Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh na nájemném jednoho z nájemníků

Od: laubik2* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, bydlíme v bytovce (9 bytových jednotek) a před třemi roky jsme tuto koupili. Uzavřeli jsme společenství majitelů bytových jednotek, vše jak má být. Jedná se mi toto: jeden ze sousedů neplatí občas nájem(voda,elektřina, plyn) a jeho dluh pomalu roste, nyní asi 70000. Potřeboval bych nějaký vzor dopisu či jak dál postupovat. Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Váš dotaz je nejasný. Kdo je majitelem bytu onoho neplatiče? Ten neplatič je majitel, nájemce nebo podnájemník? Jestliže je nájemce, měl by mít uzavřenou vlastní smlouvu na odběr elektřiny, plynu a vody. Pokud je nájemce a neplatí nájemné déle než 3 měsíce, můžete nájemní smlouvu vypovědět bez přivolení soudu.

laubik2*
hodnocení

Majitelem bytu je onen neplatič. Jedná se o peníze např. záloha na topení, el. společných prostor, ohřev vody, jsou v tom také nějaké peníze na opravy ap.

Takže nejde o nájemné, ale o zálohy na energie a na provoz a údržbu domu (tzv. fond oprav - nesprávný, ale vžitý termín). Doporučuji hledat na tomto portálu portalsvj.cz/... , ve vašem případě konkrétně na stránkách: portalsvj.cz/... , anebo si do vyhledávače portálu zadat "neplatič"nebo "dlužník". Když jsem byl předsedou SVJ, tak tento portál mi mnohokrát pomohl při řešení problémů, vede se tam (většinou) fundovaná diskuse.

des*

Já jsem našel tohle, třeba se to hodí:Pokud jde o dluh neplatiče, doporučoval bych ještě jednat. Dluh vyčíslete, uplatněte poplatky z prodlení a dejte neplatiči podepsat uznání dluhu. Vedle toho sepište ještě splátkový kalendář a zakotvěte do něj hrozbu ztráty výhody splátek v případě včasného nezaplacení jedné ze splátek. V případě že dlužník podmínky nedodrží, je nutno podat návrh na vydání platebního rozkazu - dále pak následuje exekuce. Pokud by dlužník odmítl podepsat uznání dluhu, zašlete mu dvě upomínky k zaplacení. Je dobré v těchto záležitostech spolupracovat s advokátní kanceláří, popřípadě s exekutorským úřadem.(opsáno).

buss

Je-li nájemník, nájemné snad platí vlastníkovi bytu, ne SVJ. Tudíž by dlužil vlastník, s ním jsou ve vztahu.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Asi se Vám to vymyká z rukou a ten dluh je zřejmě několikaletý. A nechce se mi věřit, že takovou kukačku si držíte ve společenství. Je úplně jedno, jestli má, nebo nemá peníze, jestli pracuje, nebo nepracuje, jestli je samoživitelka deseti dětí. Ten soused prostě žije na Váše společné náklady. Musíte udělat všechno, co je popsáno na tom odkazu. Všechno v písemné formě. Zde přestává jakákoliv legrace, soucit není na místě. Na to má stát různé podpůrné programy a je to jeho povinost se o takové sociální případy postarat. Tedy, jestli se třeba nejedná o alkoholika, nebo gemblera, který všechno prošustruje. S tím vypnutím vody to asi bude na hraně, nebo už za hranou zákona. Ale z logiky věci : vy jako společenství jste partnerem pro vodárnu a prodáváte dál vodu jednotlivým členům. Já bych to asi udělal. Ale napřed se zeptejte nějakého právníka. Pozor, aby některé staré dluhy nebyly promlčeny. Ještě mě napadlo, když byste mu mohli zastavit vodu, tak k té armatuře máte přístup. Zde bych se zeptal na vodárnách, zda by bylo možné z jejich strany instalovat separátní vodoměr a byl by závislý na dodávce z vodáren. A dluh by aspoň tak rychle nenarůstal. S pozdravem Laďa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]