Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podkroví - jednoduchá výměna vzduchu

Od: standam* odpovědí: 2 změna:

Zdravim vsechny

Po dobu budovani podkrovi jsem vyuzival kominoveho efektu, kde je otvor cca 30cm od podlahy k vymene vzduchu (leto, zima)

diky teto vymene jsem mel vzdusnou vlhkost vzdy v norme i pri mokre praci, napadlo me tento stav (princip) ponechat jen ho z automatizovat (cidlo, elektronika, ovladani klapky) v tom neni problem a zde mam jasno

Prosim nereste unik tepla, privod vzduchu apod. v mem pripade nepodstatne a take me nezajima profi zarizeni pro vymenu vzduchu apod.

Otazka tedy zni mate to nekdo doma takto resene a s jakym vysledkem, osobne pocitam 5 - 6m kominoveho efektu coz je pekny luft :)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chceš využívat k cirkulaci pouze tah ,využiješ jen v podstatě rozdíl teploty vzduchu,dole tepleji než nahoře,při inverzi se ti cirkulace otočí.Stejně tak při silném větru.Aby cirkulace mohla probíhat,musíš po uzavření místnosti nechat někde otevřenou cestu studenému vzduchu zvenčí.Já mám s tímhle dost neblahou zkušenost.U dcery,která vlastní neobývaný dům,jsme v něm uložili na zimu brambory.Utěsnili jsme skladovou místnost a bedničky ještě přikryli plachtou,a když jsme šli v zimě pro brambory,byly jako kostky ledu.Proč?Zapoměli jsme na to,že je tam komín s chlebovou pecí.Tímto komínem tekl doslova proud ledového vzduchu přímo na brambory.Takže komínový efekt fungoval obráceně.

JABRAKA

standam*
hodnocení

Prisunu vzduchu zvenci se chci vyhnout a pokud by to jinak neslo nebudu nic vymyslet.

Ale, ted mam prisun vzduchu(dvere - mezera u podlahy) z otevreneho velkeho schodiste, ktere od vrchni casti podkrovi (strop) po strop sklepa ma dalsich 6m, toto schodiste - chodba bude mit v lete i v zime stale o neco malo nizsi teplotu a navic tvori dalsi kominovy efekt, takze vymena vzduchu bude delana "stejnou" teplotou, ale o jine nizsi vlhkosti.

Vystup bude mit rizenou klapku a k vrchni casti kominu(vyusteni) to bude cca 5-6m, da se to prirovnat k digestori, ventilatoru koupelny apod. jen bez ventilatoru.

Psal jsem, ze to bude fucet, ale neni to tak, ze otevru klapku a dvere pripadne jeste dvere na zahradku a zacne tahnout :)

To nastane az pri otevreni okna ci stresniho okna.

Bohuzel diky silnici(hluku) a nekterym dnum kdy nebude mozne dostatecne otevrit stresni okno v noci diky silnici vubec, jsem takto schopen i v lete drzet po nechtenem natahnuti vyzsi teploty z venci prijemnou teplotu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]