Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem. Můžu od komínové digestoře vést pod stropem potrubí cca 2.5m dlouhé v opačném spádu? Tedy ne směrem do digestoře, ale směrem ven? Abych nemusel zachytávat kondenzát u digestoře a složitě jej odvádět do odpadu..aby prostě kapal ven za zdí...Díky za rady H.
Dobrý den. Já mám v různých bytech celkem 3 odtahy. Z toho 2 x digestoř a 1 x koupelna. Jedna digestoř asi tak 20 roků vyspádovaná směrem ven - nic se neděje a žádné rampouchy, natož rozežírání fasády se nekoná. Je to ukončeno zároveň s fasádou. Druhá to samé, je tam podstatně výkonnější ventilátor, také žádný problém. A poslední odsávání v koupelně je nedopatřením vyspádováno dovnitř ( kluk to blbě zajistil a PU pěna ten spád obrátila. Tak zde je menší problém, kdy se po osprchování třetí osoby zvýší RV tak, že to už kondenzuje skoro na všem. A potom samozřejmě i v té odtahové troubě a vytéká to kolem ventilátoru. Ovšem toto pouze při tzv. krutech, což je ruský mráz, jak na Sibiři. Já bych řekl, že tvorba rampouchů je tak trochu závislá na délce toho odtahování, rychlosti proudění toho vzduchu a samozřejmě na na RV. Takže pokud to nepotáhnete kolmo vzhůru, kdy to zkondenzuje skoro všechno, co tam je a musí se to odchytávat, tak přez stěnu bych to zespádoval ven. A mám ještě jedno vodorovné odvětrání a to odpadů a zde se právě ten rampouch tvoří. A je to dáno tím, že to proudění a vysoká RV tam jsou pořád. Takže to roste, jak stalaktit. S pozderavem Laďa
Zrovna jsem dočetl dva články na netu od prodejců..a oba doporučují sklon 2% ven...Díky za odpovědi všem..H.
to hanz:
drz se toho co doporucuje vyrobce tj. 2%, pokud by jsi to mel obracene a byly k tomu podminky muzes mit kondenzat na sporaku
nekdo problem ma dalsi ne, je to dano delkou, teplotou, casem proudeni od dig. po vyusteni
pokud to chces mit jeste pojistene udelej rozsireni napr. ve zdi tj. mas napr. 125mm dej redukci na 150mm cca 5cm a zase 125mm i zpetna klapka pomuze
zde se kondenzat chytne a odvetra a snad nezmrzne
Mě by ani nenapadlo dělat to obráceně. Mít sklon do baráku a vymýšlet nějaké zachytávání o odchytávání kondenzátu u digestoře je zběsilost a třeba u mé by to ani nešlo. Mnohem lepší je udělat slon ven a trubku přestrčit tak deset přez fasádu - na zemi to uschne a rampouch v zimě je tak nějak normální věc a vůbec bych jí neřešil.
Přiznám se, že spád odtahu kvůli kondenzátu od digestoře nějak moc neřeším. Občas jsem místními podmínkami nucen řešit tento odtah flexitrubkou, která má ve finále tvar,podobný sinusoidě... Zatím žádný problém...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.