Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akumulační nádrž - 200L sud?

Od: jambus* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den.

Mám zplynovací kotel na dřevo a uvažuji doplnit topnou soustavu o akumulační nádrže.Jenže origoš nádrže+izolace nejsou zrovna nejlevnější a tak přemýšlím jestli by se nedaly něčím nahradit.Někdo mi říkal ať zkusím třeba použít plechové 200L sudy-ty které má každý zahrádkář na zahradě na zalévání.Má s tím někdo zkušenost?Jaký snesou tlak a snesly by teplotu cca 90 stupňu?

Druhý tip co jsem dostal,tak ať si prý vykopu díru-,,vyliju jí betonem,,-dám tam měděného hada a udělám si defakto betonovou nádrž.Je to rada amatera-spíš jen plácnutí.Ale zajímalo by mě jestli by snesl beton ty výkyvy teplot a nerozpraskal by?

A další co mě napalo je,že jsem objížděl sběrny a hledal nějaké ,,starší nádrže,, ale nic jsem nesehnal a výkupní ceny za které by mi to byli ochotní eventuélně prodat byly několikrát dražší než výkupní cena železa,takže stejně bych se dostal k (nad)10 tisícum+přeprava+vyvaření atd.

Máte nějaké tipy? Díky.

PS: mám představu tak 700-800 litru-alespoň

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

1x

Dobrý den. Jestli nejste dobrý svářeč, jestli nejste dobrý vdotoplynař, tak to nebude lehké a v podstatě se to ani nevyplatí. Obě uvedené možnosti jsou v našem nářečí chcaní proti větru, protože zde jde i o život. Nicméně u kamaráda jsme za hluboké totality dělali atypickou nádrž o objemu asi 4.000 l, která se musela vejít do sklepní místnosti. Tak se svařila na místě samém, měla tvar kvádru s useknutým rohem. Dovnitř jsme nechali vevařit dva hady . Jeden na TUV a druhý na podlahové topení. K té nádrži - byla svařena z plechu silného 4,5 mm a celá konstrukce byla vyztužena spoustou táhel ,které vlastně musely držet tvar kvádru, protože otevřená expanzka byla 10 m vysoko. Ono se také 4.000 l ohřáté vody trochu roztáhne Mimochodem, svařoval to kamarád, který má státní zkoušku a v té době se živil jako svářeč již 20 roků. A svařovat umí. Vydržela asi tak 15 roků, protože ji sežraly bludné proudy, jelikož se to nahřívalo eletrickými spirálami a celkovém výkonu 35 kW. Ono také spínání celého kolosu bylo po 7,5 kW časovým zpožďovacím relátkem. Jinak by byl pokles napětí v ulici značný. Pak to vyhodil a přešel na plyn. Jenom odizolování takového množství tepla je celkem makačka. Vám bych mohl pouze poradit - dejte poptávku na koupi zánovní nádrže, protože dělat to doma není moc vhodné, bezpečné a nakonec to bude také stát prachy, které ale s jistotou vyhodíte , protože životnost proti nové nádrži bude násobně nižší. S pozdravem Laďa

Nová nádrž...o obsahu 750 l s jedním výměníkem, se dá sehnat za 12600Kč bez DPH...

Pak mi opravdu nepřipadá relevantní si někde honit triko...a svařovat něco na koleně...a vymýšlet izolaci...a pojistné zařízení...napojovací příruby či hrdla..atd. Ono to také nebude zadarmo...

akumulacni-nadrz./...

doplněno 16.05.11 17:35:

V ceně tedy není izolace nádrže...ta se musí dopočítat zvlášť..

ladajaskva*

Dobrý den. To martincakl, s tím naprosto souhlasím a z takových řešení jsem vyrostl. Už jsem dospělý a pohodlný a bojím se a nechci zbytečně riskovat a když už nechlastám, nekouřím a nechodím do hampejzu, tak taková jedna nádrž je jedno velké bezvýznamné nic. Třeba můj brácha prochlastá takových nádrží ročně asi tak deset. Bez zateplení a bez zábran. S pozdravem Laďa

16.05.11 18:56

Láďa, *palec*

hodnocení

0x
Nevymyslejte hlouposti a kupte si originalni tlakovou akumulacni nadrz. Jinak muzete dopadnout jak sedlaci u Chlumce. Opravdu se nestacim divit, do jakych experimentu se cesky clovek pusti, jen aby usetril par korun..Co na tom, ze mu dum muze vyletet do vzduchu..ale je to „zadarmo”..ze?
jambus*
hodnocení

hele,martinecakle : Já nikde nenapsal,že si to budu zítra montovat.Bezpečnost provozu je pro mě duležitá,proto se ptám na ty tlaky a teploty.Nejdu do ničeho bezhlavě a experimentovat nehodlám-proto se prám na zkušenosti druhých.Samozřejmě ,že bych si rád koupil originály,ale pochopte,že jsou lidi,kteří prostě volných 30 tisíc nemájí a není to pro ně pár korun. A taky věřím tomu,že český kutil dokáže z harampádí z kulny udělat třeba,,ponorku,, a to bezpečnou,za zlomek ceny ,než některé věci v obchodě,které jsou všechny ,,šité horkou jehlou,,.Teď samozřejmě nemluvím o aku.nádržích,ale všeobecně.

Nemusíte psát,že jsou to hlouposti.Stačilo napsat,že třeba sud takovou teplotu a tlak a namáhání nevydrží a šmytec.Já si to ,,odškrknu,,a přemýšlím dál...

Tak to klidne premyslejte dal..Na sud Vam nikdo neda atest jako na tlakovou nadobu..Sud take pochopitelne tlakovou nadobou neni. Vic snad nema cenu pokracovat.
jambus*
hodnocení

o.k. -neupínám se na verzi ze sudem.To ,že by to nemělo a-test by mě netrápilo.Můj topný systém na něj nejede.Jede na suché dřevo :)

A taky netrvám na válcovitém tvaru.Třeba se najde někdo,kdo to má posvařované z nějakých železných plotňí( Doplněné o nový přetlakový ventil) a X let mu to fičí.

Problem je v tom, ze tlakova nadoba nema valcovy tvar bezduvodne..Pokud nebudete mit atest na tlak, pak jsem zvedav na jake parametry nastavite pojistny ventil..Tady se proste nebavime o zahradni hadici na postrik jahod..S tlakovou nadobou neni zadna legrace, pri spatne instalaci dokaze zbourat dum.
jambus*
hodnocení

musím říct,že ikdyž mi Váše přízpěvky nehrajou do noty,tak jsem i za něj rád.Určitě bych ty věci nepodceňoval a je mi známo,že i papiňák (hrnec) má 7 pojistek,tak bych nezustal určitě u jednoho pojistného ventilu.A určitě bych nedělal první zkoušku těsnosti a horkou vodou.Všechno to prosím berte zatím jen jako sbírání inforamcí.Jak jsem psal:Nebudu to hned zítra stavět!

bozinkubozinku

Pánové...

Jestli jsem to dobře pochopil, tak tazatel se nezabývá papírovou válkou ale je to praktik kterej chce ušetřit nějakou tu korunu. Pokud člověk něco takového bastlí doma, tak asi těžko po někom bude chtít držet záruku nebo se bude vztekat na někoho druhýho když se mu to po...
Že by vyteklá aku nádrž zbořila dům, tak to hodně přeháníte. Asi by nebylo nejpříjemnější mít ve sklepě najednou třeba 400l vody 80°C ale to se dá vyřešit.
Koumat o tvaru válce a zatracovat domácké řešení jen proto že má o pár dm2 větší povrch je taky nesmysl.
Tazatele chválím že nechce kupovat origo aku nádrže který jsou vážně nesmyslně drahý a že koumá jak na to.
Já to doma vyřešil vyřazenou armádní nádrží na naftu kterou mám přilepenou k domu v dřevěném přístěnku. Ten je vyplněnej zbytkama izolace jak mi kde na chalupě vyzbylo a světe div se. Ono to už pět let fungujebez nejmenšího problému a kupodivu i bez atestu...

hodnocení

0x

Je možno si nádrž vyrobit, pokud je někdo zkušený a má přístup k matroši i k nářadí. Takže šikulové...

forum.tzb-info.cz/...

a další

kjanik112*
hodnocení

0x

Kolega rádce ladajaskva to naťuknul-za totality! Za totality čas nehrál roli-byl bezcenný, každý ho měl dost.Něco se vyrábělo, a až to bylo, tak to bylo, nikdo to nepočítal.Pak sem vpadl kapitalismus-a jen jsme kulili oči,ale učili jsme se rychle.Hned jsem byl v Rakousku a obkládal tam koupelnu.A třídil jsem zbytky obkládaček "kdyby se ještě potřebovaly", jak bylo u nás zvykem. Rakušák přijel, ptal se, co to je, a já mu to tak vysvětloval.On tom rozkopl a řekl "Čas je drahý, ne materiál". Odcházel, a vrtěl hlavou nad tím, co jsme to za magory. A něco takového Vám chtěli kolegově naznačit-samozřejmě všechno jde, ale za jaký čas? 200 litrový sud ne,kdyby už ten tlak vydržel, brzy by tekl. Beton by ty teploty vydržel, ale ty tepelné ztráty by byly děsné. Já bych to viděl v nákupu v kovošrotu, ale musel byste si to hlídat, až se to tam objeví, zainteresovat personál,aby Vám pak zavolali.

hodnocení

0x

Zeptejte se v nějakých blízkých teplárnách, nebudou-li vyřazovat nějaký boiler na teplou užitkovou vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]