Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím doma přeříznout desku kuchyňské linky?

Od: veverkka odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušenost se řezáním desky na kuchyňské lince "po domácku"? Potřebujeme dolní skříňky ze stávající kuchyňské linky rozdělit a deska je v jednom kuse (je pěkná, novou zatím pořizovat nechceme). Známý se zmínil, že to nebude tak jednoduché, prý hrozí při řezání "doma" odštípnutí potaženého povrchu desky (že to pak bude vypadat škaredě). Jaké nářadí by bylo k tomu asi nejvhodnější? Zřejmě si ho budeme muset někde v Brně vypůjčit. Jaký zvolit postup? Ke stolaři se nám s tím moc nechce. Předem díky za názor. Vera

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladajaskva*
hodnocení

4x

Dobrý den. Řezání laminovaných desek není žádná speciální disciplína. Záleží na tom, jak chcete aby vypadal řez. Stoláři používají formátovací cirkulárky, které mají tzv. předřez, což je takový malý kotouček, který se pohybuje proti směru otáčení hlavního řezacího kotouč. Temto kotouček vyřeže do lamina na spodní straně drážku a hlavní kotouč potom nemůže to lamino vyštípnout. To se prostě doma nahradit nedá. A protože to vyštipování lamina je způsobováno zuby ve směru jejich pohybu, musíme desku řezat otočenou vzhůru spodkem, čili aby to lamino bylo dole. Tím sice nezabráníme vyštípání spodní strany desky, ale tam nám to pohledově nevadí a navíc ta pracovní deska ani není ze spodní strany celá lanimovaná. Já bych ale desku minimálně vymontoval, obrátil o 180° místa řezu olepil samolepící páskou a řezal to maflem s co největším a hlavně ostrým kotoučem. Řezat se musí podle vodítka a pomalu a od přední hrany. Pak by to mohlo dopadnout celkem dobře. Ale nejjednodušší je s tím zajet ke stoláři. Já osobně všechno nářadí mám. Mám prostory, kde to jde udělat, ale také vím, že stolář to má uřezané bez přípravy za minutu. A je to asi tak tisíckrát jednodušší, jak si půjčovat nářadí, udělat v bytě nepořídek a vyrobit zmetek. Ale je to na Vás. S pozdravem Laďa

veverkka
hodnocení

Zajít ke stolaři by bylo asi nejlepší, jenže deska je dlouhá, má přes 2,5 m a nemáme to tam čím odvézt *plac*Díky za návod (na realizaci doma tedy zkusíme někoho ukecat). Vera

dobrak*

3,4m dlouhou kuchynskou desku jsem vezl z Baumaxu domů v manželčině Fordu Ká.Mimochodem,prodáva v kobercích ,kde funguje i odvoz koberců až domů a běžně vozí délky až 4m.To pak majitelé naleštěných fábii teprv čučí včem, se jim ten koberec přivezl ,když jim do auta nevlezl :))

hodnocení

2x

Dělat to doma na koleně asi opravdu nedopadne dobře. Možná tak ještě maflem podle prkna a od levačky. Ale asi stejně si budete muset někde mafla půjčit, že? Rozhodně by bylo nejlepší desku odšroubovat a nejbližší truhlář to má za minutu říznutý a za dalších pět to má i olepený.

kamill*
hodnocení

2x

Pracovnu dosku z kuchynskej linky musite najskor demontovat odskrutkovanim cca 10 ks skrutiek a pravdepodobne aj odpojit hadice na drese a odpade- pokial tam dres je .Na pilenie použivam okružnu pilu s tvrdokovovými plátkami na zuboch.DOLEŽITE! Doska sa musi otočit vzhladovou stranou dolu! vtedy bude rez čistý bez otrepov. Rez vedieme po ocelovom pravitku, ktore je fixovane 2 ks svorkami . Na rez nažehlit foliu širky cca 50x 600 z Baumaxu a orezat .Najvačšia robota je dokonale povysávat od pilin,alebo použit pilu s odsávanim .

jirkamatapat*
hodnocení

2x

Laminátový povrch bych nejdříve prořízl flexkou a potom přeřezal přímočarou pilkou.Samozřejmě za použití pravítka.

patronka*
hodnocení

1x

Já mám na lamino do přímočarky list s obrácenými zuby - směrem dolů. Jednou jsem ho omylem použila na dřevo, to byl tanec. Jinak bych nejspíš použila čepovku, na desku bych přisvěrkovala dvě lišty jen s mezerou pro řez a aspoň to lamino tím prořízla. Patronka

hodnocení

0x

Doporučuju jemnej plátek do přímočarý pily, nebo jemnej kotouč do maflu, a řez před řezáním zalepit papírovou páskou.

Přímočarkou určitě ne, to je předem odsouzený k záhubě.

kuka

Proč?Právě jsem dnes řezal "píchačkou" kuchyňskou desku.Musel jsem ji o tři cenťáky zkrátit,protože jsme až na místě zjistili,že je moc dlouhá.Udělat čáru a je to.

Proč? Protože to prostě nebude rovný. Bude to jen pokus o rovný řez který nedopadne.

kejki

To je rukama *smich*, několikrát vyzkoušeno.

fanus*
hodnocení

0x

pokud jste z brna nebo okolí stavím se jak pojedu kolem a uříznu vám to :) nic na tom není...

veverkka
hodnocení

Ozvěte se mi prosím na mail: veverkka(zavináč)seznam.cz, určitě se dohodneme na případné realizaci :). Díky V.

jabraka*
hodnocení

0x

Nevím,jak jsou dnes domácí kutilové leniví a zchoulostivělí.Ani jeden návrh na ruční práci.Já potřeboval uříznout 10 mm z desky,abych mohl posunout lednici.Než bych vybaloval cirkuli,kterou mám i s laserem,tak jsem vzal jemnozubou ruční pilku(ocasku) a podle rysky pěkně řezal.Ještě jsem to měl ztížené tím,že to bylo z levé strany.Trvalo to přesně 35 minut.Levou rukou.

JABRAKA

Nevím,jak jsou dnes domácí kutilové leniví a zchoulostivělí... Než bych vybaloval cirkuli,...

Prave toto mozno povazovat za lenivost, nie? :) Daj foto, posudime kvalitu tvojej prace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma řezání lamina

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]