Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kotle - ohřev vody, vytápění

Od: pu® odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny rádce vespolek *slunce* Dělali nám revizi kotle. A zjistilo se, že protože je plamínkový, měl by být v místnosti, která má permanentní větrání ven, nezavíratelné. No dobře, smysl to dává. My to ale nemůžeme zařídit, jelikož kotel je v koupelně, ze které ať se probouráme kamkoliv, není to ven. (Předesílám, že zprávu od plynaře nám hodil předseda SVJ do schránky dnes, není na ní žádný kontakt, my tomu tak úplně nerozumíme, ale dovodili jsme z požadavku: "vytvořit nezavíratelný průduch 200cm2", že to asi nebude legrace - ačkoliv nevím, proč bychom najednou měli mít dvoumetrový průvan ve zdi, když ten kotel je tu asi 10 let bez problémů, z toho my tu bydlíme dva, no ale budiž...). No nic, každopádně k otázce (pardon, to je ale dlouhý úvod :D ): Napadlo nás vzít to z gruntu a vyměnit celý topný systém. Nyní máme v bytě kotel (karmu?) na plyn (s plamínkem, co je vidět), ten ohřívá vodu, a dvoje wavky na teplo. Chtěli bychom kotel bezplamínkový, tak aby rozváděl teplo do dvou místností (jedna o velikosti cca 25m2, druhá cca 15m2) a ohříval vodu k užitku. Délka rozvodných trubek by byla, počítám, cca 25m a musely by se protáhnot dvěma stěnami (počítám by to byly trubky s vodou, že, takže ty staré plynové by se asi fakt nevyužily :D*hi* ). No a moje otázka samozřejmě zní, jak velká je toto investice (řádově, já fakt nemám představu, jako vždy), jestli neznáte nějakou dobrou firmu, která nás nevezme na hůl (Praha, ideál P4) a popř. jakékoliv fígle, značky kotle, na co si dát pozor... P5edem mockrát díky! Krásný večer, Pů *slunce*

(Možná to patří do volné diskuse, tak prosím případně sysla, aby po zvážení přesunul.)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

zkuste přehodnotit výpočet dvoumetrového průvanu...

pro větrací průduch 200 cm2 vychází otvor nebo kanál o rozměrech 20 x 10 cm, nebo průměr roury okolo 16 cm. Z tohoto pohledu by jste mohli přehodnotit situaci, pokud je koupelna třeba vedle kuchyně, projít ven přes kuchyň a případně zřídit i odvětrání kuchyně jedním vrzem...

to je jen úvaha, nepoznám dispozici Vašeho bytu...ale investičně by to bylo asi nejlacinější... wawky berou vzduch zvenku, tam není problém, jen s tou karmou...určitě Vám tu někdo z oboru poradí možná nový výrobek typu turbo (sání a výfuk přes zeď ven)

na dokonalé spálení 1 kubíku plynu uvádějí potřebu až 90 kubíků vzduchu... takže při nedostatečném přívodu vzduchu (třeba jen přes netěsnící okna, křivé dveře, a pod.) při nedostatečném spalování vzniká např. oxid uhelnatý... ten na inhalaci není zrovna vhodný *smich*

doplněno 17.05.11 09:32:

přesně o tom napsal martincakl, to dělené sání a výfuk... výfuk máte hotový, ta karma funguje a spaliny jdou do nějakého stávajícího komína... možná by stačilo sehnat jinou, novou karmu nebo ohřívač vody s děleným nasáváním, případně vyšší účinností a bezpečností a přitáhnout vzduch na spalování...

pecenkav*

Jaka je dira do komina u kazdeho plynoveho spotrebice, takova dira musi byt na prisavani vzduchu do uzavrenych prostor, pri vice spotrebicich se to musi secist

hodnocení

2x

Neuvádíte dostatek informací aby to vedlo k nějakému řešení.

Obecně vzato existují typy odkouření kotlů, které mají dělený přívod a odvod spalin. Vypadá to tak, že na rozdíl od klasického turbokotle s koaxiálním odkouřením (kde je "trubka v trubce") je toto řešení provedeno tak, že odvod spalin může být veden na jinou stranu než odkud je nasáván přívod vzduchu...

Ale záleží na dispozici Vašeho bytu, vzdálenosti obvodových stěn...ev. jestli se jedná o podkrovní byt..

U odděleného systému např. Vaiilant může být u kotle výkonu 12kW součet délky vzduchové a spalinové trubky až 33m

pu®
hodnocení

Zdravím, omlouvám se za pozdní reakci a moc děkuji všem za odpovědi. Já jsem totiž pod 200cm2 si představovala dvoumetrovou díru *haha* , no jo, no, Pů... *hi* No, žerty stranou. Samozřejmě že jsem si vědoma spalin. Ale žila jsem v domnění, že spaliny lezou do komína... A ten potřebuje tah zespod, nikoliv shora (!), ne? Radili nám podřezat dveře. Jenže my je nezavíráme (nejde to, vždycky tam zůstane cca 10cm díra, protože jsou staré (nádherné!) a křivé), jsou prostě permanentně otevřené. Měli jsme tu loni plynaře, aby zkontroloval wavky apod., a ten právě říkal, že dveře podřezat, a když je viděl "zavřený", řekl, že to nemá cenu, že je tam díra dostačující. Ale uniká mi ta povinnost udělat si do zdi nezaviratelnou díru u stropu, jak se píše v papíru, když u stropu je komín... No, ještě uvidíme, co s tím, musím si ty rady ještě znov pořádně pročíst, teď kvůli práci nestíhám, pardon, budu pak reagovat lépe. Ale stejně, když už nad tím přemýšlíme, ta velká úprava, o které jsem psala, v jakém cenovém řád se pohybuji? Tak padesát tisíc? Víc?

doplněno 18.05.11 11:57:

Jo, byt neni podkrovni, koupelna vede do bytu, v koupelne neni okno ani jine odvetrani nez dovnitr bytu.

Pokud by jste chtěla měnit celý topný systém, pak Vám těch 50tis zřejmě stačit nebude...spíše to bude o 10-20tis víc...

hodnocení

0x

Postačil by otvor v těch dveřích o ploše 200 cm2. Ty dveře snad vedou do okny větratelné místnosti?

pu®
hodnocení

(y) bezva, díky za reakci. Ano, vedou do místnosti, kde je v podstatě pořád otevřené okno - i v zimě (máme rádi čerstvý vzduch...). To je právě to, co mi říkal ten mnou pozvaný plynař, že pro forma by měl být otvor v těch dveřích, ale když je nezavíráme, v praxi že je to tak v pořádku. Proto mě pak překvapil ten závěr.

Ještě díky za ten odhad ceny, už nevím, kdo mi to připsal. .. Já si říkala, kolem 50-60 tis. No, uvidíme. Chceme se odsud stěhovat, tak to možná necháme být. Nevím, jestli by to zvedlo cenu byt natolik, aby se to vyplatilo dělat, spíš asi ne. *nevi* Kdybychom se rozhodli, tak se sem určitě na vás obrátím *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]