Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obytná zóna a parkování

Od: marekt* odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer, Z naši ulice chtějí udělat obytnou zónu a před každým domem chtějí zřídit jen jedno parkovací místo a to i v případě, že dům má dvě bytové jednotky. Problém je, že máme čtyři auta. Vjezd do dvora máme, ale ani jedno auto tam nevjede - je moc úzký. Na úřadě se s námi moc bavit nechtěli a sdělili nám, že máme požádat souseda o pronájem, případně odkup části pozemku. Mám nějaké právo požadovat po úřadě více parkovacích míst před domem? Děkuji za odpovědi

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

1x

Právo cokoli požadovat samozřejmě máte, ovšem povinnost Vám vyhovět úřad jistě nemá. Naopak právo zaparkovat před Vašim domem má každý motorista (pokud se nejedná o vyhrazené a zpoplatněné parkovací místo), takže se může stát, že nebudete mít kde zaparkovat ani jedno ze svých aut. ;)

hodnocení

1x

Tohle je prostě "problém dneška", který často nemá řešení...tedy nemá řešení u staré zástavby, kde jsou dané rozměry stavby, pozemku...i počet bytových jednotek.

U staveb nových by mělo být zákonem dané, že si každý musí NA SVÉM pozemku zbudovat potřebný počet parkovacích stání, nebo garáží...a bylo by to vyřešeno.

Vůbec netuším z jakého důvodu parkují lidi před domem na ulici i v případě, že se jim do dvora vejde pět aut...Jsou líní otevřít vrata..a otočit volantem?Neumí couvat?Nevím..nerozumím tomu.

Já se svým autem vždy (pokud se nejedná o zastavení na 15 minut) zajedu dovnitř na náš dvůr..a nikomu na silnici nepřekážím. O ulici dál, stojí u dvou domů permanentně na ulici celkem 5 aut...i když minimálně pro 3 z nich mají majitelé na svých pozemcích garáže a parkovací místa.

Ulice souběžná s naší, která má naprosto stejný typ zástavby (tedy starší rodinné domky se zahradou) je zastavěna auty po obou stranách (20-30 aut)..., v naší ulici je objektivně vzato těch aut celkově stejně...,ale přímo na ulici parkují tak dvě z nich..

Ono to tedy bude hlavně o lidech..

paaja*

Ano, plný souhlas hlavně s poslední větou. Na bezohlednost nepomůže žádné nařízení ani zákon, protože je ve své podstatě nekonečná.

U novostaveb se už delší dobu vyžaduje garáž nebo parkovací místo ale pouze 1. A co je to "potřebný počet" obecně nelze definovat. Někdo nepotřebuje žádné místo, někomu nestačí několikapatrové podzemní garáže.

hodnocení

0x

Já bych byl toho názoru, že ten úřad je tam pro obyvatele, a určitě se najde něco o povinnostech vytvářet podmínky pro bydlení obyvatel, zlepšování životního prostředí, bránění v užívání majetku a podobně...- nechce se mi hledat v paragrafech, ale práva znalí Vám mohou pomoci najít důvody, proč s Vámi úřad bude muset jednat... a jednejte s úřady písemně doporučeně, na papír se neodváží napsat bludy, kterými Vás krmí při ústním jednání...

je velký problém oběhnout sousedy ve všech domech, obeznámit všechny se záměrem a poštvat je proti úředníkům, najít mezi nimi nebo jejich známými osobu práva a problematiky znalou, sepsat petici a donutit úřad problémy občanů řešit? Kdo donutí souseda Vám něco pronajmout, když nechce?

Nenechte se ale přesvědčit, že máte auta prodat a jezdit na kole...že je to ekologické, zdravé a vjezd do dvora bude vyhovovat...je to sice pravda, ale...

Úřad je pro obyvatele*sok*? To jste někde čet?

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Nelze se zavděčit všem a nelze celou komunikaci rozdělit na vyhrazené a zpoplatněné parkovací místa, protože to by potom někdo s tlustou prkenicí parkoval před Vaším domem a Vy byste domů chodili z odstavného parkoviště na kraji města. Ale tento problém mají i Vaši sousedé a obecně každý. Je bohužel smutná skutečnost, že se při výstavbě domů nepočítalo s tak enormním nárůstem počtu aut. A věřte, že že tento problém v mnoha mutacích řeší všude. A co je spravedlivé? Pro Vás z délkou domu 10 m přidělit 20 m komunikace na parkování a sousedovi, protože prodal auto nic? A když si koupí za rok auto druhé, tak mu přenecháte jedno ze svých parkovacích míst? Já ten problém znám velmi podrobně, protože v ulici, kde bydlím je to jedno souvislé parkoviště a kdyby nedejbože hořelo, tak hasiči ani neprojedou. A co se týká konkrétně vjezdu do Vašeho dvora, tak zřejmě stejný problém bude mít i soused. Tak se domluvte a udělejte si společný průjezd do obou dvorů a legálně zabijete všechny mouchy jednou ranou. Jinak právo podadovat máte cokoliv. Je otázka jestli je zákonná povinost, aby byla Vaše žádost vyřízena kladně ve Váš prospěch. To by zřejmě žádali všichni a byli bychom na samém prvopočátku. S pozdravem Laďa

Nejen celou ulici, ale i celou městskou čtvrť o rozloze stovek hektarů lze rozdělit na místa placená a ještě placenější. Znáte modré zóny v Praze? Za poplatek smí někde v oné zóně (nikoliv před domem) zaparkovat jedno auto trvalý obyvatel této zóny (pokud má aut víc, platí za každé další auto mnohonásobně víc). Návštěvy, řemeslníci, stěhováci a pod. mají prostě smůlu. Musí buď na parkoviště za 30,00 Kč za hodinu (nejdéle však 2 hodiny), nebo si musí zakoupit dočasnou parkovací kartu za 120,00 Kč a po každých 2 hodinách ji chodit měnit za novou. Není divu, že drobní řemeslníci z takového místa utíkají. Zaprvé k nim nemůžou zákazníci, za druhé platí za parkování 30 000,00 Kč (třicet tisíc) ročně, aniž by měli jistotu, že bude kde zaparkovat. Když přijedete k večeru, ač rezident s předplatným, stejně místo těžko najdete. Petice, kterou podepsali tisíce lidí byla na 2 věci: na nic a na... ještě větší nic. Nikdo se s námj nebavil. Jediný, kdo si tenhle nesmysl pochvaluje je magistrát a odtahová služba.

paaja*
hodnocení

0x

Já řeším průběžně opačný problém. Soused naproti 4 auta, na pozemku 1 parkovací místo (novostavba!). Stojí jak a kde se dá, blokuje ulici, že se skoro nedá projet. Mám právo požadovat, aby svoje auta dával na odstavné parkoviště? Potom co jsem ho seřval alespoň přestal stát na chodníku před naším domem (na svůj chodník se nepostaví). Tak se na to koukněte i z druhé strany. To co vám poradili na úřadě je rozumné.

buss
hodnocení

0x

Zamyslete se, prostranství je zřejmě veřejné, vlastnictví obce (nebo komunikace). Jak pak k tomu přijde ten, co má jedno auto a kdo žádné. Vy obsadíte 4 místa z majetku obce. Myslíte, že je to správné? Požádejte o místo, které budete hradit. Aut je jak hnoje, že na ulici nemají kde parkovat. Pak zájmy majitelů nemovitostí, aby se jim nečmudilo do okne, co s tím? Placená parkoviště od 18 hod do rána tady jsou bezplatné. A to město toleruje parkování u domů, kde by se na ulici nemělo, neodpovídá to normě. Jsou města, kde v centru v podstatě není kde zadarmo parkovat, např. jsem měl problém v PA,. Ať vybudují odstavné plochy kde to možné je. Kdyby bylo určeno co byt to parkoviště, tak o kolik baráků by bylo méně. Nemluvě o parkování podnikatelů.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Je to opravdu o liském chování. V té naší ulici si jedna celá řadovka prostě posunula asi o 2 metry směrem k silnici. Jak jim to prošlo nevím, ale za totáče pro znáné na stvabním úřadě prošlo asi všechno. Výsledný efekt je, ža na nájezdu do podzemní garáže nikdo neparkuje, protože se jednoduše bojí, že si rozmlátí auta. Takže jedna strana ulice zasekaná auty těchto lidí. A jezdit do garáže? A nezavazet na silnici? To je přce směšné po nich chtít. Takový poscivých blbů je v naší ulici asi tak 5. Já jsem si na stará kolena pořídil vrata na dálkové ovládání, abych pořád nemusel nasedat a vysedat. Za co taky ty prachy utratit,že. A ti šikovní skokani, kteří chodí za holkama, které v ulici dospěly, odplnily počet aut přesně na limit, kolik je schopna ta silnice pojmout, takže je to pořád jenom horší. Návštěva většinou nemá šanci. Aspoň, že to nejsou vraky, jak před několika lety bylo v české kotlině běžné. S pozdravem Laďa

jabraka*
hodnocení

0x

S úřady mám jednu neblahou zkušenost.Osobně jsem navštívil dopravní odbor Měú.Vedoucí mě velmi ochotně vyslechl a se všemi argumenty souhlasil a řekl,že mému požadavku se bude snažit vyhovět.Kolem našeho paneláku je včetně parkoviště 27 parkovacích míst.Nakreslil jsem mu sestavu,při níž by se mohla plocha parkoviště i průběžné jednosměrky využít efektivněji a dokonce i zlepšit úklid komunikace a přístup hasičů a zdravotní služby.Nákres jsem poslal E-mailem a čekal.Po roce jsem to poslal znovu a ještě vylepšil.Bohužel,nic...Už je tam ale nový vedoucí.

JABRAKA

buss

Zaslat písemně jako podání, ono i majl je sice podání, ale na to si ještě úředníci nezvykli, pro ně to není papír.

marekt*
hodnocení

N o u nás s tímto návrhem nemám problém jen já...je nás víc. Nechápeme jen, proč dělají takovou hloupost. Opravdu by se to zde dalo vyřešit efektivněji. Vzdálenost od plotu k plotu je cca 12,5m qa oni zde navrhli jednosměrku, po obou stranách chodník, zelené plochy s lavičkama a dalšími nesmysly.no škoda mluvit. Jinak soused má vjezd velký cca 4metry z druhé strany. Ze strany ke mě má nevyužitou plochu cca 3 metry. Chtěl jsem od něj odkoupit alespoň 60cm, nabídli jsem mu 2x vetší cenu za m2 než je zde běžné, ale domluva s ním není. jinak celý problém vznikl tak, že na nedalekém nádraží zpoplatnili parkoviště a tak cestující vlakem začali odstavovat auta převážně u nás na ulici. Nemyslím si však, že návrh úřadu tomuto problému nějak pomohl, spíše naopak...

hodnocení

0x

marku, k tomu mohu opakovat jen můj příspěvek z 05:58... už kdysi se říkávalo V jednotě je síla... nejen před několika desítkami ale i stovkami a zřejmě i tisíckami let... úředník je věčný...

budete sice bojovat s větrnými mlýny, ale jednou jim dojde vítr...

buss
hodnocení

0x

Bude to čím dál horší, plocha musí vydělávat a ne si na ní parkovat. A s počtem aut nikdo v minulosti nepočítal. Centrum zpoplatněné, takže jak odjedou lidi do práce, obsadí to dojíždějící úředníci a jiní kupci. Ostatně co kdyby obec zpoplatnila všechna parkovací místa? I tak by se lidi bili, protože na všechny nevyjdou. A při rekonstrukci ulic se drží minimální šířky, spíše rozšiřují chodníky i skrz kolaře.

hodnocení

0x

Chlapci, s parkováním je to obrovský problém a není žádné nejlepší řešení. Vždy se nebude někomu líbit. Musíme ale respektovat i různé předpisy, jako třeba že tam musí být chodník, jinak se maminky zlobí, že nemají kudy jezdit s kočárkem, cyklisti chtějí taky jezdit po stezce-chodníku, pak ještě auta chtějí parkovat před barákem, někdo někoho ukecá, udělají čáry na parkování, pak zase nespokojený vezme metr a změří, že mezi auty není šíře 6 metů (páč sousedi naproti sobě mají široká auta), Do toho soused chce vyjet s delším aute a vlekem... to zase nejde vytočit...

Vždy lze najít řešení, ale musí se jednat s rozumem a to je u lidí problém...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]