Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sterk. cesty,pouziti geotext.a tkaniny

Od: juglans® odpovědí: 6 změna:

Dobry den vsem.chystam se budovat zahradni sterkove cesty a tak bych se chtela v jistych vecech ujistit a take prijmout rady.Predstavu mam takovou,ze dam na povrch nejdrive geotextilii a na to tkaninu proti plevelu,tu silnejsi.na to se chystam nasypat sterk asi 10cm vrstvu..Moc se mi nechce zabyvat se s nejakou spodni drenazi, a tak se ptam,jestli geotextilie splni to,ze nepropusti zespodu bahno,kdyz bude mokry rok?Jeste chci zminit,ze kdysi jsem se nechala presvedcit,ze postaci jen geotextilie a neprorusta plevel a jen minimalne.Tak neni to pravda,naopak to s tim prorostlo a hruza a des.Takze se mi osvecilo pouzit jeste proti plevelu plachtu.Toto sem ale zatim udelala na takovem malem ctverci v architekture,neslouzi jako cesta ,ale kamenny ostruvek,bahno tam neni,ale nechodime potom,takze nemohu posoudit. Nakladne cesty si nemohu dovolit,slouzi jen pro chuzi mezi zahony,poradite prosim,jak jednoduse udelat?DEkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Geotextilie je na dno výkopu pro cestu určitě vhodná.Dokonce se pokládá i základ pro těleso dálnice z geotextilie.Sledoval jsem stavbu D5 u Loděnice,tam byla použita.

Na tento základ se použije vrstva písku a na to štěrk,je potřeba počítat se spádem,aby se umožnil odtok vody.Pak nahoru drobnější štěrk a proti plevelům použít herbicidy.Aby se zabránilo růstu plevelům,musela by se krycí folie položit úplně nahoru.

JABRAKA

hodnocení

Diky Jabrako.Mne slo o to.aby nerostla trava od spodu,uz se mi to prave stalo,co naleta,tak vytrhnu,nebo striknu.mam jen trochu obavy,aby se ten kamen s piskem z te tkaniny nevezl,ponevadz nekde bude vetsi spad.

hodnocení

2x

není geotextílie jako geotextílie. Důležitá (velmi) je katagorizace podle odolnosti gtx. proti protlačení. Při styku se štěrkem ve stavbách cest je požadována min. odolnosti proti protlačení (průpichu) větší jak 2.5kN (např 3.0). Tato hodnota se uvádí v tech specifikacích výrobku. typ gtx. volte tzv. separačně-filtrační.

Cesty udělejte ze štěrku jak píšete a na povrchu je prosypejte jemnějším kamenivem nebo štěrkodrtí, příp. štěrkopískem a zahutněte. Není co řešit.

hodnocení

Diky i Vam Miro,dobra info,jeste ty druhy nastuduji.

ladajaskva*
hodnocení

2x

Dobrý den. Nechci Vám do toho kecat, Ale takové chodníčky nebudou mít dlouhého trvání. Bude to zdůvodu, že když to nebude ohraničeno obrubníky, když nebude povrch hladký, aby se hlína, která bude permanentně na chodník padat dala zamést atd. Pro takové případy, kdy to nechcete udělat pořádně je plastový chodník, který jednoduše položíte do výkopu. Odkaz : recyklace.cz/... nebo můžete použít Cetris : cetris.cz/... S pozdravem Laďa

hodnocení

Lado,obrubniky mam.Vlastne jsou to nizke zidky,obruby zahonu,prave jsem je dodelala .urcite si jinak odkaz projedu,treba se nekdy bude hodit.zatim si nemohu takove stavby dovolit.Dekuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]