Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace podlahy a základů

Od: ikac odpovědí: 1 změna:

Rád bych zde slyšel názor na izolaci obvodové zdi a skladbu podlahy. Za všechny fundované názory děkuji.

Rozhodl jsem se zrekonstruovat starší rodinný dům, který stojí na jílovém podloží, má kameninové základy, a cihlové ( dvojité ) obvodové zdivo. Z důvodu vzlínání vlkosti jsem se rozhodl pro kompletní rekonstrukci. Vnitřní omítka byla kompletně odstraněna ze zdí, podlaha byla vybrána o 60cm od původní výšky až na jílové podloží. Původní výška podlahy končila na 3 řadě cihel od základů. Základy jsou kamenné, spojené hlínou či nějákou mazaninou, po vodorovné izolaci již ani památky . Jelikož kameny ze základů nejsou v rovině nevím jak mám začít odizolovávat. Moje představa je položení kamenů a jejich zatlačení do spodní vrstvy (jíl ), položení hydroizolační fólie-asi Fatrafol na dvou vrstvách ( podélně i napříč ) tak aby vznikla jakási vana, poté nalití betonu v tlouštce 15cm, po vyzrání opět izolace ( nátěr, či IPA ), poté izolant ve 2-3 vrstvách, sca 15cm, poté opět beton v tlouštce 10cm, potom podlahové topení a finální zalití., poté finální vrstva( asi plovoucí podlahy . O co mám velký strach je jak udělat svislé napojení když kameny v základech někde o dost přžesahují a mohli by mechanicky poškodit izolaci. Napadla mě myšlenka, ale nevím jestli správná. Po obvodu kamených základů vykopat drážku na ztracené bednění, vložit tam jeden blok, další položit na něj, tak aby hrana zůstala sca 5cm pod hranou kamenných základů a mezeru mezi základy a bedněním vylít betonem( ale nevím jak to zaizolovat ). Tím vytvořím vanu, které půjde již dobře a bezpečně odizolovat. jelikož nedokážu posoudit stav cihel v 1až3 vrstvě od základů, rozhodl jsem se pro izolaci obvodových zdí použít metodu narážení plechů, ale firma o které uvažuji chce plechy vráčet hned pod 1 vrstvu cihel, což se mi nezdá z důvodu napojení izolace podlahy na tyto plechy.

Děkuji Jirka

Izolace podlahy a základů

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Není mě jasné, proč jste vykopal ty podlahy a co se tím má jako vyřešit. Já bych vycházel z celkové výšky místností a všechno, co je nad 255 cm bych měl k dispozice na izolaci podlahy. Výška okenních profilů nehraje roli, prostě buď by byl parapet níž, nebo by se snížila okna. Pouze by se tedy jednalo o výšku dveří a tam byste zřejmě musel futra vyhodit, zvednout překlad nad dveřmi a futra znovu zazdít. A když jste ten barák tak odmašlil, tak právě zatlučení těch plechů se musí udělat tak, aby byly v rovině s novým podkladním betonem a dala se na ně bezpečně natavit nějaká lepenka. Takže nevím k čemu se nakonec rozhodnete, ale já bych to zase zaházel zpět za trvalého hutnění, nechal zarazit plechy do vypočtené výšky, zabetonoval to na ten zhutněný podklad do výšky plechů ( stačí vrstva 10 cm ). Na tento podkladní beton musíte natavit lepenku, nebo nalepit, či pouze položit izolační fólii. Tato izolace se musí natavit, či nalepit na ty plechy, které jsou nyní v úrovni podkladního betonu. Tím se dostane výchozí podkladní výška pro konstrukcei podlahy. Ta bude celkem 12 cm EPS 100 Z a na tom systémové desky pro podlahovku, nebo 15 cm EPS 100Z a hadice přisponkovat. Na EPS se musí dát fólie a hadice sponkovat přez ni. Pokud na zalití podlahovky použijete anhydrit, stačí vrstva cca 40 - 45 mm. Pokud to zabetonujete potěráčkem, tak 60 mm. Na tento povrch přijde už podlahová krytina. A upozorňuji, že rozteče hadic se musí volit podle TZ místností a také podle povrchové krytiny, která musí být od výrobce označena jako vhodná pro podlahovku. Když už máte vykopané ty krátery, tak si natáhněte nové odpady, vodu a prostě všechno, co kdy budete potřebovat. Třeba přívod vzduchu ke krbu. S pozdravem Laďa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]