach budete mat aj v zavretom hrnci vo vedlajšej kuchyni .Osobne obkladat priznane tramy sadrokartonom,alebo drevenými doštičkami považujem za nepripustne -masiv je masiv a výsledok stoji za to. Doporučujem dezinfikovat Bochemitom,alebo Krovsanom a napustit Pam lazexom ,alebo nejakým luxolom s uv filtrom -žiadne laky .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]